Skip to main content

Οπαδική βία: Στοιχεία για 200 σκληρούς χούλιγκανς προσκόμισαν στον Άρειο Πάγο Οικονόμου και Βρούτσης

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στόχος η ενοποίηση δικογραφιών για την οπαδική βία

Στον Άρειο Πάγο έφτασαν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης για να συναντήσουν την εισαγγελέα του ανωτατου δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη.

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν την διεύρυνση και αναβάθμιση των ποινικών ερευνών που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη για τα φαινόμενα οπαδικής βίας και διαφθοράς ανά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και την αντιμετώπιση των συμμοριών χούλιγκαν με τις πρόνοιες του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δύο υπουργοί προσήλθαν με φακέλους γεμάτους στοιχεία από όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με αθλητική βία και διαφθορά, προσκομίζοντας στοιχεία για περίπου 200 σκληρούς χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα.

«Ο κατάλογος των ατόμων αυτών αφορά, όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στον φάκελο που παραδόθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά, οπαδικής- και όχι μόνον-βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά.

Παράλληλα όμως προσκομίστηκαν στοιχεία που αφορούν στη δράση πολλών προσώπων όχι μόνον για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου. Yπάρχουν πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, «που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

«Να καταπολεμήσουμε τις αγέλες των χούλιγκαν»

«Σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη, βρεθήκαμε σήμερα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε ενώπιόν της πολύ ουσιαστικά στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με την οπαδική βία», δήλωσε ο κ. Βρούτσης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει «όλα τα όπλα στη μάχη».

«Τα στοιχεία που παραθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποδεικνύουν ότι διαχρονικά αυτή η οπαδικά βία που υπάρχει στο σύστημα του αθλητισμού της χώρας αλλά το ξεπερνάει, συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα και ξεπερνάει πολλά πράγματα. Έτσι έρχεται σήμερα να μπει και το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης καθώς όλα αυτά τα στοιχεία διαμέσου ξυλοδαρμών διαιτητών, καταγγελιών που έχουν γίνει από τους δημοσιογράφους, δείχνουν ότι είναι πραγματικά περιστατικά, συνδυαζόμενα με όλα αυτά τα θλιβερά γεγονότα, τα απαράδεκτα επεισόδια, που πρέπει να συσχετιστούν, να αναδειχθούν και να αναβαθμιστούν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι προσκομίστηκαν «αρκετά σοβαρά στοιχεία» και δήλωσε ότι ζητήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης η αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας με σκοπό να «φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στην δικαιοσύνη τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων και παραβατικών συμπεριφορών και περιστατικών που συνδέονται με την αθλητική βία είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο».

«Νομίζω ότι τα στοχεία που δώσαμε και όσα θα προσκομίσουμε, γιατί οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μια κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοιωνίας προκειμένου να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν αλλά και όσους ενδεχομένως τους ανέχονται ή τους υποκινούν», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το νόμο, και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών μέχρι στιγμής, θα οριστεί εποπτεύων ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που θα έχει υπό τη σκέπη του όλες τις σχετικές δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί το τελευταίο διάστημα.

Οι δικογραφίες αυτές θα αναζητηθούν και θα ενοποιηθούν προκειμένου να εντοπιστούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, με βάση τη νομοθεσία για τις εγκληματικές οργανώσεις, στο πρότυπο όσων ίσχυσαν και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής όταν ενοποιήθηκαν οι δικογραφίες που αφορούσαν τα μέλη της οργάνωσης.

Ο εντοπισμός των φυσικών αλλά και των ηθικών αυτουργών αφορά όσους ενθαρρύνουν, υποθάλπουν ή προκαλούν φαινόμενα αθλητικής βίας, είτε τα πυροδοτούν με τις δηλώσεις τους διαπράττοντας το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.