Skip to main content

Κουτσούμπας: Οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την ανοργανωσιά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

«Όταν έρχονται οι καταστροφές, τα θύματα βιώνουν ξανά την πλήρη εγκατάλειψη, από το εχθρικό, αντιλαϊκό κράτος»

«Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της μέρας κινητοποιήσεων των μικρών επαγγελματιών και επιστημόνων, αυτή που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να ενημερώσει τη Βουλή για τη Θεσσαλία και τον Έβρο. Ό,τι και να κάνετε όμως, το αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής σας δεν μπορείτε το κρύψετε», είπε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ  του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν πρόσφατα από την κακοκαιρία.

«Εμφανιστήκατε σήμερα στη Βουλή σαν και καλά να έχετε πάρει το μάθημά σας από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία και στον Έβρο, και τώρα δήθεν ξέρετε τι να κάνετε, πώς να προχωρήσετε… Βέβαια είχαν προηγηθεί οι αλλεπάλληλες καταστροφές, όπως αυτές του Ιανού στην ίδια περιοχή, στη Βόρεια Εύβοια και αλλού στην υπόλοιπη χώρα. Τόσα μαθήματα πήρατε, κι όμως βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο να συζητάμε πάλι για σχέδια “αποκατάστασης”… Τι έχει πάει λάθος;», διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 3,3 δισ. το κόστος της αποκατάστασης – Διπλασιάζονται τα κονδύλια κρατικής αρωγής

Το πρόβλημα, συνέχισε, «δεν είναι ότι είστε κακοί μαθητές, ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Το πρόβλημα είναι ότι το μάθημα για εσάς, γίνεται πάθημα για όλους τους άλλους. Γιατί εσείς συνεχίζετε στην ίδια πορεία. Λες και δεν συνέβη τίποτε. Γιατί για μία ακόμα φορά αντιμετωπίζετε τις καταστροφές για τις οποίες συζητάμε σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές πάνω στον πόνο των ανθρώπων. Και δυστυχώς, αυτή ακριβώς είναι και η ίδια καύσιμη ύλη για τις επόμενες καταστροφές που έρχονται», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας το οποίο περιγράφεται στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας, «χαρακτηρίζεται από το γνωστό εγκληματικό κριτήριο του “κόστους – οφέλους”. Για το σύνολο των έργων και των δράσεων που προτείνονται, αναφέρεται ρητά ότι, το κριτήριο θα είναι, αν το οικονομικό κόστος, θα είναι μικρότερο από το οικονομικό όφελος που προσδοκάτε! Σε αντίθετη περίπτωση – λέτε – τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Και, φυσικά, υπέρτατο κριτήριο είναι οι περιβόητες πάλι “αντοχές της οικονομίας”. Να μη λείψει δηλαδή, ούτε ένα ευρώ από τα πακέτα και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στην πραγματικότητα, το σχέδιό σας είναι:

– Η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με κατάργηση των λεγόμενων “υδροβόρων καλλιεργειών”, γιατί δεν έχουν αγοραστές.

– Η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιαίτερα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες.

– Ο δήθεν “πράσινος” ενεργειακός σχεδιασμός σας.

– Η νέα ΚΑΠ που θα οδηγήσει στο οριστικό ξεκλήρισμα κι άλλων βιοπαλαιστών αγροτών.

Στην πραγματικότητα, για να το πούμε απλά, αυτό το σχέδιο δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό για την προστασία του λαού. Η κατεύθυνση που δίνει είναι να προωθηθούν κάποια νέα έργα, χωρίς όμως έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κινδύνων και το σύνολο των αναγκών των κατοίκων της περιοχής, των αγροτών.

Η έκθεση της ολλανδικής εταιρείας θεωρεί ότι, αν και η Θεσσαλία αποτελεί μια από τις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος! Ότι δεν μπορούν να προστατευτούν όλες οι περιοχές στη Θεσσαλία στα επιθυμητά επίπεδα…

Άρα, -λέτε- ορισμένες θα πρέπει να συνεχίσουν να υποφέρουν από πλημμύρες και η μόνη εφικτή επιλογή για αυτές είναι να υπάρχει προετοιμασία για εκκένωση και να δίνονται στη συνέχεια κάποιες αποζημιώσεις που σε αυτές τις περιπτώσεις κοστίζουν λιγότερο. Δηλαδή τι λέτε στον λαό της Θεσσαλίας; Ότι για όλα φταίει η κακιά του η μοίρα που έτυχε να γεννηθεί και να στήσει τη ζωή του σ’ αυτό τον τόπο…

Συμβιβασμός και μοιρολατρία, λες και βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης…

Αλήθεια, έπρεπε να φέρετε τους Ολλανδούς να μας τα πουν αυτά; Μια χαρά δεν τα εφαρμόζατε και από μόνοι σας τόσα χρόνια, και εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα;», αναρωτήθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Κατά τον κ. Κουτσούμπα, ακόμα και η οργάνωση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, «αυτά τα αυτονόητα πράγματα δηλαδή, που τα παρουσιάζετε τάχα ως καινοτομίες, πάλι θα μένουν κενό γράμμα, όσο συνεχίζετε στην ίδια κατεύθυνση.

Μήπως όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν ανάλογα θεωρητικά σχέδια στα χαρτιά; Φυσικά και υπήρχαν, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα της προστασίας του πληθυσμού. Οι τεράστιες ελλείψεις συνολικά στην πολιτική προστασία, οι τεράστιες ελλείψεις μέσων, εξοπλισμού, η απουσία εκπαίδευσης ουσιαστικής, με ασκήσεις ετοιμότητας, δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης τεχνογνωσίας. Είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς χρηματοδότησης και τελικά των δικών σας προτεραιοτήτων.

Και βέβαια, όταν τελικά έρχονται οι καταστροφές, όπως έγινε στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο, τα θύματα βιώνουν ξανά την πλήρη εγκατάλειψη, από το εχθρικό, αντιλαϊκό κράτος, πάλι εξαιτίας των ίδιων κριτηρίων και προτεραιοτήτων», υπογράμμισε.

Η κατάσταση 2,5 μήνες μετά

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως 2,5 μήνες μετά τις καταστροφές, «χιλιάδες λαϊκές οικογένειες παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους. Οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη, την ανοργανωσιά και την αδιαφορία, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και τους δήμους και πάλι πίσω, και φτου κι απ’ την αρχή…

Ακόμα και τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πλημμυροπαθείς, να τους βοηθήσουν να σταθούν στα πόδια τους, είτε δεν γίνονται ποτέ, είτε καθυστερούν βασανιστικά, με αποτέλεσμα τα προβλήματα συνεχώς να συσσωρεύονται. Όλα όσα έπρεπε να γίνουν, τα αυτονόητα και επείγοντα, όπως ο καθαρισμός των σπιτιών από τις λάσπες, η απάντληση των υδάτων, η απομάκρυνση και η ταφή χιλιάδων νεκρών ζώων, η αποκατάσταση αναχωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις έγιναν από τους ίδιους τους πληγέντες, με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σωματείων και άλλων ανθρώπων», τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, «προφανώς δεν μπορεί να τα λύσει όλα η λαϊκή αλληλεγγύη. Γιατί οι οι οργανωμένες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί, οι εμβολιασμοί, οι έλεγχοι αντισωμάτων είναι ευθύνη του κράτους.

Αλήθεια, τι σας εμπόδισε για να τα κάνετε όλα αυτά; Η κλιματική κρίση σάς εμπόδισε ή η αδιαφορία σας;

Ακόμα κι αυτή την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν χωριά και γειτονιές, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες. Οι αυτοψίες είναι στο περίπου 55% των αιτήσεων, ενώ αποζημιώσεις έχει δει μόνο το 50% αυτών που έκαναν αίτηση, χάρη στους κόφτες που έχετε βάλει, αλλά και για όσους τις πήραν, αυτές παραμένουν ανεπαρκείς.

Οι επιτροπές των πλημμυροπαθών κάνουν λόγο για ζημιές, έως και πενταπλάσιες σε αξία, σε σχέση με την αποζημίωση που τους δίνετε. Εκατοντάδες πλημμυροπαθείς μένουν σε κοντέινερ, άλλοι μένουν σε ξενοδοχεία, σε σπίτια συγγενών και φίλων. Εκατοντάδες άνθρωποι δεν δικαιούνται καν επιδότηση ενοικίου, ενώ ακόμα και αυτοί που τη δικαιούνται δεν μπορούν να βρουν σπίτι κοντά στο χωριό ή την πόλη τους, χώρια που το ποσό που τους δίνετε δεν επαρκεί.

Οι υγειονομικές συνθήκες παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτες, με τα λιμνάζοντα νερά, τα νεκρά ζώα, τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης, να μεγαλώνουν όλα αυτά μαζί τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί χιλιάδες περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ υπάρχει ήδη θάνατος από λεπτοσπείρωση. Την ίδια ώρα, πολλά Κέντρα Υγείας στα χωριά, όπως αυτό του Παλαμά, έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και δεν λειτουργούν.

Έντονο είναι επίσης το ψυχολογικό αποτύπωμα, αφού άνθρωποι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά και οριστικά. Τι κάνετε για όλα αυτά;

Η αποκατάσταση των σχολείων προχωρά πολύ αργά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Σε πολλά μέρη της Θεσσαλίας δεν έχουν αποκατασταθεί ζημιές που αφορούν το οδικό δίκτυο, ενώ και στο σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένουν μεγάλες ζημιές», περιέγραψε ο κ. Κουτσούμπας.

Οι αγρότες

Αναφερόμενος στον θεσσαλικό κάμπο, είπε πως χιλιάδες αγρότες «αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους. Τεράστιες εκτάσεις, περίπου 150.000 στρέμματα, παραμένουν κάτω από τα νερά μέχρι και σήμερα. Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση, κανένα χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, για να υπάρξει απορροή των λιμναζόντων νερών, στην περιοχή της λίμνης Κάρλας που ξαναδημιουργήθηκε από την πλημμύρα και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της γονιμότητας του εδάφους που θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από τη στιγμή που χορηγούνται με κριτήριο την ασφαλιζόμενη αξία, απέχουν σημαντικά από την 100% κάλυψη της συνολικής απώλειας, ενώ το βοήθημα της κρατικής αρωγής έχουν λάβει μέχρι στιγμής μόλις 9.000 παραγωγοί, σε σύνολο 32.000 και πλέον αιτήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, την αγωνία των πληγέντων μεγαλώνει, ενόψει και του χειμώνα, η απουσία ουσιαστικής συζήτησης για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αφού καθυστερούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Μαζί με αυτά, είπε, καθυστερεί και η αποκατάσταση ζημιών, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων, η απομάκρυνση φερτών υλικών από δρόμους, γέφυρες κ.ά.

«Την αγωνία αυτή την έζησαν ήδη ως πραγματικότητα οι κάτοικοι του Βόλου. Όταν ολόκληρες συνοικίες πλημμύρισαν για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες, αφού, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στις 5 Σεπτέμβρη, δεν προχώρησαν στοιχειώδεις ενέργειες. Αλλά τι να περιμένει κανείς από κυβερνήσεις και δημάρχους που πορεύονται με τη λογική ότι “τέτοια κακοκαιρία θα ξαναέρθει σε 1.000 χρόνια”, όπως μας έλεγαν! Να όμως που ήρθε νωρίτερα…», είπε, συμπληρώνοντας πως «εμείς έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για το τι πρέπει να γίνει. Για όλα αυτά, θα συνεχίσουμε να μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή και αυτό το ξέρουν καλά οι κάτοικοι της Θεσσαλίας».

Στον Έβρο

Μιλώντας για τον Έβρο, παρατήρησε πως το μόνο που αλλάζει, συγκριτικά με τη Θεσσαλία, είναι ότι στη μία περίπτωση μια ολόκληρη περιοχή πνίγηκε, ενώ στην άλλη κάηκε. Κατά άλλα, «και στις δυο περιπτώσεις, ίδιος είναι ο ένοχος, ίδια είναι και η αιτία: Η διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος και έχει τη σφραγίδα όλων σας, και της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που κυβέρνησαν».

Χωρίς αμφιβολία, σημείωσε, το 2023, όπως και το 2022, ήταν δύο τραγικές χρονιές για τον Έβρο και το Δάσος της Δαδιάς. Με δεδομένο ότι κάηκαν συνολικά γύρω στα 900.000 στρέμματα δασών και γεωργικών εκτάσεων, ενώ στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς κάηκαν πάνω από 45.000 στρέμματα. Και πάνω από τα μισά απ’ αυτά έχουν καεί εντελώς.

«Κι όμως, αντί αυτή η τραγωδία, να σας οδηγήσει ως κυβέρνηση, να αλλάξετε την κατεύθυνση της δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής σας, αντί να υλοποιήσετε την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών και στο πλαίσιο αυτό να οργανωθεί σε διαφορετική βάση η δασοπροστασία, ο ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, τι κάνετε;

Εξαγγέλλετε την εκχώρηση της διαχείρισης των δασών σε ξυλοβιομηχανίες και σε διάφορους εμπορικούς ομίλους. Ισχυρίζεστε ότι το παραγωγικό και άρα ασφαλές δάσος μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη σύμπραξη επιχειρηματικών ομίλων με κατ’ επίφαση δασικούς συνεταιρισμούς για την αποκομιδή και εκμετάλλευση της βιομάζας…».

«Έλεος! Σας βαρεθήκαμε πια! Κάθε φορά το ίδιο γνωστό τροπάρι! Κάθε φορά μπροστά σε μια καταστροφή, οι ίδιες δικαιολογίες!

Τα στοιχεία όΜως είναι αμείλικτα. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η έλλειψη 2.000 δασολόγων; Το ότι δεν υπάρχει κανένας δασεργάτης στα δασαρχεία της Ελλάδας, όπου χρειάζονται τουλάχιστον 10.000; Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η απαξίωση διαχρονικά των κρατικών δασικών υπηρεσιών, με κορυφαίο αρνητικό σταθμό τον διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση και τη μεταφορά της αρμοδιότητας κατάσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, το 1998 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όλες οι επόμενες διατήρησαν;

Ποια δικαιολογία υπάρχει για τις 4.500 κενές θέσεις πυροσβεστών, για την έλλειψη των μέσων κατάσβεσης; Για το ότι δίνετε μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση, τα οποία αποτελούν το 65% του ελληνικού εδάφους;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως εκτίμησε, «δυστυχώς θα υπάρξει και επόμενη φορά, δηλαδή δυστυχώς μια νέα καταστροφή, η οποία θα έχει αφήσει πίσω της λάσπες και αποκαϊδια όπως στη Θεσσαλία και στον Έβρο, περιοχές για τις οποίες συζητάμε σήμερα…

Ένα πράγμα αποδεικνύεται: Η ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής πορείας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης προκειμένου να τεθούν οι όροι για μια ουσιαστική προστασία του λαού από καταστροφές. Και γι’ αυτή την αλλαγή πορείας με τον λαό πρωταγωνιστή για τις δικές του ανάγκες το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», ανέφερε καταληκτικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.