Skip to main content

Δ. Τεμπονέρας στο Naftemporiki TV: Η προεδρική εκλογή έχει αφήσει ανοιχτές εκκρεμότητες – Δεν είμαι υπέρ ενός σεναρίου διάσπασης

«Δεδομένο δεν είναι τίποτε και ποτέ» δήλωσε για το αν το κόμμα μπορεί να πορευθεί με ενότητα - Πώς σχολίασε τη κριτική που ασκείται στον Στέφανο Κασσελάκη περί υιοθέτησης νεοφιλεύθερων απόψεων

Τους λόγους για τους οποίους ψήφισε «λευκό» κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία επί της πρότασης του ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» και στη Νικόλ Λειβαδάρη.

«Οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά μου έχουν να κάνουν με δύο ζητήματα, πρώτο με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο εκτιμώ ότι θα έπρεπε να έρθει λίγο νωρίτερα, με την έννοια ότι δεν πρέπει να είμαστε επί μακρόν σε μία διαδικασία εσωστρέφειας και εσωτερικής αναζήτησης. Πρέπει να είμαστε συνεπείς στα αντιπολιτευτικά μας καθήκοντα, αλλά παράλληλα θα πρέπει γρήγορα να ανασυγκροτηθούμε» ανέφερε.

«Η δεύτερη επιφύλαξή μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο χρόνος αυτός θα είναι και χρόνος και αυτοκριτικής και απολογισμού, αλλά και προοπτικής. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί μακρά προσυνεδριακή συζήτηση επί της οποίας δεν μπορούν να παρεμβάλλονται πολλές διαδικασίες ή πολλά γεγονότα που μπορούν να αποπροσανατολίσουν το κόμμα από αυτή την εσωτερική συζήτηση που έχει πάρα πολύ ανάγκη» πρόσθεσε. Όπως σημείωσε – «οι όποιες διαδικασίες των περιφερειακών συνεδρίων – με τα οποία συμφωνώ και είναι αναγκαία – θα μπορούσαν να ακολουθήσουν του συνεδρίου».

Ο κ. Τεμπονέρας θύμισε πως «βρισκόμαστε σε μία περίοδο που έχουν μεσολαβήσει συγκεκριμένα γεγονότα: πρώτον η διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και βεβαίως η ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όλα αυτά είναι μηνύματα που πρέπει να λάβουμε, να τα αποτιμήσουμε για να ορίσουμε τις σταθερές της επόμενης μέρας» τόνισε.

«Μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφωνίες μας»

Επισήμανε παράλληλα πως «προφανώς υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες και ιδεολογικού και προγραμματικού χαρακτήρα που έρχονται από το παρελθόν» αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η σύνθεση και η υπέρβαση των αντιθέσεων αυτών μπορεί να μας βρει ενωμένους την επόμενη μέρα και μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφωνίες μας».

Επισήμανε ακόμη πως ο ίδιος δεν είναι υπέρ ενός σεναρίου διάσπασης, καθώς «τέτοια σενάρια δημιουργούν και απογοητεύσεις και αποστρατεύσεις που κάθε άλλο παρά βοηθούν στην παρούσα συγκυρία» και εκτίμησε πως «συντεταγμένα μπορούμε να πάμε όλοι μαζί στην επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και για το αν είναι προαναγγελία αποχωρήσεων σχολίασε: «Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και να μένω στην ελπίδα ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τις διαφορές μας και να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία: ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο πειστικό και ρεαλιστικό σε αυτή τη διαδικασία δεν περισσεύει κανείς».

«Χρειαζόμαστε περισσότερη κομματική δημοκρατία»

Σε ό,τι αφορά τον «αρχηγισμό» στον οποίο αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του και σε ερώτηση αν αυτός έχει να κάνει με την παρούσα ηγεσία ή και με την προηγούμενη ο κ. Τεμπονέρας απάντησε: «Έχει να κάνει φαινόμενα που υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ όπου πολλές φορές τα όργανα παρακάμπτονται και δεν συνεδριάζουν όσο συχνά θα έπρεπε». Όπως είπε, «χρειαζόμαστε περισσότερη κομματική δημοκρατία και όχι μία σχέση που θα είναι απευθείας συνομιλίας με το λαό. Βεβαίως μιλάμε με την κοινωνία όμως τα κόμματα έχουν ραχοκοκαλιά, οργανωτική δομή και όργανα και συλλογικές αποφάσεις που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει άλμα στο κενό – Υπάρχουν επεξεργασμένες θέσεις και απόψεις που δεσμεύουν όλους μας»

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στον Στέφανο Κασσελάκη από την εσωκομματική αντιπολίτευση περί υιοθέτησης νεοφιλεύθερων απόψεων ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως υπάρχουν επεξεργασμένες θέσεις και συλλογικά κείμενα που δεσμεύουν όλα τα στελέχη. «Δεν μένω στον σχολιασμό, μένω σε αυτό που υπάρχει κατατεθειμένο γραπτώς με βάση τα συλλογικά κείμενα και τις αποφάσεις μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Έχει ιδρυτικές διακηρύξεις, επεξεργασμένες θέσεις και απόψεις που δεσμεύουν όλους μας είναι κατατεθειμένες και με βάση αυτές οφείλουμε όλοι να κινούμαστε μέχρι αυτές να αλλάξουν – ενδεχομένως σε κάποιο άλλο συνέδριο» ανέφερε συγκεκριμένα.

Σε ερώτηση για τον αν ο κ. Κασσελάκης με τις τοποθετήσεις του π.χ. στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ κινείται εκτός των θέσεων αυτών ο κ. Τεμπονέρας είπε: «Δεν θα μπω σε μία διαδικασία ερμηνείας των φράσεων ή μετάφρασης. Έχουμε χτίσει την παραδοσιακή μας σχέση με τη μισθωτή εργασίας όμως είμαστε ανοιχτοί και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στον κόσμο της παραγωγής».

Για το αν η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη ο ίδιος απάντησε: «Δεδομένο δεν είναι τίποτε και ποτέ. Εμείς οφείλουμε να πολεμήσουμε στην προσπάθεια της σύνθεσης και της υπέρβασης των δυσκολιών».

«Η προεδρική εκλογή έχει αφήσει ανοιχτές ιδεολογικές και πολιτικές εκκρεμότητες»

Υπογράμμισε ακόμη πως «η προεδρική εκλογή έχει αφήσει ανοιχτές ιδεολογικές και πολιτικές εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει συλλογικά με διάθεση συμπόρευσης να τις δούμε την επόμενη μέρα». «Από εκεί και πέρα όλοι θα αναμετρηθούμε με την ευθύνη που έχουμε» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν θα είναι υποψήφιος για Γραμματέας στο συνέδριο κόμματος ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε πως δεν έχει διεκδικήσει για τον εαυτό του θέσεις και αξιώματα. «Θα είμαι στρατευμένος όπου με επιλέξει το κόμμα, είτε αυτό αποτελεί την επιλογή να είμαι απλό μέλος είτε να είμαι σε θέση ευθύνης» είπε.