Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: «Φουντώνει» ο εμφύλιος – Η αποχώρηση Κούλογλου και οι φυγόκεντρες δυνάμεις

(ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η στάση κάποιων στελεχών μαρτυρά σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος

Έντονοι τριγμοί συνταράσσουν τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στη δίνη αποχωρήσεων και διασπαστικών τάσεων. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη περί παραπομπής του Στέφανου Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τη διαγραφή του και εν μέσω της αναταραχής που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για τις θέσεις που έχει διατυπώσει παλαιότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανακοίνωσε με ανοιχτή επιστολή του την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του κόμματος και την ανεξαρτητοποίησή του.

Στ. Κούλογλου: Δεν μπορώ να συμμετέχω σε ένα σίριαλ

Στην επιστολή του, ο κ. Κούλογλου επικαλείται την έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι η δημόσια συζήτηση περιστρεφεται γύρω από την προσωπική ζωή του κ. Κασσελάκη κι όχι γύρω από τις πολιτικές του προτάσεις, ενώ καταλογίζει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι προγραμματικές του θέσεις βρίσκονται στον αντίποδα οσων υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κ. Κούλογλου αιτιολόγησε την απόφασή του να αποχωρήσει λέγοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να συμμετέχει «σε ένα σίριαλ».

«Δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση. Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται τα βράδια και κάνει πολιτική μόνος του και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα σε επίπεδο κουτσομπολιού» ανέφερε μεταξύ άλλων προσθέτοντας πως αντί ο κ. Κασσελάκης να πάρει π.χ. μία διεθνή πρωτοβουλία για τη Γάζα «βρίσκεται στις ΗΠΑ και μας ενημέρωσε ότι παντρεύτηκε». Όπως παρατήρησε, για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου κάλεσε τον κ. Κούλογλου να παραδώσει την έδρα στο κόμμα.

«Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε», ανέφεραν πηγές του κόμματος με φόντο τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Νίκος Φίλης: Θα θέσω θέμα ηγεσίας

Το ήδη εκρηκτικό κλίμα ήρθαν να δυναμιτίσουν και οι μύδροι που εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης κατά του Στέφανου Κασσελάκη, με αιχμή τις παλαιότερες θέσεις που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε αρθρογραφία του. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, o κ. Φίλης έκανε λόγο για εικόνα «διάλυσης και εξευτελισμού του κόμματος» προαναγγέλλοντας πως ο ίδιος θα θέσει θέμα ηγεσίας.

«Τα όσα διατυπώνονται από τον κ. Κασσελάκη συνιστούν ακραία μορφή φιλελευθερισμού» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Φίλης σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» ως «μεγάλη προσφορά στη δημοσιογραφία και την κοινωνία». «Με όσα λέει ο κ. Κασσελάκης, τα οποία υποστηρίζει και σήμερα, δεν σβήνονται με το ακαταλόγιστο της νεότητας. Και με όσα λέει δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα κόμμα της Αριστεράς» τόνισε ο κ. Φίλης.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως, «τίθεται ζήτημα του τι εκπροσωπεί ο κ. Κασσελάκης. Αν θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα. Εγώ δεν είμαι εδώ για να μοιράσω διαγραφές, εγώ είμαι εδώ για να μιλήσω πολιτικά». Για το αν θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως ο ίδιος θα θέσει θέμα λειτουργίας του κόμματος.

Π. Πολάκης προς Φίλη: Ή αποδέξου το αποτέλεσμα των εκλογών ή «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει»

Πυρά κατά του Νίκου Φίλη εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης, καλώντας τον να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών ή αλλιώς να αποχωρήσει από το κόμμα.

«Νίκο Φίλη!!! Η αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συμμετείχαν 150.000 ανθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελακη ή ‘Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει’ (από τη λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση)» έγραψε ο κ. Πολάκης σε ανάρτησή του και πρόσθεσε:

«Σταμάτα να δηλητηριάζεις, λόγω της στενοχωριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης, τον τηλεοπτικό αέρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με θεωρίες συνωμοσίας για ‘άγνωστους οικονομικους παραγοντες που επέβαλαν νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ’».

Δ. Βίτσας: Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ – Οι αναφορές για «νέο κόμμα»

Εξελίξεις προμηνύει και η παρέμβαση του Δημήτρη Βίτσα ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως «είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα», σημείωσε πως «είναι ώρα αποφάσεων», ενώ μίλησε και για «νέο κόμμα» στις ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς ειδικότερα τι σκοπεύει να πράξει ο ίδιος ο κ. Βίτσας απάντησε: «Έχουν ωριμάσει κάποια πράγματα στο μυαλό μου, κατά τη γνώμη μου έχω καταλήξει θα τα διατυπώσω στον προεδρο στις επόμενες συνεδριάσεις μια σειρά από ερωτήματα που με απασχολούν». «Δεν θεωρώ ότι θα πάρω απάντηση, και απο εκεί και πέρα θα γίνουν ευρωεκλογές και η ”Ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά” – σας έβγαλα και τίτλο πως θεωρώ εγώ ότι πρέπει να λέγεται το νέο κόμμα -μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει και εκλέξει έναν ή μία ευρωβουλευτή, μπαίνουμε σε άλλο στάδιο» ανέφερε.

Όπως είπε μάλιστα «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, το ένα είναι να φεύγει ο καθένας κατά μόνας, το δεύτερο είναι να υπάρχει μία συνεννόηση και οι βουλευτές να αρχίσουν να φεύγουν ομαδικά, ωστόσο διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου δεν έχουν συμβεί». Εξέφρασε την εκτίμηση πως «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν» και πρόσθεσε πως «θα είναι δύσκολα πράγματα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα με τον Στέφανο Τζουμάκα, ο κ. Βίτσας εκτίμησε πως δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για τη διαγραφή του. «Ειδικά για τον Στέφανο Τζουμάκα αυτή την απόφαση στην πρώτη συνέδριαση της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι» είπε.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η στάση κάποιων στελεχών μαρτυρά σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος

Σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις πηγές του κόμματος ανέφεραν πως «όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος».

To tweet του Δημήτρη Παπαδημούλη

«Η εντολή που έχουμε είναι να ασκήσουμε ουσιαστικό έλεγχο στην κυβέρνηση, να ανακάμψουμε στις ευρωεκλογές και να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση στις επόμενες εκλογές Αυτό που εκπέμπει σήμερα o ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες» σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δήμήτρης Παπαδημούλης με φόντο τους κλυδωνισμούς στην αξιωματική αντιπολίτευση.

naftemporiki.gr