Skip to main content

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Στο επίκεντρο η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

O πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν για την πρόταση διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης του Παρισιού.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης της  συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, συζητήθηκε ακόμη η πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Κ. Μητσοτάκης: Οι όροι για τον θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας

Νωρίτερα, κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με οποιαδήποτε μέσο για την ανακούφιση του πόνου των αμάχων της Γάζας.

Αρχικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση στο πεδίο τις τελευταίες ημέρες, αλλά και τη θλίψη του για την απώλεια αθώων πολιτών και πρόσθεσε πως «οι σκέψεις είναι με τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και με τις οικογένειες των ομήρων».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα και η Κύπρος γειτνιάζουν άμεσα με την περιοχή και υπενθύμισε πως η χώρα μας έχει ήδη αποστείλει βοήθεια από αέρος ώστε να διοχετευθεί στη φλεγόμενη Γάζα.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο εγχείρημα για μία θαλάσσια δίοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την προθυμία της Ελλάδας να συμβάλει, υπογραμμίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες, αλλά και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται.

«Συζητήσαμε εκτενώς με την Κύπρο την ιδέα ενός θαλασσίου διαδρόμου και πραγματικά υποστηρίζουμε πλήρως όσα ανέφερε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης για την παροχή βοήθειας προς τη Γάζα. Νομίζω ότι το πιο δύσκολο είναι να εξευρεθεί ένας χώρος εκφόρτωσης στη Γάζα και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του δρομολογίου που θα κάνει αυτό το πλοίο» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, αν αυτοί οι όροι μπορούν να εκπληρωθούν η Ελλάδα θα παράσχει με κάθε δυνατό μέσο τη βοήθειά της.

Κ. Μητσοτάκης στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό: Ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια

O κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι γνωστές και επανέλαβε την αναγκαιότητα «να ξεκινήσουμε τη συζήτηση τώρα για την πιθανή πολιτική λυση σε αυτή τη σύρραξη, η οποία τελικά θα είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ειρήνη που θα έχει διάρκεια στην περιοχή».

Κ. Μητσοτάκης στο Politico: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά έχει σημασία πώς το κάνει

Επισήμανε επιπλέον πως «η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή και η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Η κυπριακή πρόταση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε την κυπριακή πρόταση για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κύπρος είναι η πλησιέστερη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ευρωπαϊκή χώρα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει τον κόμβο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία θα φτάνει στην Κύπρο, θα ελέγχεται και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοία που θα έχουν την απαραίτητη προστασία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Όπως ανέφερε, η κυπριακή πρόταση έχει κωδικοποιηθεί σε ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων το οποίο συντάχθηκε με τη βοήθεια άλλων κρατών που εμπλέκονται στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η Ελλάδα η Ολλανδία κ.ά.

naftemporiki.gr