Skip to main content

Δημοσκοπήσεις: Τι δείχνουν για ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και πώς τις «διαβάζουν» στην κυβέρνηση

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κυριαρχία της ΝΔ, διεύρυνση της ψαλίδας έναντι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έντονη δυσφορία της κοινής γνώμης για την ακρίβεια

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων κοιτάνε στο κυβερνών κόμμα, όπου υπάρχει ικανοποίηση για την γενική εικόνα αλλά αναλύονται και επιμέρους παράμετροι. Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν πως και οι τελευταίες μετρήσεις επιβεβαιώνουν την γαλάζια κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό και το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης υπάρχει ανησυχία  για την επόμενη ημέρα, καθώς η ακρίβεια αποτελεί τον βασικό «πονοκέφαλο» των νοικοκυριών.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπηση της Pulse το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει πως τους απασχολεί «πολύ» ή «αρκετά» η πορεία των τιμών. Να σημειωθεί εδώ στο ερώτημα ποια κατηγορία εξόδων της οικογένειας προβληματίζει περισσότερο το 46% απαντά τα τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή προβληματισμένο είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για το αύριο και είναι χαρακτηριστικό πως σε έρευνα της Metron Analysis το 60%  των ερωτώμενων υποστηρίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 34% προς τη σωστή. Πάντως η «γαλάζια» συσπείρωση κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με την MRB φτάνει το 85.7%.

Στο κυβερνών κόμμα  υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το καθαρό προβάδισμα που καταγράφηκε άλλωστε και στις εθνικές εκλογές. Για παράδειγμα σε δύο  πρόσφατες μετρήσεις καταγράφονται τα εξής στοιχεία:

  • Σε δημοσκόπηση της Pulse στην εκτίμηση (σενάριο κατανομής αναποφάσιστων) η Ν.Δ είναι στο 38.5%, o ΣΥΡΙΖΑ  στο 17%, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στο 13.5%, το ΚΚΕ στο 9.5%, η Ελληνική Λύση στο 5,5%, οι Σπαρτιάτες στο 3.5%, η Νίκη στο 3.5%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3% και το ΜέΡΑ 25 στο 3%
  • Σε δημοσκόπηση της MRB στην αναγωγή επί του συνόλου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 38%, o ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο 15,2%, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στο 13,9%, το ΚΚΕ στο 9,6%, η Ελληνική Λύση στο 7,7%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,8%, το κόμμα Νίκη στο 3,4%, το  ΜέΡΑ25 στο 3,2% και οι Σπαρτιάτες στο 2,5%.

Όσον αφορά στα δημοσκοπικά ευρήματα  για τον ΣΥΡΙΖΑ στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας τα μελετούν αλλά δεν θέλουν να μπουν σε μια συζήτηση για τα τεκταινόμενα σε άλλα κόμματα. «Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα των πολιτών» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, ενώ στόχος είναι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων να μην φέρουν κλίμα χαλάρωσης στους «γαλάζιους» καθώς πρέπει να τρέξουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Οικονομία και καθημερινότητα

Δεδομένο είναι πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει σε μια ατζέντα οικονομίας και βάζει σταδιακά σε ισχύ μια σειρά μέτρων. Για παράδειγμα δρομολογήθηκαν παρεμβάσεις στο ενεργειακό πεδίο, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν πρόστιμα  2 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία. Μάλιστα ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε  πως «οι έλεγχοι θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση» και ανέφερε   πως «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις στο πεδίο της οικονομίας από το κυβερνών κόμμα δίνουν έμφαση σε μια ατζέντα καθημερινότητας, θέλοντας να στείλουν σήμα πως οι προεκλογικές υποσχέσεις θα γίνουν πράξη. Στόχος είναι να τρέξουν μια σειρά κρίσιμων αλλαγών στο δημόσιο (ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον τρόπο επιλογής διοικήσεων) αλλά και στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης.

«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εστιάζοντας σε μια σειρά νομοσχεδίων που θα πάρουν το επόμενο διάστημα το δρόμο για τη Βουλή. Έκανε μάλιστα αναφορά στο στόχο για «μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη».