Skip to main content

Ν.Δ.: Κινήσεις τακτικής των μονομάχων λίγο πριν την τελευταία στροφή

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
 [email protected]

Σε αγώνα για την προσέλκυση υποστηρικτών της τελευταίας στιγμής, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, μετά και την αποκάλυψη των προθέσεων του Απόστολου Τζιτζικώστα επιδίδονται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής για την προεδρία της Ν.Δ.

«Μήνυμα»

Ο κ. Μεϊμαράκης εξασφάλισε την υποστήριξη του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος την πρώτη Κυριακή είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Με την υποστήριξη του κ. Ζαγοράκη το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη ουσιαστικά επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα στους 82.000 ψηφοφόρους που επέλεξαν Τζιτζικώστα στις 20 Δεκεμβρίου και θεωρείται ότι θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε την Τρίτη τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά προέβη και σε σχόλια περί ανάγκης «ανανέωσης» της παράταξης, τα οποία ερμηνεύτηκαν ως μια έμμεση προτροπή προς τους υποστηρικτές του να επιλέξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στήριξη στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη εξέφρασε και ο Γιάννης Μιχελάκης με δήλωσή του στην ΕΡΤ. Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. και παλαιός εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υποστήριξε ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι αυτή τη στιγμή ο καταλληλότερος για πρόεδρος της Ν.Δ.

Συμβολική κίνηση

Στην αντίπερα όχθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιόρτασε τα Θεοφάνια στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τον Αδωνι Γεωργιάδη, σε μια συμβολική κίνηση σύνδεσης των τριών υποψηφιοτήτων προς το πρόσωπό του.

Μετά τον αγιασμό των υδάτων ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Γεωργιάδη και επιχείρησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Οι δυο τους μίλησαν σε σύσκεψη με τη συμμετοχή πυρήνων υποστηρικτών του Αδωνι Γεωργιάδη από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την οποία προετοίμασε ο κ. Γεωργιάδης, θέτοντας τις δυνάμεις του στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη.

Υψηλοί τόνοι

Οι τόνοι στη Ν.Δ. παραμένουν πάντως υψηλοί, καθώς ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξαπέλυσε νέα σφοδρότατη επίθεση κατά του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον κ. Παπαμιμίκο ότι «δεν είναι καλός γραμματέας του κόμματος». «Κατά τη γνώμη μου το διέλυσε το κόμμα και έχει ευθύνες» είπε χαρακτηριστικά και του καταλόγισε ότι «βρέθηκε σε θέση που ήταν παραπάνω από το μπόι του». Προέβη, μάλιστα, σε άκρως μειωτικές αναφορές προς το πρόσωπο του γραμματέα της Ν.Δ., λέγοντας: «Αν του πω να πάει πορτιέρης στη Ρηγίλλης, εφόσον είναι στρατιώτης στις αρχές μας, θα πάει. Και πρέπει να πάει. Για γραμματέας δεν κάνει, όμως».

Απαντώντας ο Ανδρέας Παπαμιμίκος εμφάνισε τον κ. Μεϊμαράκη ως υπεύθυνο για την εκλογική συρρίκνωση της Ν.Δ. «Οταν ένας πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (με 40 χρόνια στην πολιτική) αποκαλεί δημόσια τον γραμματέα του κόμματος “πορτιέρη”, ας μη μας κάνει εντύπωση γιατί οι πολίτες έχουν γυρίσει τις πλάτες στη Ν.Δ. και έχουν απαξιώσει το πολιτικό σύστημα» είπε. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Μεϊμαράκη «να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή των “πορτιέρηδων” των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90 ανήκει στο παρελθόν».