Skip to main content

Qatargate: Πώς η βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων της Ευρώπης καταστράφηκε από τα…ντεμοντέ μετρητά

Μετρητά, σε χαρτοσακούλες, κάτω από το κρεβάτι, σε βιβλία, ακόμη και στα σκουπίδια για τον Παντσέρι, που ήθελε διαφάνεια στις συναλλαγές του με το Κατάρ, αλλά δεν του το επέτρεψε - Δημοσίευμα του Politico

Μετρητά που χάθηκαν μέσα σε ένα τρένο, χρήματα που πετάχτηκαν σε έναν σκουπιδοτενεκέ, χαρτονομίσματα χωμένα σε καφέ χάρτινες σακούλες, δεσμίδες κρυμμένες σε βαλίτσες και πληρωμές που έγιναν σε χώρους στάθμευσης.

Η μακροχρόνια έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς για δίκτυο υπόπτων έλαβε μετρητά ή δώρα από το Καταρ για να επηρεάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το γνωστό σκάνδαλο του Qatargate, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αλλά τα αρχεία που έχει στην διάθεσή του το  POLITICO υποδηλώνουν ότι πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ συνομολογήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς συνωμοσίας.

Ο χαοτικός χαρακτήρας των αντικρουόμενων καταθέσεων από τους διάφορους υπόπτους, καθιστά αδύνατο να υπολογίσει κανείς με σιγουριά το τελικό συνολικό ποσό.

Απίθανες ιστορίες

Ένα είναι όμως το χαρακτηριστικό που αναδεικνύεται από τα έγγραφα των ανακρίσεων: τα μεγάλα ποσά μετρητών και οι απίθανες ιστορίες που επικαλέστηκαν οι ύποπτοι για να τα δικαιολογήσουν.

Στις 9 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όταν ο κλοιός έσφιγγε, η Εύα Καϊλή, ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα της. Λίγο αργότερα, τον έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

Πριν από τη σύλληψή της, η ευρωβουλευτής, από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα.

Όπως γράφει σκωπτικά το Politico, «ήταν η πιο θερμή υποστηρίκτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα κρυπτονομίσματα. Αλλά η λαμπρή καριέρα της  ως αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου κατέρρευσε όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της πριν από ένα χρόνο και βρήκε 150.000 ευρώ σε… ντεμοντέ μετρητά».

Πώς όμως έφτασαν μέχρι αυτήν; 

Μέχρι τώρα, η Εύα Καϊλή, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο διαφθοράς και αμφισβητεί τη δίωξη εναντίον της.

Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι από την πλευρά του έχει παραδεχθεί τη συμμετοχή του στα κυκλώματα, ενώ το πρώην αφεντικό του, ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, έχει ομολογήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο μετά από συμφωνία με τους εισαγγελείς.

Οι Καταριανοί…επεμεναν

Τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τον πρώτο γύρο αστυνομικών επιδρομών, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν περισσότερα από 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα από το διαμέρισμα του Παντσέρι στη συνοικία Schaerbeek των Βρυξελλών.

Μιλώντας λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Panzeri είπε στους ντετέκτιβ ότι τα χρήματα προέρχονταν από μια συμφωνία που έκανε με το Κατάρ, βάσει της οποίας θα είχε ρόλο συμβούλου,  για το κράτος του Κόλπου.

Ο ίδιος θα προτιμούσε να τα λάβει μέσω διαφανών καναλιών και να πληρώσει φόρους γι’ αυτά, αλλά οι Καταριανοί… επέμεναν τα κονδύλια να παραμείνουν μυστικά, όπως ισχυρίστηκε.

Το Κατάρ παρέδωσε τα χρήματα σε δύο δόσεις στα τέλη του 2019 και την άνοιξη του 2022, με την τελευταία παράδοση να γίνεται σε χάρτινη σακούλα για ψώνια, όπως είπε στην αστυνομία.

“Γενικά δεν ξοδεύω πολλά”, δήλωσε ο Παντσέρι ο οποίος είχε επίσης 380.000 ευρώ αποθηκευμένα σε πλαστικές σακούλες κάτω από το κρεβάτι του, όπως ανακάλυψαν Βέλγοι αστυνομικοί όταν μπήκαν κρυφά το διαμέρισμά του μήνες πριν από τη σύλληψή του. Βρήκαν επίσης 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιό του.

Ο ίδιος ωστόσο είχε πει ότι δεν ποτέ δεν του άρεσαν τα μετρητά.

Επίσης, υπήρχε μια εξαίρεση στη… λιτή ζωή του Παντσέρι: οι διακοπές. Του άρεσε να πηγαίνει  τρεις φορές τον χρόνο και να ξοδεύει από 20.000 έως 25.000 ευρώ κάθε φορά.

Τα πέταξε στα σκουπίδια

Αφότου άρχισε να συνεργάζεται με το Κατάρ, τα μετρητά ήταν τόσα πολλά που κατέληξε να… πετάξει κάποια από αυτά σε έναν κάδο απορριμμάτων.

Το 2019, ο Παντσέρι είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν ευρωβουλευτή, τον οποίο το POLITICO δεν κατονομάζει για λόγους νομικούς, ο οποίος βρισκόταν στην Ιταλία και χρειαζόταν μια χάρη.

Ο Παντσέρι δέχτηκε, και έστειλε έναν βοηθό του στην κατοικία του ευρωβουλευτή για να παραλάβει μια τσάντα.

Όταν άνοιξαν την τσάντα, ανακάλυψαν ανάμεσα σε ένα συνονθύλευμα ρούχων, μερικά βιβλία που ήταν κούφια. Μέσα υπήρχαν 60.000 έως 70.000 ευρώ σε μετρητά. Όπως είπε δεν ήξερε από πού προέρχονταν και τα πέταξε όλα στα σκουπίδια καθώς επέστρεφε στο σπίτι του χωρίς να τα μετρήσει.

Μετακόμισε μαζί με τα λεφτά

Όπως είπε ο Τζόρτζι, παρέλαβε μετρητά για λογαριασμό του Παντσέρι,  περίπου 10 φορές – δύο ή τρεις ετησίως. Σε μία από αυτές, έλαβε 300.000 ευρώ από ένα άτομο που επέβαινε σε ένα μαύρο Audi με ολλανδικές πινακίδες, κοντά στα Βασιλικά Ανάκτορα και μια άλλη φορά  σε ένα πάρκινγκ πέρα από το κανάλι.

Ο Τζόρτζι υποτίθεται ότι πήρε τα λεφτά του Παντσέρι μαζί του, όταν μετακόμισε με την Καϊλή σε ένα διαμέρισμα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Χρησιμοποίησε την ημερομηνία γέννησης της μητέρας του ως κωδικό. Η ευρωβουλευτής γνώριζε επίσης τον κωδικό, είπε στην αστυνομία.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο πατέρας της Εύας Καϊλή μετέφερε μια βαλίτσα που περιείχε 150.000 ευρώ από το διαμέρισμα της Καϊλη και του Τζόρτζι, μέχρι το ξενοδοχείο Sofitel στην Place Jourdan.

Η αστυνομία συνέλαβε για λίγο τον άνδρα , αλλά τον άφησε ελεύθερο χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες καθώς δεν υπήρξε καμία υπόνοια για την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αδικοπραξία.

Πώς ξεχώρισε τα χρήματα

Μιλώντας στην αστυνομία μετά τη δική της σύλληψη, η Καϊλή αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευση των μετρητών στη βαλίτσα ή των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της.

Αργότερα είπε ότι είχε γεμίσει  μια βαλίτσα με χαρτονομίσματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζόρτζι που πίστευε ότι ήταν του Παντσέρι. Μπορούσε να τα διαχωρίσει από του συντρόφου της επειδή ήταν σε δεσμίδες, ενω τα χρήματα του δέυτερου ήταν «χύμα».

Ο δικηγόρος της Καϊλή Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η  πελάτισσά του έμαθε για τα χρήματα  από “τα μέσα ενημέρωσης” στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Υπήρχε μια τσάντα με μετρητά που κρατούσε η Καϊλή, σύμφωνα με τους φακέλους της ανάκρισης. Περιείχε περίπου 30.000 με 40.000 ευρώ. Ο σκοπός της; Ένα προληπτικό μέτρο, είπε, “σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης”.