Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Καθιερώνεται επιστολική ψήφος

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Ιστορική τομή και γενναία θεσμική μεταρρύθμιση» - Θα αφορά τους πολίτες εντός και εκτός Ελλάδας - Με σταυρό προτίμησης η ανάδειξη των ευρωβουλευτών

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους αλλά και για ψηφοφόρους εντός Ελλάδος εν όψει των ευρωεκλογών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδας την επιστολική ψήφο» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ιστορική τομή και γενναία θεσμική μεταρρύθμιση», κάτι «που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη και είναι καιρός να ισχύσει στη χώρα μας».

Η θέσπισή της – όπως είπε – είναι «η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών» γιατί «όσον αφορά το εξωτερικό δεν θα υπάρχει η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα». «Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από το σπίτι του και με ολες τις δικλίδες ασφαλείας» πρόσθεσε.

Παράλληλα η ίδια δυνατότητα θα δοθεί και στους πολίτες εντός Ελλάδος. «Πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία» τόνισε.

Πρώτο βήμα για να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές

Οι ευρωεκλογές, όπως είπε, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί το νέο σύστημα ώστε να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. «Όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να είναι και η επιλογή της ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση που απομονώνει ακραίες συμπεριφορές και κάνοντας το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα ώστε να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές» πρόσθεσε.

Με σταυρό προτίμησης και με μία ενιαία επικράτεια οι ευρωεκλογές

O πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στις ευρωεκλογές θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης καθώς «τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός μιας παράταξης μέσω μιας λίστας».

Επιπλέον ανέφερε πως «η ενιαία επικράτεια αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση» παρά τον «γόνιμο προβληματισμό» που – όπως είπε – υπήρξε σχετικά με τη διαίρεση της επικράτειας σε περιφέρειες.

naftemporiki.gr