Skip to main content

Το μήνυμα Ερντογάν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη, αύριο στις 12.15

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι προσδοκίες από την συνάντηση

«Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονες μας». Αυτό ανέφερε ο Τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την λήξη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του, και λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, θα περάσει το κατώφλι του Μέγαρου Μαξίμου, στις 12.15  αύριο το μεσημέρι, για την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία προσπάθεια Ελλάδας και Τουρκίας να εκμεταλλευθούν το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και να συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι συζητήσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο θα περιστραφούν γύρω από τους  τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Ελληνοτουρκικά: Βασικό ζητούμενο τα «ήρεμα νερά» στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Αθήνα και  διεθνής κοινότητα αναμένουν την επίσκεψη με συγκρατημένες προσδοκίες.

Μετά την συνάντηση Μητσοτάκης και Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» κάνει λόγο για ισχυρή πολιτική βούληση προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε», είναι το μήνυμα που στέλνει στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αντίστοιχα, μια εικόνα για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην ελληνική πλευρά εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν δίνουν κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής.

Πριν την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 11.30,  ο Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.