Skip to main content

Μητσοτάκης για ελεύθερους επαγγελματίες: «Κάνουμε αυτά που λέγαμε προεκλογικά»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

« Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα»

«Σε όλες τις προεκλογικές συνεντεύξεις λέγαμε ότι θα μειώσουμε το τέλος επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση.  Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα. Και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» σημείωσε, κατά την διάρκεια της τριτολογίας του στην Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Είναι πολύ βολικό να κρύβεστε πίσω από τους λίγους μεγάλους, οι οποίοι θα εντοπιστούν στο μέτρο του εφικτού μέσα από μια σειρά από παρεμβάσεις, αλλά να μην θίγετε αυτούς τους οποίους θωρείτε την δική σας εκλογική πελατεία για να μην γίνεστε δυσάρεστος σε κάποιους που, ναι, πρέπει να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης να μας εξηγήσετε πώς εσείς θα περιορίσετε την φοροδιαφυγή και να μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που στην αρχή της δεύτερης θητείας είχε το πολιτικό θάρρος να κάνει μια δύσκολη, πράγματι, παρέμβαση».

ΕΣΕΕ για φορολογικό ν/σ: Γιατί πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αποτυχία των προωθούμενων αλλαγών

«Αν δεν θέλετε φυσικό αέριο, να μας το πείτε»

Ααπυθυνόμενος πάλι στον κ. Ανδρουλάκη, σχετικά με τα θέματα ενέργειας, ανέφερε:«Έως ότου λύσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαζόμαστε πάντα συμπληρωματικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσης, δηλαδή συστήματα τα οποία να μπορούν να μπαίνουν γρήγορα στο σύστημα όταν δεν θα έχουμε ΑΠΕ. Μιλάτε σε μια κυβέρνηση που έχει αυξήσει κατακόρυφα την διείσδυση των ΑΠΕ μετά από την εντυπωσιακή στασιμότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ΑΠΕ σε όλα τα επίπεδα. Και μεγάλες ΑΠΕ, και μικρές ΑΠΕ, και αποκεντρωμένες ΑΠΕ και συγκεντρωμένες ΑΠΕ» τόνισε.

«Αν δεν θέλετε φυσικό αέριο, να μας το πείτε. Γιατί εκεί οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες. Φαντάζομαι ότι δεν εννοείτε ότι θέλουμε να γυρίσουμε στον λιγνίτη. Μια επιλογή υπάρχει ακόμη, είναι τα πυρηνικά. Αν πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια να βγείτε ανοιχτά να το πείτε. Το να παρουσιάζετε μια ωραιοποιημένη εικόνα, αποκηρύσσοντας το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μια αναγκαστική λύση στην παρούσα συνθήκη, φαντάζει ουτοπικό» πρόσθεσε.

«Η ελληνική οικονομία είναι πλέον ανθεκτική»

Τέλος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα πλέον είναι σε θέση να καταθέτει τον προϋπολογισμό της και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της χωρίς να έχει καμία επισήμανση από την ΕΕ και να αντιμετωπίζεται ως μια φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της ΕΕ για να καταλήξει: «Ναι, κ. Ανδρουλάκη, αυτό σημαίνει ότι επιτέλους αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και γι’ αυτό μπορούμε το πλεόνασμα αυτής της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Αυτά τα 350 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, σε άτομα με αναπηρία, σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και σε χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό είναι το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι μια κατάκτηση για τη χώρα, είτε θέλετε να το δείτε, είτε όχι».