Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι κοινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Εσθονίας.

«Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την Εσθονή ομόλογό του Κάγια Κάλλας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Εσθονίας και η συνεργασία των δύο χωρών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και το μεταναστευτικό.

«Είναι φυσικό ως σύμμαχοι να έχουμε κοινή στάση απένταντι στις διεθνείς προκλήσεις και τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι η ΕΕ και σύσσωμος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζουν την «αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ». «Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το δικαιώμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους», πρόσθεσε, τονίζοντας πως παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους υπονομεύεται «μια δίκαιη λύση στην ταραγμένη αυτή περιοχή».

«Δυστυχώς, και το γνωρίζουμε καλά εμείς στην δικιά μας γειτονιά, πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη, με πολλές και παράλληλες συνέπειες, από την διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας μέχρι την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η θέση μας είναι κατηγορηματική, τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση».  «Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Εσθονίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις εμπορικές συναλλαγές και στις ψηφιακές τεχνολογίες. Μάλιστα, όπως είπε, όταν η Ελλάδα σχεδίασε την ψηφιακή της επανάσταση χρησιμοποίησε την Εσθονία ως χώρα- μοντέλο.  «Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλέσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη ενός ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει την δράση των εταιρειών που κινούνται σε αυτό τον χώρο».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με την πρωθυπουργό της Εσθονίας τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, με βάση την προσήλωση και των δύο χωρών στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, στην απόρριψη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, «γι αυτό και θέση στην ατζέντα μας είχαν τόσο ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η διεθνής πληγή του Κυπριακού και της τουρκικής κατοχής».

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι προσβλέπει σε μία θετική ατζέντα ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει ευθύνη ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα και τυπικά δεσμεύεται από τις αρχές της καλής γειτονίας.

Σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας και Εσθονίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κοινή πεποίθηση είναι ότι ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας παραμένει η αλληλεγγύη και η συνέπεια όλων των κρατών-μελών στις ενιαίες αποφάσεις.

Όσον αφορά την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε το υπό διαμόρφωση πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-27. «Συμμεριζόμαστε την θέση  ότι η Ευρώπη πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην δημοσιονομική ευθύνη αλλά και στην ανάγκη για ευελιξία», είπε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πια χώρα- πρόβλημα για την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τέλος ότι το μεταναστευτικό είναι «μια κοινή πρόκληση και δυστυχώς μια ιδιαίτερη απειλή, στη σκιά μάλιστα μιας κρίσης στη Μέση Ανατολή». Η Ελλάδα είναι μια χώρα πρώτης γραμμής που δέχεται μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της». «Το μεταναστευτικό έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η Εσθονία στήριξε την πάγια ελληνική θέση ότι το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εάν δεν αντιμετωπίσουμε πρώτα την εξωτερική του διάσταση.

Κάγια Κάλλας: Ασπαζόμαστε κοινές αξίες

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Εσθονίας καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση κατά του Ισραήλ. «Η Εσθονία είναι με το Ισραήλ«», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την χαρά της που βρίσκεται στη χώρα μας. «Η Εσθονία και η Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ μακριά η μία από την άλλη, αλλά έχουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ασπαζόμαστε κοινές αξίες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είμαστε μικρές χώρες με μεγάλους γείτονες.

Η κ. Κάλλας αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιακή συνεργασία ως ένα τομέα που προσφέρεται για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σημείωσε ότι βλέπει πολλούς Εσθονούς τουρίστες στην Αθήνα.

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται συλλογική δράση, παγκόσμια και εθνικά, για την κλιματική αλλαγή, ενώ υπογράμμισε ότι η Εσθονία στηρίζει τη συνοριοφυλακή της Ελλάδας.

«Γνωρίζουμε ότι αν θέλεις την ελευθερία, θα πρέπει να παλέψεις για την ελευθερία σου», είπε επίσης, κάνοντας αναφορά στην Ουκρανία, η οποία δείχνει «ακριβώς την ίδια στάση». «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μαύρο-άσπρο, υπάρχει ένας εισβολέας και ένα θύμα», δήλωσε, τονίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να νικήσει τον πόλεμο. Τάχθηκε επίσης κατά των διαπραγματεύσεων, καθώς για την ίδια απλώς θα δώσουν χρόνο στο Κρεμλίνο να ετοιμάσει νέα επίθεση, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει γρήγορη νίκη αλλά πόλεμος φθοράς και ένας πολυετής αγώνας.

«Η απάντησή μας στην επιθετικότητα της Ρωσίας στα σύνορα της Ευρτώπης πρέπει να είναι ενιαία», είπε αναφέροντας ότι πρέπει η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», να μην αφήσει τη Ρωσία να χρηματοδοτεί την πολεμική της μηχανή, εστιάζοντας σε ισχυρότερες κυρώσεις, και να προχωρήσει σε πλήρες εμπάργκο εμπορίου και να περιορίσει το transit μέσω της Ρωσίας σε τρίτες χώρες.

Τέλος, υποστήριξε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε τους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Εμείς επενδύουμε πάνω από 3% για την άμυνα αλλά αυτό δεν το κάνουν όλοι. Πρέπει να υπερασπιστούμε την Ευρώπη».