Skip to main content

Euractiv: Ο «νεόφερτος» κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Golden boy που θέλει να επενδύσει στην ελληνική αριστερά», σχολιάζει η γαλλική Le Monde.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης, ένας 35χρονος επιχειρηματίας που ήταν ο τελευταίος που μπήκε στην κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών την Κυριακή με ποσοστό 45% των ψήφων», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EURACTIV στη γαλλική της έκδοση .

«Η μαζική προσέλευση στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε «ανακούφιση» μετά την ήττα του κόμματος στις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου, όταν το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επικράτησε με ποσοστό 41%», σημειώνει η γαλλική ιστοσελίδα, σημειώνοντας ότι «στις εσωκομματικές εκλογές συμμετείχαν περισσότερα από 145.000 άτομα και υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 από αυτούς ήταν νέα μέλη.

«Για την ερχόμενη Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί ο δεύτερος γύρος, όπου όλα θα κριθούν μεταξύ του Στάφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου. Η νίκη του ενός ή της άλλης θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη που θα παρέχουν οι άλλοι υποψήφιοι», αναφέρει το Euractiv.fr και προσθέτει: «Ο κ. Κασσελάκης μπήκε στον αγώνα την τελευταία στιγμή και χάρη σε μια καλά οργανωμένη καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να επισκιάσει τους υπόλοιπους υποψήφιους σε διάστημα ενός Σαββατοκύριακου».

«Αρκετά ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μια νίκη του κ. Κασσελάκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι αρκετές παραδοσιακές αριστερές προσωπικότητες τον θεωρούν ”ξένο σώμα” εντός του κόμματος. Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στη μάχη κατά της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας».

«Ωστόσο, για άλλους, ο κ. Κασσελάκης αντιπροσωπεύει το ”νέο” στοιχείο που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να σταθεί ξανά στα πόδια του και να αντιμετωπίσει το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, το φιλελεύθερο προφίλ του δεν πέρασε απαρατήρητο από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που έχει καταλάβει τον ”φιλελεύθερο” χώρο στο ελληνικό πολιτικό φάσμα».

«Golden boy» στην ελληνική Αριστερά

Η γαλλική Le Monde σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, παραμονές των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε χαρακτηρίσει τον Στέφανο Κασσελάκη, «golden boy που θέλει να επενδύσει στην ελληνική αριστερά».

«Αυτός ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs επιδιώκει να διαδεχθεί ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενσάρκωσε την αντίσταση στην πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», τονίζει η  Le Monde.

«Μετά από ένα ζοφερό καλοκαίρι για την αριστερά και την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η διαδοχή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πήρε μια απροσδόκητη τροπή:  Η Εφη Αχτσιόγλου, 38 ετών, πρώην υπουργός Εργασίας, ήταν το φαβορί. Και τότε, στις 29 Αυγούστου, ο ελάχιστα γνωστός μέχρι τότε στο ευρύ κοινό Στέφανος Κασσελάκης έκανε την έκπληξη δηλώνοντας υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος»

«Αθλητικός τύπος, με διαπεραστικά μπλε μάτια, ο πρώην τραπεζίτης με μια καριέρα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα,ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος, που θέλει να ηγηθεί κόμματος στην Ελλάδα», γράφει η γαλλική εφημερίδα.