Skip to main content

Θ. Κοντογεώργης στο Naftemporiki TV: Είχαμε 1,5 «Ιανό» 15 ημέρες μετά τον «Daniel»

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε ο Θανάσης Κοντογεώργης.

Αναφερόμενος στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές της Θεσσαλίας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ σχολίασε πως «η δική μας προσπάθεια είναι γρήγορα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας και την περιοχή και να βοηθήσουμε στην άμεση αποκατάσταση και ανασυγκρότηση, αυτή την στιγμή κινούμαστε σε δυο άξονες, ο πρώτος αφορά την πρώτη αρωγή, πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί στους συμπολίτες μας για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες, ενώ τέλη Οκτώβρη θα αρχίσουν να δίνονται από τον ΕΛΓΑ οι πρώτες αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο και την φυτική παραγωγή, ταυτόχρονα όμως είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 2,2 δισεκατομμύρια που συμφώνησε ο Πρωθυπουργός».

Ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε πως «υπάρχουν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίοι μπορούν να διατεθούν γρήγορα και για αυτό θέλαμε να δημιουργήσουμε χώρο στο Ταμείο Ανάκαμψης για να ενταχθούν έργα, υπάρχουν διαβουλεύσεις αυτές τις μέρες, η σιδηροδρομική γραμμή και το σύστημα τηλεδιοίκησης θέλουν χρόνο και είναι δαπανηρά, προσπαθούμε για την άμεση αποκατάσταση, είναι ωστόσο μεγάλες ζημιές και για αυτό εξασφαλίσαμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης αυτών».

Αναφερόμενος στην κακοκαιρία Elias, ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι «χθες μεταξύ 08:30 το πρωί και 11:30 το βράδυ έπεσαν στον Βόλο περίπου 300 τόνοι ανά στρέμμα. Αντίστοιχα, ο “Ιανός” ήταν 200. Δηλαδή, είχαμε 1,5 “Ιανό” 15 ημέρες μετά τον “Daniel”, σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή».

Όπως είπε, «ο κρατικός μηχανισμός ήταν εκεί, παρών, και η τοπική αυτοδιοίκηση. Βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της αποκατάστασης» (ηλεκτροδότηση, υδροδότηση), συμπλήρωσε.

«Ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά – Αυτό μας αναγκάζει να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας»

Ο κ. Κοντογεώργης επεσήμανε ότι «φαίνεται, δυστυχώς, πως τέτοια φαινόμενα μπορεί να τα περιμέναμε πολύ αργότερα, (αλλά) είναι όλο και πιο συχνά. Και αυτό μας αναγκάζει να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Αλλά, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός και στον ΟΗΕ έκανε συγκεκριμένη παρέμβαση σε σχέση με την ανάγκη προσαρμογής και των έργων και όλων των ενεργειών σε ευρωπαϊκό και υπερεθνικό επίπεδο».