Skip to main content

Τροπολογία για μετανάστες: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή- Με κομματική πειθαρχία, πλην Σαμαρά

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την Παρασκευή την απόσυρσή της

Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.

Η τροπολογία έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά την διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Όσοι διαφωνούν «είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τους «εργάτες γης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία, εξαιρώντας ωστόσο τον κ. Σαμαρά. «Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κύριος Σαμαράς. Από κει και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σ’ αυτήν την ψήφιση, οπότε, ναι, η απάντηση είναι πως αυτονοήτως θα υπάρχει», είπε χαρακτρηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας ακόμη και σε μετανάστες για τους οποίους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου. Ζήτησε επίσης την απόσυρση της τροπολογίας, την
οποία χαρακτήρισε «λανθασμένη».

Υπέρ της τροπολογίας έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 άτομα και επισημαίνεται πως η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον αν ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα και θα ανακαλείται αν δεν απασχολείται επί μακρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι:

  • διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,
  • διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,
  • συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα και
  • συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή έτη παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας και πληρούν ορισμένες επιπλέον προϋποθέσεις.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά