Skip to main content

Ανδρ. Φλώρος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο): «Η ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ»

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής - Π. Χρηστίδης: «Η Νέα Δημοκρατία τιμωρεί τον Αθηναϊκό λαό, επειδή ψήφισε Δούκα»

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ο ρόλος που καλείται στην κοινωνία, πρέπει να ενισχυθεί» τόνισε  ο πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, Ανδρέας Φλώρος, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη, με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο για την λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φλώρος σχολίασε:

«Η ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου για εμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει ενιαία ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης και με Δημόσια Πανεπιστήμια και με Ιδιωτικά Πανεπιστήμια  υπό κάποιες προϋποθέσεις, που σχετίζονται με  χρόνια προβλήματα των Πανεπιστημίων όπως είναι ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Εάν πληρούνται  τότε προφανώς τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν θα είναι ενάντια στην ίδρυση των Ιδιωτικών. Είναι ίσως μια ευκαιρία για να ικανοποιηθεί και από εκεί και πέρα ο ανταγωνισμός να δείξει που ακριβώς θα ισορροπήσει η ιστορία μεταξύ Ιδιωτικών και Δημοσίων Πανεπιστημίων».

«Μένει να δούμε σε επίπεδο νομοσχεδίου ποιες ακριβώς θα είναι οι διατάξεις που θα προβλέπουν την εισαγωγή των παιδιών στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, συνέχισε ο πρύτανης. Αυτό που έχει έρθει βγει στην δημοσιότητα είναι ότι θα προβλέπεται από τον ίδιο τον κανονισμό του κάθε Πανεπιστημίου το πως ακριβώς θα γίνεται η εισαγωγή με βαθμολογικά κριτήρια, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και μεταξύ των Δημοσίων Πανεπιστημίων»

«Θα πρέπει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης να είναι κοινό και για Δημόσια και για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια». επεσήμανε.

Τέλος ο κ. Φλώρος τόνισε πως «Σίγουρα θα πρέπει να ενισχυθεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε να μπορούμε να κινούμαστε και εμείς γρήγορα και όχι με τον τρόπο που κινείται το Δημόσιο σε θέματα επενδύσεων, στρατηγικής ανάπτυξης και υλοποίησης στρατηγικού σχεδίου».

«Ορισμός του καθεστωτισμού, η τροπολογία για την “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”»

Στην ίδια εκπομπή εμφανίστηκε και ο Παύλος Χρηστίδης που μίλησε για το θέμα της τροπολογίας με την οποία  αλλάζει χέρια η εταιρεία του Δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και περνάει από τον Δήμο εξ’ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση και η οποία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «Εδώ μιλάμε για πρακτικές άλλων εποχών, υπάρχει το 2020 μια απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τροπολογία να αλλάξει κάτι το οποίο είχε κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να αναθέσει στον κ. Μπακογιάννη ως Δήμαρχο Αθηναίων την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε με στόχο να δρομολογήσει μια σειρά έργων».

Ο κ. Χρηστίδης τόνισε επίσης  «Τώρα επειδή ο Αθηναϊκός λαός έκανε επιλογή Χάρη Δούκα και όχι Κώστα Μπακογιάννη, έρχεται η Νέα Δημοκρατία και τιμωρεί τον Αθηναϊκό λαό και τιμωρεί και τον Χάρη Δούκα επειδή είχε το θράσος να κερδίσει τις εκλογές των δημοτικών εκλογών πριν από λίγους μήνες και του αφαιρεί τα πάντα, τον βγάζει από Πρόεδρο, δεν του δίνει την δυνατότητα να είναι μέλος του Δ.Σ, να μην διορίσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και κυρίως να μην μπορεί να ελέγξει τι έχει συμβεί αυτά τα τρία χρόνια στα οποία η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι υπεύθυνη για μια σειρά έργων ανάμεσα στα οποία και ο Μεγάλος Περίπατος».

Τέλος ο κ. Χρηστίδης ανέφερε πως «Αυτό είναι ο ορισμός του καθεστωτισμού , ο ορισμός μιας αντίληψης η οποία είναι προσβλητική, όποιος δεν είναι δικός μας, όποιος δεν ανήκει στο γαλάζιο σύστημα δεν έχει δικαίωμα να διαχειριστεί τίποτα και εάν κάνεις και το λάθος να μας πας απέναντι σου αφαιρούμε την αρμοδιότητα», «Το επιχείρημα του κ. Βορίδη το χθεσινό είναι ένα αστείο επιχείρημα, δεν μπορεί να πείσει ούτε τους πιο φανατικούς Νεοδημοκράτες».