Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη χαρακωμάτων μπροστά στο φάσμα της διάσπασης

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ώρα μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ - Συγκαλείται αύριο το Εκτελεστικό Γραφείο

Στην αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 στα γραφεία του κόμματος στρέφονται οι προβολείς της Κουμουνδούρου, την ώρα που η διάσπαση φαντάζει ως ένας δρόμος χωρίς επιστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δίνη της παραπομπής κορυφαίων στελεχών προς διαγραφή και των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφει από τις ΗΠΑ και θα παραστεί στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, όπου το προεδρικό μπλοκ διατηρεί την πλειοψηφία. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην στάση που θα τηρήσει στη συνεδρίαση η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις της φαίνεται πως θα είναι η σημερινή σύσκεψη στελεχών που πρόσκεινται στην πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να σπαράσσεται από εκατέρωθεν βολές και αλληλοκαρφώματα, ενώ πληθαίνουν και οι φωνές που καλούν τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση. Ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα δεν έχει τέλος, με την ηγεσία του κόμματος να κατηγορεί τους αντιφρονούντες ότι υπονομεύουν τον πρόεδρο και να στέλνει νέο τελεσίγραφο σε όσους «αντιπολιτεύονται το ίδιο τους το κόμμα» ότι «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές».

(EUROKINISSI)

Σε μία πυροσβεστική παρέμβαση η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής, Γιώργος Βασιλειάδης απηύθυναν έκκληση για ενότητα και αυτοσυγκράτηση τονίζοντας πως «στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περισσεύει κανείς και καμία». Όπως επισήμαναν σε κοινή δήλωσή τους «οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις και οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση, κι όχι στη διάλυση» και «ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο, είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος».

Θέση για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο κόμμα πήραν και η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης που με κοινή δηλωσή τους σε δραματικό τόνο ζήτησαν την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και επίσπευση του συνεδρίου του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση -απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν- να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο» ανέφεραν προσθέτοντας πως «έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».

Νέα πυρά από Ν. Φίλη και Δ. Βίτσα

Ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Βίτσας επανήλθαν σήμερα εξακοντίζοντας νέα βέλη προς την ηγεσία του κόμματος.

«Η μέχρι στιγμής παρουσία του (κ. Κασσελάκη) ταυτίζεται με την προβολή της προσωπικής του ζωής και όχι με τα προβλήματα του κόσμου» δήλωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Το κόμμα συρρικνώνεται, επιδεινώνεται η αξιοπιστία του. Ο κ. Κασσελάκης το επιδεινώνει γιατί προσπαθεί να μετατρέψει ένα κόμμα της Αριστεράς σε ένα δημοκρατικό κόμμα Μπάιντεν» ανέφερε και κατηγόρησε τον νέο πρόεδρο πως «στηρίχτηκε από το σκοτεινό διαδίκτυο» ακολουθώντας πρακτικές του Τραμπ.

Επανέλαβε παράλληλα πως «ο κ. Κασσελάκης μιλάει για θέματα έξω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε πως «αν επιμείνει με αυτές τις απόψεις που διατύπωσε πριν και μετά ως πρόεδρος, κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να είναι πρόεδρος».

Σχολιάζοντας την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να τον παραπέμψει προς διαγραφή ο κ. Φίλης ανέφερε: «Από ό,τι βλέπω ο κ. Κασσελάκης έχει αποφασίσει να με διαγράψει. Να κάνει συνέδριο με πρόωρες διαγραφές. Αν τα πράγματα φτάσουν στο αδιέξοδο θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».

«Η δύναμη του δεν είναι οι 60.000 ψήφοι. Υπάρχουν 400.000 που φύγανε στις βουλευτικές εκλογές. Είμαστε σε μια φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια συνεχή στρατηγική ήττα και υποχωρεί. Δυστυχώς, ο Κασσελάκης δείχνει να υλοποιεί με θολό τρόπο ένα σχέδιο μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό, ευρύχωρο ευρωπαϊκό κόμμα σε κάτι άλλο πράγμα που θέλουν και δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας στη χώρα μας» συνέχισε, για να προσθέσει πως «αυτά που κάνει εξυπηρετούν την κατάρρευση της ριζοσπαστικής Αριστεράς».

«Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι δυστυχώς ο πρόεδρος του κόμματος δεν ξέρει το καταστατικό» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βίτσας στον Action 24 και πρόσθεσε πως «κάποιοι έπεισαν τον κ. Κασσελάκη ότι η ηγετική προσωπικότητα βγαίνει από την σκληράδα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Με πειράζει ότι είμαι κι εγώ σε αυτό το τρίγωνο της δυσκολίας. Αντί να παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα όσα γίνονται στην Ελλάδα και στον κόσμο βρίσκεται έξω από αυτά που μπορεί να κάνει» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την στάση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «θα έπρεπε να είχε παρέμβει». «Περιμένω να παρέμβει ο Τσίπρας αλλά δεν θα περιμένω και πολύ» είπε.

Γ. Βασιλειάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαλυθεί

Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, εκτίμησε πάντως πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαλυθεί» αν και «πολλοί προσπάθησαν με πολλούς τρόπους».

«Ότι κι αν γίνει, στο τέλος θα τον βρούμε τον δρόμο μας» δήλωσε στην ΕΡΤ. «Παίζουμε εμείς και η Γάζα στο ίδιο πεδίο κι αυτό δείχνει προς τα στελέχη μας πως πρέπει να σοβαρευτούν» είπε, ενώ ερωτηθείς σε ποια μέλη αναφέρεται απάντησε: «Οποιοδήποτε θεωρεί ότι το βήμα κριτικής για μία κομματική διαδικασία είναι η τηλεόραση ή τα ραδιόφωνα και όχι η συνεδρίαση ενός οργάνου».

Υποστήριξε ακόμη πως ίναι προφάσεις εν αμαρτίαι τα περί παράκαμψης των κομματικών οργάνων ενώ απαντώντας σε όσους καλούν τον πρώην πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει είπε πως «ο Τσίπρας δεν είναι πατερούλης για να κάνει παρέμβαση».

naftemporiki.gr