Skip to main content

Ν. Χαρδαλιάς στη «Ν»: Ακόμη και κατάσταση έκτακτης ανάγκης για αντιπλημμυρικά έργα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ασφάλεια των πολιτών απέναντι στους κλιματικούς, υγειονομικούς κινδύνους και στην εγκληματικότητα η προτεραιότητα για τον υποψήφιο περιφερειάρχη

«Προτεραιότητά μας είναι η σύγκρουση με τα προβλήματα της καθημερινότητας και η ενίσχυση της ασφάλειας για όλους» σημειώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική Μπροστά» Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

«Ασφάλεια απέναντι στους κινδύνους που φέρνει η κλιματική κρίση, απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους όπως αυτοί που προκαλούνται από τα σκουπίδια, αλλά και απέναντι στη μεσαία εγκληματικότητα, για την πάταξη της οποίας θα αναπτύξουμε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» τονίζει χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει ο Νίκος Χαρδαλιάς «στην ανάγκη, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου -και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι τέτοιος κίνδυνος-, θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος περί Πολιτικής Προστασίας και δεν θα διστάσω να κηρύξω την Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «εφόσον την Κυριακή μάς εμπιστευτούν οι πολίτες, θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Παρατηρητηρίου» και επισημαίνει πως θα είναι ουσιαστικά ένα Κέντρο Επιχειρήσεων, που θα υπάγεται απευθείας στον περιφερειάρχη και θα συγκροτείται από νέους επιστήμονες, οι οποίοι θα παρακολουθούν σε καθημερινή βάση, μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όλα τα έργα -από όποιον φορέα κι αν εκτελούνται- στους 66 δήμους της Αττικής. «Θα διαπιστώνουμε έτσι αν υπάρχουν, πού υπάρχουν και σε τι οφείλονται οποιεσδήποτε καθυστερήσεις και θα παρεμβαίνουμε προκειμένου να δίνονται άμεσα οι αναγκαίες λύσεις» τονίζει.

Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό «Αττική Μπροστά»;

«Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου πρότεινε να αναλάβω έναν ωραίο αγώνα, θέτοντας υποψηφιότητα για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής. Μου έδωσε έτσι τη δυνατότητα να επιστρέψω εκεί από όπου ξεκίνησα, στην Αυτοδιοίκηση, δίπλα στους συμπολίτες μας απέναντι από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δέχτηκα την πρόταση με την πεποίθηση ότι, με άξιους συνεργάτες, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ευθύνες που διεκδικούμε. Εμπιστεύομαι την κρίση των συμπολιτών μας και ζητώ την εμπιστοσύνη τους. Ζητώ να είναι παρόντες στην κάλπη της Κυριακής, ώστε όλοι μαζί να πάμε την Αττική πιο μπροστά, πιο ψηλά, πιο γρήγορα. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Σε όλη την προεκλογική περίοδο αναφέρεστε στη δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου», σημειώνοντας πως θα παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των έργων και θα εντοπίζει δυσκολίες ώστε να δίνονται λύσεις. Πώς ακριβώς θα λειτουργεί;

«Αυτή τη στιγμή προωθούνται στην Αττική έργα από το υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια και τους δήμους. Κανένας δεν έχει πλήρη εικόνα για το σύνολό τους, την πρόοδό τους, τις καθυστερήσεις που ενδεχομένως υπάρχουν, τις λύσεις που απαιτούνται. Για να μπει τέλος στην κατάσταση αυτή, εφόσον την Κυριακή μάς εμπιστευτούν οι πολίτες, θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Παρατηρητηρίου, που θα καλύψει το σοβαρό αυτό κενό. Θα είναι ουσιαστικά ένα Κέντρο Επιχειρήσεων, που θα υπάγεται απευθείας στον περιφερειάρχη και θα συγκροτείται από νέους επιστήμονες -οικονομολόγους, μηχανικούς, νομικούς, λογιστές, αναλυτές- οι οποίοι θα παρακολουθούν σε καθημερινή βάση, μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όλα τα έργα -από όποιον φορέα κι αν εκτελούνται- στους 66 δήμους της Αττικής. Θα διαπιστώνουμε έτσι αν υπάρχουν, πού υπάρχουν και σε τι οφείλονται οποιεσδήποτε καθυστερήσεις και θα παρεμβαίνουμε προκειμένου να δίνονται άμεσα οι αναγκαίες λύσεις. Θα λειτουργεί σαν ένα help desk των δήμων, μια νέα μονάδα που θα εργάζεται για να αλλάξουμε ταχύτητα, να αλλάξουμε ρυθμούς. Πέρα όμως από τις αρμοδιότητες, οτιδήποτε αφορά την ασφάλεια των πολιτών θα είναι ευθύνη μου. Στόχος μας είναι κάθε μέρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Οι πολίτες δεν θέλουν αναλύσεις, αλλά λύσεις. Δεν προσδοκούν, αλλά απαιτούν. Γι’ αυτό, θα με βρίσκουν καθημερινά στο πεδίο και όχι στο γραφείο».

Χαρακτηρίσατε τα ζητήματα που αφορούν την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου «απόλυτης προτεραιότητας». Τι προβλέπει το σχέδιό σας;

«Τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα επισημαίνουν σε όλους μας ότι δεν έχουμε πλέον περιθώριο καθυστερήσεων. Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε, από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, στην εφαρμογή προγράμματος καθαρισμών, συντήρησης οδικών δικτύων, διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών και έργα προστασίας των ευαίσθητων υποδομών κοινής ωφελείας. Παράλληλα -όπως προβλέπει ο νόμος για την Πολιτική Προστασία, που εμείς ψηφίσαμεθα λειτουργήσουμε Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, πλήρως εξοπλισμένο και επαρκώς στελεχωμένο, που θα θέσει σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας. Ταυτόχρονα, θα εστιάσουμε στα αναγκαία έργα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για την επίσπευση όσων βρίσκονται σε εξέλιξη και θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση μελετών, για μια νέα γενιά έργων που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα, ξεκινώντας από τις ζώνες υψηλού κινδύνου. Στην ανάγκη, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου -και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι τέτοιος κίνδυνος-, θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος περί Πολιτικής Προστασίας και δεν θα διστάσω να κηρύξω την Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Έχετε πει πως μέσα στην πρώτη τριετία θα δρομολογηθούν λύσεις για το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Ποια είναι η πρότασή σας;

«Είναι απόφασή μας να προωθήσουμε νέο μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών, με πλήρη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και κινητοποίηση της κοινωνίας. Δίνουμε έμφαση στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία τους, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Θα αναπτύξουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση της κυκλικής γεωργίας και την παραγωγή λιπασμάτων από ανακύκλωση βιοαποβλήτων».

Όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, ποιες είναι οι τρεις πρώτες κινήσεις που σχεδιάζετε εφόσον εκλεγείτε;

«Προτεραιότητά μας είναι η σύγκρουση με τα προβλήματα της καθημερινότητας και η ενίσχυση της ασφάλειας για όλους. Ασφάλεια απέναντι στους κινδύνους που φέρνει η κλιματική κρίση, απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους όπως αυτοί που προκαλούνται από τα σκουπίδια, αλλά και απέναντι στη μεσαία εγκληματικότητα, για την πάταξη της οποίας θα αναπτύξουμε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έμφαση θα δώσουμε και στην οδική ασφάλεια σε συνδυασμό με δράσεις για τον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος. Σχεδιάζουμε, ακόμη, νέες πεζογέφυρες και έξυπνες διαβάσεις, χρήση “έξυπνων φαναριών” και καμερών για την αποτροπή παραβάσεων.