Skip to main content

Μεταναστευτικό: Σχέδιο νομιμοποίησης μεταναστών για εργατικά χέρια

INTIME NEWS

Τι δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Δ. Καιρίδης - «Η πρωτοβουλία δεν θα ενθαρρύνει περισσότερη παράτυπη μετανάστευση αλλά «ενισχύει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές για την απασχόληση»

Με το θέμα της καταγραφής των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό, ασχολείται ο ξένος τύπος (μεταξύ των οποίων οι Financial Times, το Reuters και το Associated Press), μετά από πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, αλλά και του υπουργού Γεωργίας Λευτέρη  Αυγενάκη.

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει το καθεστώς έως και 300.000 μεταναστών για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δεξιές κυβερνήσεις όταν προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες αφίξεις» γράφουν οι FT.

«Ο υπουργός, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο, το οποίο είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ο Καιρίδης αναμένεται να παρουσιάσει επίσημα την πρωτοβουλία σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον επόμενο μήνα», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Μετανάστευσης.

Ο Καιρίδης υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία δεν θα ενθαρρύνει περισσότερη παράτυπη μετανάστευση αλλά «ενισχύει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές για την απασχόληση και βοηθά στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς».

Τι είπε ο υπουργός Μετανάστευσης

Με την επισήμανση ότι είναι ευρύτερο το πρόβλημα, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα ο Δ. Καιρίδης, τόνισε πως στην χώρα μας υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για μετακλήσεις εποχικών εργαζομένων από το εξωτερικό.

Ειδικότερα ο υπουργός Μετανάστευσης, ανέφερε: «Θέλουμε να πάμε από το μαύρο στο άσπρο. Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι όλα αυτά είναι φόροι και εισφορές στην άσπρη εργασία σε σχέση με τη μαύρη. Θέλουμε να μπει μια τάξη και θέλουμε προφανώς να βοηθήσουμε και την πιεζόμενη αγορά εργασίας, η οποία χάρη στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους».

«Ο κ. Αυγενάκης μίλησε για τον δικό του (σ.σ. κλάδο) που είναι η αγροτική παραγωγή, αλλά το ξέρουμε ότι έχουμε και στον τουρισμό και στις κατασκευές. Δεν μπορούν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα στη χώρα μας. Για παράδειγμα το Ελληνικό, το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης ή ο ΒΟΑΚ, η γραμμή 4 του Μετρό, αν δεν κάνουμε κάτι και στις κατασκευές για παράδειγμα».

«Να δούμε τι κάνουμε και με τον πληθυσμό που είναι ήδη στη χώρα μας»

«Γι΄ αυτό και μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπογράψουμε μια σειρά από διμερείς συμφωνίες με διάφορες χώρες, όπως κατ’ εξοχήν για παράδειγμα η Ινδία. Είχαμε εδώ τον Ινδό πρωθυπουργό, τον κύριο Μόντι και συζητήθηκε και αυτό το θέμα πάρα πολύ. Όμως πριν φέρουμε κόσμο από τη Μολδαβία, από τη Γεωργία και άλλες χώρες, με την Αίγυπτο έχουμε ήδη τη συμφωνία και υπάρχουν και ζητήματα εφαρμογής των συμφωνιών, διότι τα προξενεία μας είναι υποστελεχωμένα και δεν αντέχουν τον φόρτο της έκδοσης των θεωρήσεων και εξετάζουμε τρόπους ψηφιοποίησης, επιτάχυνσης, διευκόλυνσης, ομογενοποίησης, απλούστευσης των διαδικασιών, πέρα από αυτό, πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τον πληθυσμό που είναι ήδη στη χώρα μας, χωρίς ποτέ να δημιουργούμε πρόσθετους μαγνήτες για να έρθουν και άλλοι παράνομα» προσέθεσε ο κ. Καιρίδης.

«Μας το λένε όλοι οι αναλυτές, μας το λένε οι διεθνείς οργανισμοί, μας το λέει η διεθνής πρακτική, όπως κάνει η Ιταλία, να θυμίσω ότι εκεί έχουμε μια κυβέρνηση η οποία βγήκε με αντιμεταναστευτική ατζέντα πριν από ένα χρόνο. Οι ανάγκες της οικονομίας, αλλά θα έλεγα και ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης να καταλογογραφηθούν όλοι όσοι είναι στη χώρα μας αχαρτογράφητοι αυτή τη στιγμή και είναι εδώ πάρα πολλά χρόνια, μιλούν ελληνικά, εργάζονται πολλές φορές μαύρα προφανώς, να μπει μια τάξη σε αυτό το σύστημα» συμπλήρωσε ο Υπουργός.

«Λελογισμένη παρέμβαση»

Επιπλέον, σημείωσε πως ο συνολικός αριθμός μεταναστών στην χώρα μας «βαίνει μειούμενος συν τω χρόνω, όχι αυξανόμενος, παρά τις αυξημένες ροές δηλαδή, που είχαμε το τελευταίο διάστημα και όλη τη φιλολογία η οποία αναπτύσσεται, ενδεχομένως και δικαιολογημένα, για πώς να το πούμε, εισβολή, τα στοιχεία δίνουν μια διαφορετική εικόνα».

Σύμφωνα  με όσα ανέφερε, έχουν φύγει πάρα πολλοί μετανάστες, κυρίως αλβανικής καταγωγής, τα χρόνια του κορονοϊού, ψάχνοντας καλύτερα μεροκάματα στην Ιταλία και αλλού. Από τους 60.000 που ήρθαν παράνομα από 1η Ιανουαρίου του 2021, ανέφερε, πήραν ταξιδιωτικά έγγραφα και προσφυγικά διαβατήρια 92.000, που σημαίνει ότι ήρθαν 60.000 και έφυγαν 92.000, άρα ο συνολικός αριθμός αυτών έχει μειωθεί.

Συνολικά στη χώρα μας έχουμε 700.000 νόμιμους μετανάστες, οι μισοί εκ των οποίων είναι αλβανικής καταγωγής, οι άλλοι μισοί κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

«Αυτός ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος, έχει μειωθεί περίπου κατά 180.000 τα τελευταία πέντε χρόνια και υπάρχουν, υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και περίπου 300.000, δεν είναι σίγουρος ο αριθμός, διότι μιλάμε για παράτυπους, μετανάστες χωρίς χαρτιά. Σε αυτό τον πληθυσμό των 300.000 θα υπάρξει, πρόθεσή μας είναι, μία λελογισμένη παρέμβαση, χωρίς να δημιουργείται, επαναλαμβάνω, κανένας νέος μαγνήτης για προσέλκυση περαιτέρω παράνομων ροών, γιατί αυτός είναι πάντα ο κίνδυνος» επισήμανε ο Υπουργός.