Skip to main content

Αντάρτες – πλημμύρες γύρισαν το παιχνίδι στις Περιφέρειες

(ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS)

«Έχασε» τη Θεσσαλία το κυβερνών κόμμα - Σε 4 περιφέρειες επικράτησαν γαλάζιοι αντάρτες.

Μόνο σε μία περιφέρεια -στην Πελοπόννησο- ο υποψήφιος που είχε τη γαλάζια στήριξη κατάφερε να κερδίσει, ενώ στις πέντε άλλες περιφέρειες που υπήρξε δεύτερος γύρος οι υποψήφιοι που είχαν το χρίσμα της Ν.Δ. δεν κατάφεραν να κόψουν πρώτοι το νήμα.

Μάλιστα, σε τέσσερις περιφέρειες που στις εκλογές το 2019 είχαν εκλεγεί υποψήφιοι με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη (ειδικότερα ήρθαν δεύτεροι στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός, στην Ανατολή Μακεδονία και Θράκη ο Χρήστος Μέτιος, στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασαπίδης και στα Ιόνια νησιά η Ρόδη Κράτσα).

Οι καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και οι υποψηφιότητες από γαλάζιους αντάρτες επηρέασαν σαφώς το αποτέλεσμα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του χθεσινού δεύτερου γύρου των εκλογών σε επίπεδο περιφερειών έχουν ως εξής:

  • Στη Θεσσαλία -μια περιφέρεια που είχε βρεθεί στο επίκεντρο το προηγούμενο διάστημα λόγω των καταστροφικών πλημμυρών- ο Κώστας Αγοραστός που είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας έχασε τη μάχη. Να σημειωθεί εδώ πως ήταν η μόνη περιφέρεια που διεκδικούσε πρόσωπο που είχε την επίσημη στήριξη δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ).
    Συγκεκριμένα, νικητής στη χθεσινή κάλπη αναδείχθηκε ο Δημήτρης Κουρέτας με ποσοστό που έφτασε μάλιστα το 59,68%. Σε δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «πριν από μία εβδομάδα σας είπα ότι η πρότασή μας είναι μία πρόταση αναπτυξιακή. Απευθύνθηκα σε όλους τους Θεσσαλούς ανεξαρτήτως πολιτικής καταβολής» και προσέθεσε «αυτή τη νίκη δεν μπορώ να την πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία είναι μία πληγή».
  • Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρώτος ήρθε ο Χριστόδουλος Τοψίδης με ποσοστό 50,89%, που πέρασε τον Χρήστο Μέτιο ο οποίος είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας (πήρε 49,14%).
  • Στα Ιόνια νησιά άνετη πρωτιά εξασφάλισε -με ποσοστό 65,40%- ο Ιωάννης Τρεπεκλής, που αντιμετώπισε τη Ρόδη Κράτσα που είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. «Πήραμε το χρίσμα από την κοινωνία», δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «αντάρτης» της Ν.Δ. «Ο λαός αγκάλιασε το πολυσυλλεκτικό μου ψηφοδέλτιο και το τίμησε με την αγάπη του, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε αυτή τη διαδρομή» τόνισε και ευχαρίστησε πολλές φορές τον κόσμο που τον τίμησε με την ψήφο του. Με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Τρεπεκλής συγκεντρώνει ποσοστό 65,4% έναντι 34,60% της κ. Ρόδη Κράτσα, η οποία υποστηρίχτηκε επίσημα από τη Ν.Δ.
  • Στη Δυτική Μακεδονία o Γιώργος Αμανατίδης -που στο παρελθόν ήταν βουλευτής της Ν.Δ. και κατέβηκε ως ανεξάρτητος- κέρδισε τον Γιώργο Κασαπίδη που είχε τη γαλάζια στήριξη. Ειδικότερα ο κ. Αμανατίδης ήρθε πρώτος με ποσοστό 56,77%, ενώ ο Γιώργος Κασαπίδης έμεινε στο 43,23%.
  • Μόνο στην Πελοπόννησο κέρδισε ο υποψήφιος που είχε την επίσημη στήριξη της Ν.Δ. Ειδικότερα ο Δημήτρης Πτωχός ήρθε πρώτος με ποσοστό 52,78%, με τον Πέτρο Τατούλη (που έχει εκλεγεί στο παρελθόν δύο φορές περιφερειάρχης και κατέβηκε ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού) να κατακτά ποσοστό 47,23%. «Οι πολίτες αποφάσισαν να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά. Μετά από τόσο σπουδαία νίκη να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες που μας στήριξαν, από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο», τόνισε ο κ. Δημήτρης Πτωχός. «Η Πελοπόννησος αξίζει περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά. «Αφήνουμε πίσω την τοξικότητα του χθες».