Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης στο Συνέδριο του Economist: «Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας»

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable»

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συζήτησή του, με τον πολιτικό επιστήμονα και οικονομολόγο Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable».

Ωστόσο, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και υπάρχει ανάγκη να ηττηθεί», ξεκαθάρισε αρχικά ο πρωθυπουργός.  «Θεωρώ όμως ότι θα προσπαθήσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο του πυλώνα της περιοχής», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από την αρχή η Ελλάδα είχε ξεκάθαρη θέση αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τονίζοντας την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και καταδικάζοντας τη δράση της Χαμάς. «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νεντανιάχου στο Ισραήλ.

Κανείς δεν μπορεί να φαντάζεται λύση της κρίσης χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς» υπογράμμισε.

Για την αποχή από το ψήφισμα του ΟΗΕ

Εξηγώντας γιατί η Ελλάδα απείχε από το ψήφισμα στον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο.  Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή».

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μετείχαν στη διεθνή διάσκεψη της Αιγύπτου και για το παλαιστινιακό και σημείωσε πως μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών.

Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε επίσης πως η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν θεωρώ ότι είναι αργά να συζητήσουμε για το μέλλον της Γάζας, εφόσον η Χαμάς δεν είναι πια στην εικόνα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις συζητήσεις στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά κράτη, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης ενώ έκανε λόγο για παραδοσιακό πόλεμο χαρακωμάτων που θυμίζει τον α’ παγκόσμιο πόλεμο.

«Να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες»

«Όταν μιλάμε για τη δική μας αμυντική ικανότητα είναι προφανές ότι στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς. Ένα από τα θέματα που συζητάμε όταν μιλάμε για το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας είναι να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό. Η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας για την ελευθερία και την κυριαρχία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη να διδαχθούμε από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία, ενώ είπε ότι πρέπει η ΕΕ να δαπανά περισσότερους πόρους για την υπεράσπιση ευρωπαϊκών εδαφών.

Για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα έχει υποστήριξη και από τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου και δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Φουκουγιάμα, τόνισε ότι, «αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη». Χαρακτηριστικά, μάλιστα,  είπε πως νόμιζε ότι «είχαμε ξεμπερδέψει με τον Τραμπ» μετά την ήττα του στις προηγούμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως η χώρα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια καθώς η Κίνα δεν είναι μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα, τόνισε όμως ότι η «επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι πετυχημένη».