Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Γεύμα με Μενέντεζ – Τι συζήτησαν

Δελτίο Τύπου

Στο γεύμα παρακάθησαν επίσης η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης

Γεύμα στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, παρέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο γεύμα, στο οποίο παρακάθησαν επίσης η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πυρκαγιές: Στην Πολιτική Προστασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνάντηση με Βούτσιτς

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και συζήτησαν τις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Πρόεδρο της Σερβίας την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων, προοπτική που εγγυάται την ευημερία και την σταθερότητα στην περιοχή.

Τετ α τετ με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου

Το πρωί ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τoν Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφώνησαν να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και προς την υποστήριξη της προόδου της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτσι, συζητήθηκε η συνέχιση ανάπτυξης της διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας

Ο κ. Μητσοτάκης είχε εξάλλου συνάντηση και με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Μολδαβίας αντάλλαξαν απόψεις για την προοπτική ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας, η οποία εκφράστηκε και στην Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθέτησαν στις 21 Αυγούστου οι 11 ηγέτες που συμμετείχαν στο άτυπο δείπνο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμη την κ. Σάντου για την πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξει πρεσβεία στο Κισινάου το επόμενο χρονικό διάστημα.