Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Αυτονόητο ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Συνάντηση με Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες συμμετέχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι ζητήματα οικονομικής ασφάλειας από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής και η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Στο γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση για την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Προσερχόμενος στην στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «είναι αυτονόητο ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και όλων των προϋποθέσεων που θέτει το δίκαιο της ΕΕ».

Κατά τις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημερινή ημέρα και την συμπλήρωση 49 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Προσέρχομαι για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ως υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η παρουσία μου αυτή συμπίπτει με μία μαύρη επέτειο για τον ελληνισμό, την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974», είπε.

«Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους ομολόγους μου υπουργούς για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα ασφαλείας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Επιπλέον, θα ενημερώσω τους ομολόγους μου σχετικά με την εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και θα επισημάνω τις προοπτικές που ανοίγονται μετά τη συνάντηση αυτή», συνέχισε.

«Τέλος, θα αναφερθούμε σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι αυτονόητο ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και όλων των προϋποθέσεων που θέτει το δίκαιο της ΕΕ. Προσβλέπω προς μία αγαστή συνεργασία για το καλό της ευρωπαϊκής οικογένειας», κατέληξε.

Νωρίτερα ο κ. Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Έλληνα υπουργού βρέθηκε η εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, απαρέγκλιτος όρος είναι η πλήρης συμμετοχή της Κύπρου στη συνεργασία αυτή. «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σήμερα, 20 Ιουλίου, που είναι η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ολόκληρη η δήλωσή του

«Σήμερα είχαμε, στην Έδρα της Συμμαχίας, μια πρώτη συνάντηση εργασίας με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις ανησυχητικές εξελίξεις στο πεδίο και υπογραμμίσαμε την ανάγκη ταχείας αποκλιμάκωσης της τεταμένης κατάστασης στο Κόσοβο και ενίσχυσης του ρόλου της EULEX.

Συζητήσαμε, επίσης, για τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους. Από πλευράς μου, ως Υπουργός Εξωτερικών αλλά και υπό την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, εξέφρασα τη σταθερή θέση της Ελλάδας ως προς την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Τόνισα, επίσης, ότι είναι εξόχως σημαντικό, κατά τη λήψη αποφάσεων για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού προς κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, να εξασφαλίζεται ότι νατοϊκοί εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται κατά νατοϊκών συμμάχων. Επεσήμανα, ιδιαίτερα, την ανάγκη τήρησης, κατά τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ, μιας ισορροπημένης προσέγγισης που να λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες όλων των συμμάχων.

Συζητήσαμε, επίσης, για την Ουκρανία και είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σημαντική και πολυδιάστατη ελληνική αρωγή στον αγώνα του ουκρανικού λαού, ενώ ανταλλάξαμε απόψεις και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εστιάζει περισσότερο την προσοχή του και στις εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Γειτονίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκα στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι απαρέγκλιτος όρος είναι η πλήρης συμμετοχή της Κύπρου στη συνεργασία αυτή.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σήμερα, 20 Ιουλίου, που είναι η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο».