Skip to main content

Αδ. Γεωργιάδης στο Naftemporiki TV: Το κράτος είναι παρόν, οι αποζημιώσεις δίνονται γρήγορα

Η Ναυτεμπορική στην 87η ΔΕΘ – Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο Naftemporiki TV

Είναι νωρίς για πλήρη αποτίμηση των καταστροφών από τις πλημμύρες, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι το κράτος είναι παρόν και οι αποζημιώσεις άρχισαν να δίνονται γρήγορα. «Ό,τι μέτρο μπορούσαμε να πάρουμε αμέσως το κάνουμε και σχεδιάζουμε και άλλα μέτρα» τόνισε.

Ανέφερε ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις μπορούν να δηλώνουν αναστολή εργασίας των εργαζομένων για έως 3 μήνες, ενώ μπορούν να ζητήσουν αναστολή πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία για 6 μήνες. Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής έγιναν αιτήσεις για περίπου για 8.000 εργαζόμενους.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης για τις καταστροφές από τις πλημμύρες, είπε ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί από το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση είναι κατά των πολλών φόρων. «Αν φτάσουμε να το κάνουμε λόγω των καταστροφών, δεν θα υπάρχει άλλη λύση», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ανέφερε ότι «έχω μιλήσει ο ίδιος με πολλούς επιστήμονες. Όλοι λένε το ίδιο πράγμα, δεν υπήρχε κανένα τεχνικό έργο που να μπορούσε να σταματήσει αυτήν την καταστροφή, όχι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη». «Το μέγεθος της καταιγίδας ήταν τέτοιο που ξεπέρασε όλες τις δυνατότητες όλων των τεχνικών μας έργων» υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, «το αντιπλημμυρικό έργο έχει ένα μέγεθος. Αν το νερό ξεπεράσει αυτό το μέγεθος, είναι σαν να μην έχεις αντιπλημμυρικό έργο. Στη Λάρισα το σημείο επιφυλακής ήταν τα 6 μέτρα. Τα έργα ήταν σχεδιασμένα για 9 μέτρα. Έφτασε το νερό στα 10,5 μέτρα».