Skip to main content

Ξεκινά μήνας – φωτιά με κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Μπαράζ συνεδριάσεων, νομοσχεδίων και μαχών έρχονται μέσα στον επόμενο μήνα - Στο τραπέζι και η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης

Τα βλέμματα στρέφονται στη Βουλή όπου μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός αλλά και θα κατατεθούν δύο κομβικά για την κυβέρνηση νομοσχέδια. Το ένα από αυτά τα νομοσχέδια είναι το φορολογικό, όπου οι ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις και οδήγησαν σε επιστροφή του… κινήματος της γραβάτας.

Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι το ασφαλιστικό, που περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές διατάξεις για συνταξιούχους που εργάζονται, ασφαλισμένους με οφειλές, συνταξιούχους που περιμένουν επικουρική σύνταξη κ.α.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για 2,3 εκατομμύρια πολίτες, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 350 εκατομμύρια. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη παροχή που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, καθώς μεταξύ άλλων θα υπάρξει  έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, θα αυξηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα δοθεί το Youth Pass σε νέους 18 με 19 ετών.

Εξετάζονται πρόσθετα μέτρα

Μάλιστα στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης και οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ανάλογα βέβαια και με τις επιδόσεις της οικονομίας. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους νοσοκομειακούς γιατρούς σημειώνοντας πως «δεν  είμαστε ακόμα στο επίπεδο των μισθών, όμως είμαστε καλύτερα από εκεί που ήμασταν. Διότι έχουμε αυξήσει το βασικό μισθό, έχουμε αυξήσει το νοσηλευτικό επίδομα, ενδεχομένως να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις ακόμα, κάντε λίγο υπομονή, ίσως μπορέσουμε να τις εξαγγείλουμε στον προϋπολογισμό για τις εφημερίες, να βελτιώσουμε ακόμα λίγο τα χρήματα τα οποία βγάζουν οι γιατροί».

Τέλος να σημειωθεί πως μέσα στο Δεκέμβριο θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ωστόσο η ψήφιση του από τη Βουλή αναμένεται να γίνει τη νέα χρονιά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο «μίνι» αλλαγών  στο φορολογικό νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που το Δεκέμβριο θα έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις.  Από το Μαξίμου επισημαίνεται πως ο  βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου δεν αλλάζει ωστόσο μπορούν να γίνουν «σημειακές παρεμβάσεις» μετά απο διαβούλευση.

Να σημειωθεί εδώ πως σε πρόσφατη  δημοσκόπηση της Opinion Poll στο  ερώτημα «συμφωνείτε με τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες το  30.1% απαντά «όχι» και το 16% «μάλλον «όχι». Την ίδια στιγμή το 18.6% λέει «μάλλον ναι» και το 24.1% «ναι», ενώ το 11.3% είναι  στο «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ».

Μπαράζ συνεδριάσεων μέσα στην εβδομάδα

«Φορτωμένο» είναι το πρόγραμμα των συνεδριάσεων στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, με μπαράζ συνεδριάσεων. Την Τρίτη θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  Τέλος την Παρασκευή θα διεξαχθεί η συζήτηση επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη (η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπερψηφίσει). Υπενθυμίζεται πως την εβδομάδα που πέρασε υπερψηφίστηκε – από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ- η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.