Skip to main content

Αιτιάσεις στην κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιπλημμυρική προστασία

(EUROKINISSI/ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ)

Η κυβέρνηση εγκαλείται ότι επί δύο χρόνια δεν συμμορφώθηκε στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της για την αντιπλημμυρική προστασία

Μπαράζ ερωτήσεων προς την κυβέρνηση σχετικά με τις αιτίες των πολυετών καθυστερήσεων στην χάραξη και υλοποίηση αντιπλημμυρικού σχεδιασμού πραγματοποίησαν βουλευτές και ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης με αφορμή τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel.

Με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι επί δύο χρόνια δεν συμμορφώθηκε στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της για την αντιπλημμυρική προστασία. Ο κ. Κόκκαλης επικαλείται προειδοποιητική επιστολής της ΕΕ στις  9/2/2022 και αιτιολογημένης γνώμης της ΕΕ στις 29/2/22, σύμφωνα με την οποία «καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστώσει από το 2022 πως η Ελλάδα δεν έχει ενημερώσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου» επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως θα η κυβέρνηση «αν το είχε πράξει, θα είχε μειώσει σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες των πλημμυρών στην ανθρώπινη υγεία, στο περιβάλλον, στη γεωργία, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην οικονομική δραστηριότητα».

Με την ερώτηση του ο κ. Κόκκαλης κάλεσε επίσης την Κομισιόν αφενός να συνδράμει τις πληγείσες περιοχές μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και αφετέρου να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Απωλειών και Ζημιών από την Κλιματική Αλλαγή.  Επίσης διερωτάται αν η επιτροπή θα  κινητοποιήσει το αποθεματικό κρίσεων της ΚΑΠ και θα προτείνει ένα έκτακτο μέσο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Tαμείο, «ούτως ώστε να λάβουν έκτακτη ενίσχυση οι αγρότες που πλήττονται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές». Τέλος διερωτάται εάν η Κομισιόν «θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ούτως ώστε να συμμορφωθεί άμεσα με τις υποχρεώσεις σχετικά με τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών».

Τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικαλέστηκε σε δήλωσή της και η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέτη Πέρκα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «παραβιάζει σταθερά το περιβαλλοντικό δίκαιο της ΕΕ καθώς είναι πρώτη στην αγνόηση των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ (12 συνεχιζόμενες παραβιάσεις)». Επιπλέον η κυρία Πέρκα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «ήταν ενήμερη για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρη τη χώρα από τις πλημμύρες απόρροια της κλιματικής κρίσης και δεν είχε κάνει τίποτα απολύτως για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ελληνικών πόλεων, βάσει των νέων δεδομένων». «Ειδικά για την Θεσσαλία, οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας ήταν αναρτημένοι από το 2018» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κατρίνης: Επί τρία χρόνια δεν υλοποιήθηκαν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Κριτική σε οξύ τόνο στην κυβέρνηση για ολιγωρία στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό άσκησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. «Υπάρχει μια εξαγγελία και μια υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Θεσσαλίας πριν από τρία χρόνια – με αφορμή τον Ιανό και τις καταστροφές που είχαν σημειωθεί- ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να θωρακίσει την περιοχή» υπενθύμισε σε συνέντευξή του. «Τρία χρόνια μετά και ενώ είχε εκπονηθεί το καινούργιο οργανόγραμμα πολιτικής προστασίας είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Και θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο κ. Πρωθυπουργός αισθάνεται ικανοποιημένος γι’ αυτά που δεν έχουν κάνει, ώστε με ένα όντως ακραίο καιρικό φαινόμενο να ζούμε σήμερα εικόνες βιβλικής καταστροφής» συμπλήρωσε.