Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Τέλος στις παθογένειες με τους διορισμούς διοικήσεων στο Δημόσιο

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τη νέα καιρική δοκιμασία - «Εστιάζουμε πρωτίστως στην Εύβοια με όλες μας τις δυνάμεις»

Στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της νέας κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, αλλά και στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για τη βελτίωση του κράτους και της καθημερινότητας των πολιτών εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται δυστυχώς εν μέσω μίας ακόμη καιρικής δοκιμασίας. Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται. Εστιάζουμε πρωτίστως στην Εύβοια με όλες μας τις δυνάμεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης επιβάλλει να εντάξουμε την πολιτική προστασία ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κατάσταση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας επισημαίνοντας πως «οι πρώτες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί σε χρόνο-ρεκόρ» και πως οι αυτοψίες προχωρούν ταχύτατα, ενώ με ΠΝΠ εχει ανασταλεί η καταβολή οφειλών των κατοίκων. Επιπλέον, όπως ανέφερε, οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής προχωρούν ταχύτατα.

«Η ανάταξη της Θεσσαλιας απαιτεί καιρό και πρέπει να χτίσουμε καλύτερα όσα χάσαμε» τόνισε. Σημείωσε όμως πως «παράλληλα προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση του προγράμματος μας». «Ο προγραμματισμός μας είναι ευρύς και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε δεύτερη συνεδρίαση. Έχουμε πυκνό έργο που πρέπει να συζητήσουμε» ανέφερε.

Εστιάζοντας στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου έδωσε βαρύτητα στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη βελτίωση του κράτους και της καθημερινότητας και ιδίως στο ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών, που – όπως είπε – στοχεύει να δώσει «οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του δημοσίου».

Αδιάβλητο σύστημα για την επιλογή διοικήσεων στο Δημόσιο

«Εχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε φορέα ώστε να σταματήσουν οι υπόνοιες ότι μπορεί κάποιος να γίνει π.χ. διοικητής νοσοκομείου επειδή μπορεί να έχει κομματικές περγαμηνές ή γνωριμίες» υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «Θέλω να σταθώ στη διαρκή αξιολόγηση των επιλογών που κάνουμε, στα κίνητρα και στις επιβεβλημένες διαδικασίες αντικατάστασης όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται».

Ίδρυση 17 ειδικών μονάδων αντιμετώπισης των εγκεφαλικών

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ν/σ του υπουργείου Υγείας που αφορά τη λειτουργία ειδικών Μονάδων σε νοσοκομεία για την περίθαλψη ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια. Το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση 17 ειδικών μονάδων αντιμετώπισης των εγκεφαλικών προκειμένου – όπως είπε – να αντιμετωπιστεί αυτή η σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών.

«Απόλυτη προσήλωση στις μικρές και μεγάλες αλλαγές»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την «απόλυτη προσήλωση στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών» και σημείωσε πως παρότι «πρέπει να αναλώνουμε χρόνο στη διαχείριση κρίσεων αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να ακυρώσει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίο μάς εξέλεξαν οι πολίτες και μάς έδωσαν αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό, που δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε μεγάλες και τολμηρές αλλαγές».

naftemporiki.gr