Skip to main content

Γιώργος Πατούλης: Πώς έγινε το δεύτερο πολιτικό θύμα των πυρκαγιών

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Το ζήτημα έκλεισε με τον λιγότερο αναίμακτο τρόπο για τη ΝΔ- Ο κ. Πατούλης κατέστησε σαφές ότι αποσύρεται και ξεκαθάρισε ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προκαλέσει πρόβλημα στο κόμμα του.

Το δεύτερο πολιτικό θύμα των πυρκαγιών, μετά τον απελθόντα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, απετέλεσε ο Γιώργος Πατούλης καθώς έχασε το «γαλάζιο» χρίσμα για την Περιφέρειας Αττικής που δόθηκε τελικά χθες στον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά.

Η ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να αποσυμφορήσει την πίεση της κοινής γνώμης από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή, τους πέντε θανάτους (δύο πιλότοι και τρεις πυρόπληκτοι) και το απίστευτο ατύχημα στη στρατιωτική εγκατάσταση της Νέας Αγχιάλου είχε ως πρώτο θύμα της τον κ. Μηταράκη, λόγω των διακοπών του στην Πάτμο, και δεύτερο χθες τον κ. Πατούλη. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κανείς από τους δύο πολιτικούς δεν κατηγορήθηκε για εσφαλμένους χειρισμούς στο μέτωπο των πυρκαγιών αλλά για την εικόνα που εξέπεμψαν τις ημέρες της κρίσης.

Η απόφαση για την επιλογή άλλου «γαλάζιου» υποψηφίου στην Περιφέρεια Αττικής είχε ληφθεί ήδη από την Παρασκευή. Τότε, άλλωστε άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες διαρροές ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήταν πολύ δυσαρεστημένο με το «ζεϊμπέκικο» του κ. Πατούλη στο Ζάππειο και ότι συζητούσε σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσύρει τη στήριξή του προς το πρόσωπό του. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι παρά το γεγονός ότι ο κ. Πατούλης είχε παραδεχθεί το λάθος του και είχε ζητήσει δημοσίως συγγνώμη γι’ αυτό.

Η επόμενη πράξη παίχθηκε το Σάββατο το πρωί όταν πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος φέρεται να του πρότεινε να κατέλθει υποψήφιος στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανικολάου έθεσε κάποιες προϋποθέσεις για να πει το «ναι» συμπεριλαμβανομένης της διαβεβαίωσης ότι ο Γιώργος Πατούλης δεν θα κατέβαινε ως «αντάρτης» στις εκλογές κάτι που, όμως, εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να διασφαλιστεί από κυβερνητικής πλευράς. Έτσι την Κυριακή ο κ. Παπανικολάου έκλεισε οριστικά το θέμα ανακοινώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος στη Γλυφάδα.

Η δεύτερη υποψηφιότητα που συζητήθηκε ήταν εκείνη του κ. Χαρδαλιά. Ο υφυπουργός Άμυνας πέρασε τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου την Κυριακή όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο. Στην εν λόγω συνάντηση βρέθηκε κοινός τόπος και έτσι το μόνο που έμενε  πλέον ήταν οι ανακοινώσεις της Δευτέρας με τις οποίες επισημοποιήθηκε ότι το γαλάζιο χρίσμα δίδεται στον κ. Χαρδαλιά.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την αξιοπρέπεια του Γιώργου Πατούλη

Το όλο ζήτημα έκλεισε με τον λιγότερο αναίμακτο τρόπο για τη ΝΔ λίγες ώρες αργότερα όταν ο κ. Πατούλης κατέστησε σαφές ότι αποσύρεται και ξεκαθάρισε ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προκαλέσει πρόβλημα στο κόμμα του. «Στις εκλογές του Οκτωβρίου θα στηρίξω την επιλογή του κόμματός μου, ευελπιστώντας ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι κι αυτά περίοδος δημιουργίας για την Αττική» είπε ο κ. Πατούλης και επίσης διασφαλίστηκε ότι στελέχη της κίνησής του θα μετακινηθούν στην υποψηφιότητα του κ. Χαρδαλιά.

Μάλιστα τη στάση του κ. Πατούλη χαιρέτισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να τον ονοματίσει. «Θέλω να ευχαριστήσω και εκείνους τους εν ενεργεία Περιφερειάρχες τους οποίους το κόμμα επέλεξε τελικά να μην στηρίξει και να εξάρω την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτή την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς, αλλά είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω» είπε ο κ. Μητσοτάκης.