Skip to main content

Π. Μαρινάκης για επιστολική ψήφο: Πώς θα διασφαλίζεται η μυστικότητα και το αδιάβλητο

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Ψήφος κατά της δυνατότητας για επιστολική ψήφο είναι ουσιαστικά μια ψήφος υπέρ της αποχής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στην κριτική και τους προβληματισμούς που εκφράζουν τα κόμματα για τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως επισήμανε, «η μυστικότητα και το αδιάβλητο εξασφαλίζεται μέσα από μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν π.χ. η διπλή ταυτοποίηση με κινητό και email, η ταυτοπροσωπία που θα βάζει στο φάκελο ο εκλογέας, η υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφει και βεβαίως το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας ξεχωριστός φάκελος σφραγισμένος ο οποίος είναι αδύνατο με βάση την κατασκευή του να χαραχθεί».

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως το υπουργείο Εσωτερικών «έχει χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών της Ευρώπης» και έκανε λόγο για «εμβληματική, ιστορική και τεράστιας σημασίας μεταρρύθμιση». «Είναι ο μοναδικός τρόπος ψηφοφορίας για τους εκλογείς του εξωτερικού και προαιρετική επιλογή των εκλογέων του εσωτερικού, εφόσον κάνουν αυτή την επιλογή μέχρι το χρονικό διάστημα που έχει αναφέρει το υπουργείο εσωτερικών, 40 ημέρες» διευκρίνισε.

Εστίασε ακόμη στην κοινωνική διάσταση της επιλογής καθώς – όπως είπε – διευκολύνει τους υπερήλικες, τους πολίτες που νοσούν, φοιτητές και συμπολίτες μας που δουλεύουν σεζόν, μαθητές που έχουν εξετάσεις κλπ.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Με 151 ψήφους «περνά» από τη Βουλή ώστε να εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία στη Βουλή σημείωσε ότι για να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, αλλά απαιτεί 151 ψήφους.

Στις αρχές του 2024 το νομοσχέδιο

Όπως ανέφερε, βούληση της κυβέρνησης είναι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου να υπάρχει και για τις εθνικές εκλογές, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι δεσμευτικό ούτε μπορεί να νομοθετηθεί μαζί. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι η επικείμενη νομοθέτηση που θα γίνει στις αρχές του έτους θα αφορά μόνο τις ευρωεκλογές και την περίπτωση δημοψηφισμάτων και όχι τις εθνικές εκλογές. Τόνισε ακόμη πως «ψήφος κατά της δυνατότητας για επιστολική ψήφο είναι ουσιαστικά μια ψήφος υπέρ της αποχής».

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου τις αιτιάσεις του ΚΚΕ για τη δυνατότητα άσκησης πιέσεων σε ψηφοφόρους με την επιστολική ψήφο. «Είναι απέναντι στην κοινή λογική, δεν έχει καμία βάση, δεν θα ψηφίζει κανείς παραβιάζοντας την μυστικότητα της ψήφου. Είναι μια πρόφαση του ΚΚΕ για να ακολουθήσει την συνήθη τακτική του ‘όχι σε όλα’» σχολίασε.