Skip to main content

Βουλή: Σε ανταρσία κάλεσε τους αστυνομικούς ο Κ. Βελόπουλος – «Ιερός πόλεμος» για τα ομόφυλα ζευγαρια

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Διακομματική αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Άρχισε με αιχμή τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, συνεχίστηκε με την ελληνοτουρκική προσέγγιση και…έφτασε ως την παρουσία των αστυνομικών στα γήπεδα και την… εξουσία των ουρανών. Ο λόγος για την διακομματική αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η απροσδόκητη προτροπή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου προς τους αστυνομικούς, να κηρύξουν «μποϊκοτάζ» και να προβούν σε «ανταρσία» και να μην αποδέχονται να παρίστανται και στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, όπως έπραξαν χθες στη Λ. Αλεξάνδρας διμοιρίες των ΜΑΤ, ήταν αυτή που «έβαλε φωτιά», προς στιγμήν, στη συζήτηση. «Χθες είχαμε μια ανταρσία. Ανταρσία αστυνομικών. Δεν πήγαν στο γήπεδο στον Παναθηναϊκό. Θέλετε την άποψή μου; Καλά έκαναν και δεν πήγαν στο γήπεδο. Τι δουλειά έχει η Αστυνομία στα γήπεδα των ΠΑΕ, των Ανωνύμων Εταιρειών; Να μην ξαναπάει η Αστυνομία στα γήπεδα ποτέ. Και κάνω και μια έκκληση στους Έλληνες αστυνομικούς, γιατί χαροπαλεύει ο συνάδελφός τους. Το παιδί αυτό, αν βγει από κει μέσα, θα είναι με κομμένο πόδι. Για 800 ευρώ και δεν ντρεπόμαστε. Κάνω έκκληση στους αστυνομικούς: Κάντε μποϊκοτάζ και ανταρσία στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των Ελλήνων. Μην πηγαίνετε εκεί. Όπως δεν πάτε στα γήπεδα, μην πηγαίνετε και στους πλειστηριασμούς, για να ταΐζουμε τα funds», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης χαιρέτισε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σήμερα το πρωί, ως «την είσοδο στη γραμμή της λογικής της Ελληνικής Λύσης». «Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι για τα ελληνοτουρκικά φοβάμαι πως κάτι δώσαμε. Προχθές ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ήταν βέβαιος και είπε ότι πουλήσαμε την Κύπρο. Δηλαδή, η ΝΔ πούλησε την Κύπρο. Για δεύτερη φορά, για τρίτη φορά, για τέταρτη φορά. Πόσες ακόμα προδοσίες θα υποστεί η μεγαλόνησος; Ελλάς και Κύπρος είναι ένα πράγμα για εμάς», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναφέρθηκε επίσης και στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Η Εκκλησία είπε άλλο η επιλογή και άλλο η τεκνοθεσία. Δεν θα παίζουμε με τις ψυχές των παιδιών. Η Ελληνική Λύση είναι κάθετα αντίθετη. Θα κάνουμε μάχη. Άλλο η επιλογής του καθενός, τι κάνει στο κρεβάτι του και άλλο η παιδική ψυχή που υιοθετείται από έναν άνδρα με άνδρα και από μια γυναίκα με μια γυναίκα. Το παιδί θέλει μπαμπά, θέλει μαμά. Θέλει πατέρα, θέλει μητέρα. Καταλάβετε το. Δεν πάει έτσι η κοινωνία πουθενά.», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Νατσιός αναφέρθηκε σε δύο σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μετά τον ακρωτηριασμό του αστυνομικού, στασιάζει ο σκληρός πυρήνας του κράτους, αφού αρνήθηκαν χθες τα ΜΑΤ να μεταβούν στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, για να διαφυλάξουν την τάξη στον αγώνα Παναθηναϊκός-Μακάμπι. Αναφέρθηκε επίσης και στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Το Σύνταγμά μας έχει ως προοίμιο το όνομα της Αγίου και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος. Αυτή δεν είναι τυπική αναφορά στην πίστη των Ελλήνων στον τριαδικό Θεό. Ορίζει ότι τα άρθρα του Καταστατικού Χάρτη, πρέπει να διέπονται από χριστιανική διδασκαλία, το ίδιο και οι νόμοι πρέπει να είναι σύμφωνοι ή τουλάχιστον να μην έρχονται σε σύγκρουση με αυτή. Αν έρθει το νομοσχέδιο, αν ψηφιστεί, θα βρίσκεται σε απόλυτο αντίποδα της χριστιανικής μας πίστης και θα προσβάλλει βάναυσα την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος θέλει να ζει σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση και τον ελληνορθόδοξο τρόπο ζωής», είπε ο Δημήτρης Νατσιός και προσέθεσε: «Πώς θα τοποθετηθείτε σε αυτό; Είμαστε αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού που στην πλειοψηφία του μένει προσηλωμένος, έστω και χαλαρά, στην ελληνορθόδοξη παράδοση και σέβεται τις πατροπαράδοτες παραδόσεις και αξίες, όπως είναι ο ιερός θεσμός της οικογένειας και η μέριμνα για την προστασία των αθώων παιδιών». Όπως τόνισε, οι βουλευτές που θα ψηφίσουν ένα τέτοιο πλαίσιο, θα έρθουν σε αντιμέτωποι με την εντολή των θρησκευόμενων ψηφοφόρων τους.

Ζ. Ράπτη: απαράδεκτο να καλείτε σε στάση την ΕΛΑΣ

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ζωή Ράπτη αντέδρασε έντονα σε όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. «Δεν μπορεί να ακούγονται στο Κοινοβούλιο τέτοιες τοποθετήσεις. Μιλώ για την τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανερυθρίαστα είπε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πουλήσει την Κύπρο. Κύριε Βελόπουλε να το πάρετε πίσω. Είναι απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας. Δεν δεχόμαστε κανέναν να είναι τιμητής. Έχουμε μια πολιτική που ήταν όλα τα χρόνια υπέρ της υπεράσπισης των δικαίων των Κυπρίων αδελφών μας, σε όλα τα fora, όλον τον κόσμο και ενώπιον και του αμερικανικού Κογκρέσου αλλά και σε όλα τα πεδία στα οποία έχουμε υπερασπίσει δημόσια την Κύπρο», είπε η Ζωή Ράπτη. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης «να πάρει πίσω» και όσα είπε για τον Αρχιεπίσκοπο ότι τάχα «δώσαμε κάτι στους Τούρκους». Είναι επίσης μια απαράδεκτη δήλωση, είπε η Ζωή Ράπτη και προσέθεσε: «Δεν νομίζω ότι εσείς μπορείτε να μιλάτε εξ ονόματος του Αρχιεπισκόπου».

Τέλος, αναφορικά με όσα είπε ο κ. Βελόπουλος για την Αστυνομία, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ είπε: «Καλέσατε σε ανταρσία το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Απορώ πώς εσείς που κόπτεσθε για τον νόμο και για την τάξη, καλείτε το Σώμα της ΕΛΑΣ να στασιάσει και να μην παρευρίσκεται στους αγώνες, εκπληρώνοντας το υπηρεσιακό του καθήκον, για το οποίο πράγματι βρίσκεται καθημερινά και σε κίνδυνο. Το έργο αυτό το έχει αναλάβει θεσμικά η Αστυνομία στη χώρα μας. Και εσείς σήμερα τους καλείτε ανερυθρίαστα να το παραβούν. Σας ζητώ να το ανακαλέσετε. Είναι απαράδεκτα όσα λέτε, ένας εκπρόσωπος ενός κόμματος, για ένα ευνομούμενο κράτος».

Ε. Τσακαλώτος: Ούτε αγάπη ούτε αλληλεγγύη

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς Ευκλείδη Τσακαλώτου που στράφηκε κυρίως σε όσα είπαν ο πρόεδρος της “Νίκης” και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για τον γάμο. «Θα έλεγα ιδιαίτερα στον κ. Νατσιό, να διαβάσει ξανά την επιστολή του Αποστόλου Παύλου στους Κορίνθιους. Λέει εκεί ο Άγιος Παύλος ότι είναι τρεις οι αρχές του χριστιανισμού: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πρώτα από όλα λέει όμως, είναι η αγάπη. Και στη φωνή σας δεν ακούω αγάπη. Δεν ακούω αλληλεγγύη σε ένα μικρό παιδί που είναι gay σε ένα σχολείο και τον τραμπουκίζουνε και δεν μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του. Δεν ακούω αγάπη για μια νέα κοπέλα λεσβία, που έχει μια σύντροφο που πεθαίνει, και χάνει το παιδί της», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσέθεσε: «Ελπίζω η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία να μην υιοθετήσει ούτε εσάς (σ.σ. προς Νίκη) ούτε τους άλλους (σ.σ. προς Ελληνική Λύση) ως πολιτικούς εκπροσώπους της ορθοδοξίας. Γιατί η ορθοδοξία είναι κάτι πολύ σημαντικό για να εκπροσωπείται, όπως την εκπροσωπείτε εσείς».

Κ. Χήτας: Σεβαστείτε την Εκκλησία μας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας σχολίασε για την κυρία Ράπτη «να μην αυταπατάται ότι με μια δίλεπτη παρέμβαση μπορεί να σώσει να εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης». Στο κλίμα αυτό κάλεσε την κυρία Ράπτη «να διαβάσει τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου που είπε ότι ο Μητσοτάκης υποχώρησε στις αξιώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν». Την κάλεσε επίσης «να διαβάσει και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που δήλωσε πως φοβάται μήπως πίσω υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα, από την πλευρά της Τουρκίας, και μας επιβληθεί κάτι που δεν θέλουμε».

Αλλά και σε σχέση με την Αστυνομία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε ότι η Αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά με τους πλειστηριασμούς των σπιτιών των Ελλήνων από τα funds. «Ορθώς δεν θέλουν να πηγαίνουν οι αστυνομικοί στα γήπεδα. Είναι θέση τους. Τι δουλειά έχει η Αστυνομία στο γήπεδο μιας Ανωνύμου Εταιρείας;», είπε ο κ. Χήτας. Όσο για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Χήτας επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι η Εκκλησία δεν θα επιτρέψει την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας. «Κάντε μας μια χάρη. Πιστέψτε ό,τι θέλετε. Δώστε το δικαίωμα, να έχουμε βιωματική σχέση με τη θρησκεία μας, να είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι. Μας συγχωρείτε αν ενοχλείστε. Η Εκκλησία μας είναι αντίθετη στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Σεβαστείτε τα πιστεύω της Εκκλησίας μας, όπως εσείς και εμείς σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, στη θρησκεία, στη μπούρκα. Τι να κάνουμε είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, τιμή μας και καμάρι μας και θα είμαστε αντίθετοι στο γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών», είπε ο βουλευτής.

Ν. Βρεττός: ειρήνη ημίν

«Ειρήνη ημίν!», αναφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της “Νίκης” Νίκος Βρεττός και τόνισε ότι ο λαός έστειλε τη Νίκη για να αποδείξει ότι η αποτυχία του πολιτικού συστήματος μόνο με υπαρξιακές αναζητήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Η εξουσία των ουρανών

Στη συζήτηση παρενέβη και ο προεδρεύων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Είμαστε κι εμείς χριστιανοί ορθόδοξοι. Αν δεν σας αρέσει αυτό, είναι άλλο πράγμα. Δεν θα χρησιμοποιεί όπως θέλει ο καθένας εδώ μέσα τη θρησκεία. Υπάρχουν και μουσουλμάνοι Έλληνες βουλευτές στο Κοινοβούλιο και χριστιανοί ορθόδοξοι και άθεοι», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και ζήτησε «σεβασμό προς όλους». Ιδίως για το «άθεους», ο προεδρεύων το ανέφερε μετά από υπόμνηση από τα έδρανα της Αριστεράς.

«Έχω κι εγώ να σας πω τι είπε ο Ιούδας στον Χριστό και τι απάντησε ο Χριστός στον Ιούδα, για την κοσμική εξουσία και την εξουσία των ουρανών. Δεν θα μπλέξουμε σε αυτά τώρα», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.