H μάχη στα πύρινα μέτωπα συνεχίζεται και ήδη στην κυβέρνηση έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Αυτό που αναγνωρίζεται είναι πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως ο δρόμος είναι μακρύς και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει μια εικόνα των επόμενων κινήσεων στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ θα αναφερθεί στο μείζον αυτό θέμα και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση ετοιμάζει κινήσεις σε τρία επίπεδα: ένα ευρύτερο πλέγμα πρόληψης (π.χ. ταχύτερη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μεγαλύτερη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης), περαιτέρω αύξηση των μέσων αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και αυστηροποίηση των ποινών για τους εξ αμέλεια εμπρηστές (έκτιση τουλάχιστον ενός μέρους της ποινής και υψηλότερα τα πρόστιμα).
Σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μίλησε για μία πρωτοφανή κατάσταση και τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. «Επτά φορές φέτος το καλοκαίρι μεγάλες περιοχές , πολλές περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012» σημείωσε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει, ενώ σημείωσε πως « έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμη για να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις , που θα συνεχίζουν, λόγω της κλιματικής κρίσης, να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και αυτό που βλέπουμε σε χώρες με πιο αναπτυγμένα συστήματα πυρόσβεσης».
Από το κυβερνών κόμμα επισημαίνουν πως μέσα σε πέντε ημέρες έχουν ξεσπάσει 355 πυρκαγιές ενώ μόνο το τελευταίο σαρανταοκτάωρο 209. Για μια «νέα πραγματικότητα» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως «οφείλουμε ως κράτος να οχυρωνόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα».
Σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης
Πυρά στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιλώντας για αποτυχία του επιτελικού κράτους και ζητώντας την απόδοση ευθυνών. Με την κυβέρνηση να επισημαίνει πως την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό «ακτιβισμό» και πως θα έρθει η ώρα του απολογισμού
Για «ημέρες πλήρους κατάρρευσης» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης, επισημαίνοντας «το «επιτελικό» κράτος αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίκανο». Ειδικότερα υπογράμμισε πως «οι μεγαλοστομίες του κ. Μητσοτάκη στις 7 Ιουλίου ότι “είμαστε έτοιμοι”, έχουν καταρρεύσει. Κατέρρευσαν και στις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και σε αυτό που ζούμε σήμερα, ένα μήνα μετά, με μια τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή, με ανθρώπινες απώλειες δυστυχώς». Να σημειωθεί πως σήμερα κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο μεταβαίνει στον Έβρο και την Ροδόπη.
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα ζήτησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Σε δήλωση του ο κ. Ανδρουλάκης – που χθες επισκέφθηκε τον Έβρο και σήμερα θα μεταβεί στη Ροδόπη – σημείωσε πως «η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το Βατερλώ της σημερινής κυβέρνησης»
Τεράστιες πολιτικές ευθύνες καταλόγισε στην κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το πρωί τον Έβρο.