Skip to main content

Χάρης Δούκας στο Νaftemporiki TV: Πώς μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής για τις διαχρονικές παθογένειες της πρωτεύουσας και το σχέδιό του να καταστεί η Αθήνα πρότυπο βιωσιμότητας

Για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, τις διαχρονικές παθογένειες της Αθήνας και το όραμά του να μετατραπεί η πόλη σε πρότυπο βιωσιμότητας μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

«Είναι μεγάλη τιμή που κατεβαίνω υποψήφιος δήμαρχος και έτσι μπορώ στην πρωτεύουσα της χώρας να παρουσιάσω διάφορες δράσεις που θέλω να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και τη ζωή των Αθηναίων» δήλωσε ο κ. Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Politics» μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Παρέπεμψε μάλιστα στην ονομασία του συνδυασμού του «Αθήνα Τώρα» που αντανακλά – όπως είπε – την αίσθηση του κατεπείγοντος για την άμεση αλλαγή παραδείγματος στην πόλη.

«Μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς Κελσίου στις γειτονιές»

«Το κέντρο της Αθήνας είναι αβίωτο, έχει πολύ μεγάλη ρύπανση και ηχορρύπανση, πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Ταυτόχρονα χάσαμε τις γειτονιές μας» παρατήρησε.

Τόνισε ακόμη πως η πράσινη ατζέντα που εγώ ο ίδιος θέλει να προτάξει «δεν είναι μία ατζέντα lifestyle και μόδας και μόνο βιτρίνα και έργα που έχουν να κάνουν με το εμπορικό κέντρο, αλλά είναι πώς θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων στις γειτονιές, στις κατοικίες τους». Για παράδειγμα, όπως είπε, «μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος σε πολυκατοικίες και σε γειτονιές, να μειώσουμε τη θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς Κελσίου όπως γίνεται σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου».

«Μπορούμε να φυτέψουμε κοντά στις 5.000 δέντρα κάθε χρόνο υπάρχει χώρος, υπάρχουν λόφοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι σε εγκατάλειψη» πρόσθεσε σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή «είμαστε στο 11% σε κάλυψη, στις χειρότερες θέσεις σε όλη την Ευρώπη, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%».

«Είμαστε στις 6 πρωτεύουσες με τα χειρότερα ποσοστά στην ποιότητα αέρα»

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Δούκας «είμαστε από τις πρωτεύουσες με τη χειρότερη επίδοση όσον αφορά την ποιότητα αέρα. Είμαστε στις 6 πρωτεύουσες με τα χειρότερα ποσοστά και νομίζω μπορούμε να βάλουμε στόχο τα επόμενα 3-4 χρόνια να βελτιώσουμε πολύ την ποιότητα του αέρα».

Σε ό,τι αφορά το πράσινο είπε πως τα πάρκα τσέπης δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς είναι μικρές παρεμβάσεις που δεν μετασχηματίζουν τις γειτονιές. Αντίθετα, συνέχισε, οι πράσινες προσόψεις, τα πράσινα δώματα, τα υπέρψυχρα υλικά είναι δράσεις που πολύ γρήγορα μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς στις γειτονιές».

«Αυτές είναι υπαρξιακές προτεραιότητες για την Αθήνα» επισήμανε.

Πώς μπορεί να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά

Ο κ. Δούκας κατέθεσε και τις προτάσεις του για το πώς μπορεί να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στα νοικοκυριά. «Μία πρόταση είναι κάθε διαμέρισμα το λιγότερο να έχει μία ενεργειακή κοινότητα, να μπορέσουμε να έχουμε αυτοπαραγωγή και να τροφοδοτούνται με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια δωρεάν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Για αυτό και προτείνουμε ένα γραφείο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού

Έκανε παράλληλα ειδική μνεία στα θέματα της καθημερινότητας και της κίνησης στους δρόμους, που – όπως είπε – αποτελεί μείζον πρόβλημα.

«Χρειάζεται μία συγκεκριμένη μελέτη και εξειδικευμένοι συγκοινωνιολόγοι αυτή τη στιγμή δουλεύουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε κοντά στις 20 Αυγούστου για το πώς θα μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως θα πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορεί να βγει το αυτοκίνητο από κάποιες περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας σε συνεννόηση με τους κατοίκους εκεί και τους επιχειρηματίες.

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της καθαριότητας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η υπογειοποίηση των κάδων είναι η πιο σημαντική παρέμβαση πρέπει άμεσα να προχωρήσει.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως η Παιδεία και η εκπαίδευση αποτελούν επίσης προτεραιότητα στο πρόγραμμά του και έθιξε ιδίως το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό – όπως είπε θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ώστε να συζητήσουν για τις μονάδες που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης και για τις νέες μονάδες που πρέπει να δημιουργηθούν.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα μπορούσε να πάρει νέα πνοή το κέντρο ο κ. Δούκας σημείωσε πως υπάρχει γήρανση του πληθυσμού καθώς οι νέοι άνθρωποι δεν μένουν πια στο κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να φέρουμε ξανά νέο κόσμο στο κέντρο της Αθήνας εξασφαλίζοντας κατοικίες για νέα ζευγάρια και κίνητρα στους ιδιοκτήτες.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Δούκας στο Naftemporiki TV στο παραπάνω video.

naftemporiki.gr