Skip to main content

Κυβέρνηση: Πώς «διαβάζει» τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών – Συνάντηση Μητσοτάκη με Κουρέτα την Τρίτη

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Π. Μαρινάκης: Δεν μετανιώνουμε για τις επιλογές μας - Δεν τίθεται θέμα επηρεασμού της πολιτικής μας από την προέλευση των περιφερειαρχών

«Δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε, ούτε όμως και μηδενίζουμε» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κάνοντας μία αποτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Απαντώντας σε όσους σπεύδουν να «καρπωθούν» – όπως είπε – το πολιτικό μήνυμα της χθεσινής εκλογικής βραδιάς ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών – πως «πριν από τέσσερις μήνες είχαμε εθνικές εκλογές στις οποίες καταγράφηκε με σαφήνεια, όχι μια, αλλά δύο φορές, η δυναμική των πολιτικών κομμάτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση».

«Δεν μετανιώνουμε για τις επιλογές μας»

Είναι ξεκάθαρη η αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών, τόνισε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση και η Ν.Δ. «δεν κρίνουν εκ των υστέρων τις επιλογές τους, ούτε μετανιώνουν για αυτές, ούτε προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις».

«Εισπράττουμε τα μηνύματα του συνόλου των εκλογών, και του α’  γύρου και του β’. Και ενώ υπήρχε η διατύπωση του όρου πολιτική κυριαρχία μετά τον πρώτο γύρο, είχαμε πει πως δεν πιστεύουμε στη λέξη κυριαρχία αλλά στη λέξη εμπιστοσύνη. Οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων αποτυπώνονται στον α’ γύρο γιατί εκεί συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις όπως και οι βουλευτικές εκλογές γίνονται με το σύνολο των παρατάξεων όπου δεν γίνονται μεταξύ των δυο πρώτων επιλογών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνοντας: «Εκεί λοιπόν αποτυπώθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί που έδειξαν μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό».

Πρόσθεσε ακόμη πως «προφανώς το αποτέλεσμα δεν είναι ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση» εξηγώντας: «Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές το αποτέλεσμα με τα μηνύματα που πρέπει να λάβουμε σε κάποιες περιοχές είναι σίγουρα νικηφόρο λόγω του αποτελέσματος του α’ γύρου όπου αποτυπώθηκαν ακόμη καλύτεροι πολιτικοί συσχετισμοί από ό,τι στις εθνικές εκλογές και γιατί από τις 13 Περιφέρειες είχαμε οκτώ νικηφόρες περιπτώσεις –  η μία με την στήριξη και άλλου κόμματος, τέσσερις περιπτώσεις όπου κέρδισαν άνθρωποι προερχόμενοι από τον ιδεολογικό μας χώρο και μόνο μία περίπτωση όπου κέρδισε η αντιπολίτευση».

Σε ό,τι αφορά την ήττα των υποψηφίων που στηρίχθηκαν από τη Ν.Δ. σε μεγάλους δήμους ο κ. Μαρινάκης είπε πως «στους δήμους – στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη – όπου είχαμε δώσει ξεκάθαρη στήριξη δεν κέρδισαν οι επιλογές μας» και «οφείλουμε να συγχαρούμε και να συνεργαστούμε με τους υποψηφίους που κέρδισαν».

Ξεκαθάρισε επιπλέον πως «δεν τίθεται θέμα επηρεασμού της πολιτικής μας από την προέλευση των περιφερειαρχών» και προανήγγειλε πως «ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το σύνολο των νεοεκλεγμένων Περιφερειαρχών, όπως έχει καθήκον να κάνει». Σημείωσε μάλιστα πως λόγω των ειδικών συνθηκών ο πρώτος που θα συναντήσει αύριο είναι ο κ. Κουρέτας.

naftemporiki.gr