Skip to main content

Τούρκος υπ. Άμυνας: Ιστορική περίοδος για τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά δεν υποχωρούμε στα εθνικά μας συμφέροντα

EPA/FEHIM DEMIR

«Η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του "τουρκοκυπριακού λαού"»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, παραχώρησε, συνέντευξη Τύπου, κάνοντας τον απολογισμό του υπουργείου του για τη λήξη του έτους, αναφερόμενος τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο Κυπριακό, αλλά και στα F16.

Στη συνέντευξή του, ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «ιστορική περίοδο» στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και επισήμανε ότι η Άγκυρα στοχεύει στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα. Τόνισε όμως ιδιαίτερα ότι η Τουρκία δεν θα θέσει ποτέ σε κίνδυνο τα εθνικά της συμφέροντα, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι οι προτεινόμενες έως τώρα λύσεις δεν απέδωσαν αποτελέσματα και «η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του “τουρκοκυπριακού λαού”».

«Πιστεύουμε ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα και ότι μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου ήταν μια καλή ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα.

»Με την ευκαιρία αυτή, οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερα από δύο χρόνια, συνεχίστηκαν και επιτεύχθηκε συναίνεση για τη συνέχιση των συνομιλιών το επόμενο έτος. Συμφωνήθηκε επίσης να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός «σημείου επαφής» (Point of Contact) για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

»Στις 7 Δεκεμβρίου, έγινε άλλο ένα σημαντικό βήμα εκ μέρους των δύο χωρών υπό την ηγεσία του προέδρου μας στο πλαίσιο της 5ης συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στις συναντήσεις μας αυτές βρέθηκαν στο προσκήνιο θέματα, όπως η μείωση της έντασης στο Αιγαίο, η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και η επίλυση των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του πνεύματος συμμαχίας. Στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα.

»Βεβαίως, θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι δεν θα θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση και ότι είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό το ζήτημα».

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε:

«Στο Κυπριακό δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα από τις μεθόδους λύσης που έχουν τεθεί επί τάπητος μέχρι σήμερα. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του “τουρκοκυπριακού λαού”. Η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του “τουρκοκυπριακού λαού”. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Κύπρο, που είναι το εθνικό μας θέμα, στο πλαίσιο των Συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας».

Κ. Μητσοτάκης: Η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι τελικά και προς όφελος του Κυπριακού

«Έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά των 40 F-16»

Στις 27 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρθενική δοκιμαστική πτήση του υπό ανάπτυξη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς «Kaan», σημείωσε ο κ. Γκιουλέρ.

Όσον αφορά την εκκρεμότητα με τις ΗΠΑ για την αγορά 40 F-16 Block 70 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της Τουρκίας, ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι παρακολουθούν τη διαδικασία, οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί και αναμένουν, να τη λήψη θετικών και συγκεκριμένων μέτρων το συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε, στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες, Παρασκευή, ο πρόεδρος Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός ομόλογός του δήλωσε ότι έχει κάνει προετοιμασίες για να το μεταφέρειτο ζήτημα στο Κογκρέσο το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, σχολίασε ο Τούρκος υπουργός ότι το πιο σημαντικό ζήτημα στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων είναι ότι «οι σύμμαχοι δεν επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον».

«Δηλώνουμε πάντα ότι οι σύμμαχοι πρέπει να κατανοούν καλά την παγκόσμια και περιφερειακή λειτουργία της Τουρκίας και, κατά συνέπεια, πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τέτοιους περιορισμούς. Τονίζουμε ότι μια ισχυρή Τουρκία και ισχυρές τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνουν ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια ισχυρή συμμαχία, ακόμη και έναν ισχυρό αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, είναι το Eurofighter, «το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και το οποίο θεωρούμε ως την καλύτερη εναλλακτική λύση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ