Skip to main content

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Σε «θετικό κλίμα» η συνάντηση – Όλα όσα συνέβησαν στο Βίλνιους

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τα χαμόγελα και η χειραψία των δύο ηγετών - Τι είπαν στην αρχή του τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, με ελληνικές κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για «ειλικρινή συζήτηση σε θετικό κλίμα». Κατά τις ίδιες πηγές, «οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε 16 μήνες μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη. Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν προσήλθαν χαμογελαστοί στην αίθουσα της συνάντησης και είχαν θερμή χειραψία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η ανάρτηση του Ερντογάν για τη συνάντηση

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αποδειχθεί επωφελής για τις δύο χώρες.

«Είχα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να φανεί επωφελής για τις χώρες μας» αναφέρει ο πρόεδρος της Τουρκίας στο tweet του.

Τι είπαν οι δύο ηγέτες στην αρχή του τετ α τετ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα, ενώ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλαισίωσαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης. Εμφανιστηκε επίσης αισιόδοξος ότι Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να συμφωνήσουν στη χάραξη ενός οδικού χάρτη ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, υπογραμμίστηκε «η σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου και Αρχής καλής γειτονίας». Επίσης «συμφωνήθηκε η επικοινωνία δύο πλευρών για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».

naftemporiki.gr