Skip to main content

Επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα- Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Αναφορές από τον πρωθυπουργό στον τουρικό αναθεωρητισμό και το Κυπριακό.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα– και την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του. Η επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στη χώρα μας εκκρεμούσε από την άνοιξη του 2021.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές στον τουρκικό αναθεωρητισμό και στο Κυπριακό, ενώ έκανε γνωστό πως υποφράφηκε κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας.

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο»

«Μια θέση δίπλα σας για εμάς είναι θέμα αρχής», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας όπως επιχειρεί να επιβάλει δια των όπλων η Ρωσία. «Πρόκειται για μία θέση που ταυτίζεται με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα», είπε. «Γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ως χώρα είμαστε επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο, «κάτι ανάλογο άλλωστε αιμορραγεί ακόμα στην Κύπρο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε την Μαριούπολη, «μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικό αίμα», και τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί εκεί, την Οδησσό και το Κίεβο.  Καταδικάζουμε, είπε, απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται και πρέπει να βρουν τιμωρία από την διεθνή Δικαιοσύνη.

Υπογραφή κοινής δήλωσης για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας

«Η δοκιμασία του ουκρανικού λαού συνόδεψε με τον δικό της τρόπο την δοκιμασία πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και τον τερμιτισμό της συμφωνίας για τα σιτηρά.  «Οι συνέπειες του πολέμου δεν σταματούν στα όρια της ηπείρου μας. Αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη… Πάνω από το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται μέσω πλοίων ελληνικών συμφερόντων», είπε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όλες κυρώσεις προς τη Ρωσία. Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα μας στήριξε και στηρίζει την χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας, «μια απτή απόδειξη ότι είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες», είπε και υπογράμμισε: «Η αλληλεγγύη μας υπήρξε έμπρακτη εξ’αρχής, θα συνεχιστεί».

«Ήδη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κόμβος για την αποστολή βοήθειας των συμμάχων, αναδεικνύοντας μια ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία για την Ουκρανία και όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Από εκεί ξεκινάει ένας ενεργειακός διάδρομος που ενώνει τον Βορρά με τον Νότο και η Αλεξανδρούπολη θα είναι σύντομα μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου καλύπτοντας τις ανάγκες πολλών βαλκανικών χωρών», πρόσθεσε.

«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε, πολέμα»

Καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην τιτάνια προσπάθειας ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό. Έκλεισε μάλιστα τις δηλώσεις του με την ευχή να δούμε σύντομα μια ελεύθερη και ειρηνική Ουκρανία, με αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε, πολέμα γιατί η πέτρα, το σίδερο και το ατσάλι δεν αντέχουν, ο άνθρωπος αντέχει». «Και οι Ουκρανοί αντέχετε», συνέχισε.

Ζελένσκι:  Ευχαριστούμε για την ετοιμότητα να «μας βοηθήσετε να υποστηρίξουμε την ελευθερία μας»

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Αθήνα. Όπως είπε, συζήτησαν μερικές προτεραιότητες για την Ουκρανία, τι χρειάζεται για να τερματίσει την τρομακτική εισβολή της Ρωσίας. «Μας χρειάζεται η υποστήριξη της Ελλάδας για την προετοιμασία των πιλότων μας στα F-16», ανέφερε ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό και την ομάδα του για την ετοιμότητα να «μας βοηθήσει να υποστηρίξουμε την ελευθερία μας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι «χρειαζόμαστε βοήθεια για να είναι σταθερός ο διάδρομος για τα σιτηρά» και, όπως τόνισε είναι σημαντικό που οι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά. «Βασιζόμαστε σε αυτό».

Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε και στην δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για την ανοικοδόμηση της Οδησσού και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη στο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ολοκλήρωσης της συμμετοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η άφιξη του Ουκρανού προέδρου δεν είχε επιβεβαιωθεί για λόγους ασφαλείας, αν και σχετικές πληροφορίες ήρθαν στο φως από χθες αργά το βράδυ. Ο κ. Ζελένσκι έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα. Στις  18:10 τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου πρωθυπουργός και ακολούθησε το μεταξύ τους τετ α τετ. Μετά την συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών.

Ο κ. Ζελένσκι θα μετάσχει επίσης στο άτυπο δείπνο που διοργανώνει η ελληνική κυβέρνηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη βαλκανική αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.