Skip to main content

Βήμα – βήμα οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης: ποια  ατζέντα μπαίνει μπροστά 

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ Γ.

Το Μαξίμου θα επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός

Ώρα αποφάσεων για την κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σε δύο εβδομάδες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συγκεκριμένες κινήσεις στο πεδίο της καθημερινότητας αλλά και ένα οικονομικό «πακέτο». Ένα μπαράζ συσκέψεων είναι στην εξέλιξη για να κλειδώσουν οι τελικές ανακοινώσεις, ενώ αυτή την εβδομάδα τα φώτα θα στραφούν στη Βουλή όπου θα γίνει συζήτηση για τις πυρκαγιές.

Μετά από ένα δίμηνο πολλαπλών προκλήσεων στόχος του Μαξίμου είναι να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός και κινήσεις θα γίνουν σε δύο επίπεδα:

  1. Σε θέματα καθημερινότητας. Αυτό που αναγνωρίζεται είναι πως χρειάζεται να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες και να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός σε βασικούς τομείς του κράτους. Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα δώσει βαρύτητα σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και θα αναφερθεί σε θέματα πολιτικής προστασίας, παιδείας, υγείας και δικαιοσύνης.
  2. Στην οικονομία. Έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ συγκεκριμένες  παρεμβάσεις θα υπάρξουν και για την μεσαία τάξη. Στο δρόμο προς την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τα προτεινόμενα μέτρα περνάνε από …. κόσκινο για να διασφαλιστεί πως θα είναι κοστολογημένα.

Άλλωστε από την κυβέρνηση δεν θέλουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αγορές, καθώς στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το φθινόπωρο. Επομένως προκρίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι οριζόντια  μέτρα, τα οποία άλλωστε έχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική επίπτωση.

Πολιτική κόντρα για τις πυρκαγιές

Σε τρεις άξονες αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία που θα κάνει στη Βουλή, όπου  θα συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών. Ειδικότερα θα αναφερθεί στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής, θα περιγράψει τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση την τελευταία τετραετία αλλά παράλληλα θα εστιάσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή.

Από το κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο για πρωτοφανείς συνθήκες το φετινό καλοκαίρι  και σημειώνουν πως μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με την ξηρασία στο έδαφος δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Ωστόσο αναγνωρίζεται πως φέτος δεν πήγε καλά η μάχη με τις πυρκαγιές και στόχος είναι να γίνουν το επόμενο διάστημα στοχευμένες κινήσεις.

Την ίδια  στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική ασκούν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, να προστατεύσει τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει πως «μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν πλέον άλλες δικαιολογίες για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το “Βατερλώ” της σημερινής κυβέρνησης» έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα σημειώνει πως «το κλειδί της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας αποδεικνύεται και φέτος ότι είναι η πρόληψη».