Skip to main content

Πυρκαγιές: Το σχέδιο 5 αξόνων που θα παρουσιάσει στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ Γ.

Αύριο η συζήτηση στη Βουλή - Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι είναι το φετινό από την άποψη των πυρκαγιών και σχεδόν 1.5 εκατομμύριο στρέμματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο και ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη για να κλειδώσουν οι τελικές αποφάσεις.

Στη συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο και τις φωτιές που έπληξαν τη χώρα και παράλληλα θα αναφερθεί σε προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για πρωτοφανείς συνθήκες το φετινό καλοκαίρι  και σημειώνουν πως μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με την ξηρασία στο έδαφος δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Ωστόσο αναγνωρίζεται πως φέτος δεν πήγε καλά η μάχη με τις πυρκαγιές και στόχος είναι να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης θα ξεδιπλώνεται σε 5 βασικούς άξονες:

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της πρόληψης και ο σχεδιασμός για την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα ξεκινήσει ταχύτερα. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και μεταξύ άλλων αναμένεται η προμήθεια 100 drones, η περαιτέρω χρήση θερμικών καμερών κ.α

  • Κρίσιμο είναι να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να  προχωρήσουν μια σειρά έργων, όπως ο καθαρισμός των δασών, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η  διάνοιξη δασικών δρόμων κ.α. Μάλιστα στο τραπέζι είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας, όπου θα καταγράφεται πόσα χρήματα παίρνουν οι δήμοι για συγκεκριμένα έργα. Και αναμένεται να υπάρξει ένα πλαίσιο κυρώσεων για δήμους που δείχνουν ασυνέπεια στις υποχρεώσεις τους.
  • Στόχος είναι να αξιοποιηθούν περισσότερα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για δράσεις που σχετίζονται με την πολιτική προστασία (για παράδειγμα αγορά νέων ελικοπτέρων). Σε κοινοτικά κονδύλια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο υλοποιείται για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας με το σχετικό προϋπολογισμό να προσεγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια. Να σημειωθεί πως μένει να φανεί αν θα υπάρξει και κάποια νέα ανακοίνωση για τους πυροσβέστες που έδωσαν την μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα
  • Ένα αυστηρότερο πλαίσιο έρχεται για όσους διαπράττουν εμπρησμό  εξ αμελείας και  μεταξύ άλλων εξετάζεται η αυστηροποίηση των ποινών ή ακόμα και η υποχρεωτική έκτιση  ενός μέρους αυτής.
  • Άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Μάλιστα το θέμα των αναδασώσεων αλλά και των αντιπλημμυρικών έργων συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο  Μέγαρο Μαξίμου. Όπως έχει ανακοινωθεί  την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές.
  • Μέτρα στήριξης έχουν μπει σε εφαρμογή για τους πολίτες,  που είδαν την περιουσία τους να παραδίδεται στις φλόγες  και στόχος είναι να καταβληθούν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια οι αποζημιώσεις

Πώς απαντά η κυβέρνηση στην κριτική της αντιπολίτευσης

Καταιγιστικά είναι τα πυρά από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των πυρκαγιών.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν σημαντικές κινήσεις στον τομέα τις πολιτικής προστασία αλλά σημειώνουν πως δεν πρέπει να μηδενίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρόνο με τον χρόνο ενισχύονται. Έχουμε πλέον σχεδόν 16.5000 πυροσβέστες, 40% περισσότερα πτητικά μέσα, 30% περισσότερα οχήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.