Skip to main content

Σ. Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της Ν.Δ.

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία»

Βολές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την πρωτολογία του εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. «Η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική και δεν έχει το βλέμμα της στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες του μέλλοντος» τόνισε.

Ο κ. Φάμελλος έκανε αναφορά στο θέμα της ακρίβειας σημειώνοντας: «Τα ελληνικά νοικοκυριά κ. Μητσοτάκη υποφέρουν από τον πληθωρισμό τροφίμων, 12,2% τον Ιούνιο, αύξηση επί 15 συνεχόμενους μήνες με διψήφιο ποσοστό, συνολικά ανοδικός εδώ και 25 μήνες. Και μάλιστα πληθωρισμό απληστίας δηλαδή πληθωρισμό από τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν ελέγχετε. Αντίδοτο δεν είναι το market pass που επιδοτεί τα κέρδη από τη φορολογία των πολιτών. Και από ό,τι φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Σκυλακάκη δεν έχετε στρατηγική για την ενέργεια όταν, εμείς σας προτείναμε σταθερό συντελεστή κέρδους στην ενέργεια».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα που προέκυψε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη: «Ο υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ότι θα αλλάξει τη διάταξη(για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών), προκύπτει σοβαρό θεσμικό ζήτημα. Θα φέρετε τελικά διάταξη για την άρση ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που δώσανε τα δάνεια με αέρα στα κόμματά σας και στα ΜΜΕ; Και αν όχι, πόσο αξιόπιστη είναι η κυβέρνηση όταν στις προγραμματικές δηλώσεις καταθέτει προσωπικές απόψεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης;».

Ακολούθως επικέντρωσε στην κεντρική εξαγγελία του πρωθυπουργού για το νέο κύμα εκσυγχρονισμού, ρωτώντας: «Τι είναι όμως εκσυγχρονισμός για τον κ. Μητσοτάκη; Είναι η έλλειψη μόνιμων διασωστών του ΕΚΑΒ και οι θάνατοι συμπολιτών μας σε καρότσες των αγροτικών; Είναι μήπως οι ελλείψεις στην ασφάλεια και οι κίνδυνοι που όλοι επισήμαιναν στον κ. Καραμανλή που οδήγησαν στο τραγικό ατύχημα των Τεμπών; Πού είναι η τηλεδιοίκηση που είχατε δεσμευτεί να ολοκληρώσετε; Είναι οι υποκλοπές κατά υπουργών, ηγεσίας του στρατού, πολιτικών αρχηγών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που συνδέονται απευθείας με το Μαξίμου εκσυγχρονισμός; Είναι η παραβίαση ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων αρχών, που χθες ο κ. Φλωρίδης απείλησε ότι δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες γιατί σας έκριναν τηρώντας την συνταγματική τους υποχρέωση; Είναι το επιτελικό κράτος, δηλαδή η επιστροφή σε ένα συγκεντρωτικό κράτος με κολλητούς, αλλά και εκφοβισμό σε όποιον δεν συμμορφώνεται και με ρουσφέτι που δεν έχει προηγούμενο στα γαλάζια παιδιά; Είναι οι σερβιτόροι στη Ρόδο μέσα στη θάλασσα, ή μια κοινωνία χωρίς συλλογικές συμβάσεις και με αποδυναμωμένο το ΣΕΠΕ που ελέγχει τις συνθήκες εργασίας; Ή το χθεσινό θανατηφόρο ατύχημα στα ναυπηγεία Ελευσίνας με καρδιοπαθή σε υπερωρία μέσα στο λιοπύρι; Και βέβαια δεν είναι εκσυγχρονισμός οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι το βασικό σας δόγμα».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα» και πρόσθεσε ότι ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επιστρέφουν στο κράτος ο κ. Μητσοτάκης παρέδιδε την πλειοψηφία της ΔΕΗ και του ΔΣ των ΕΛΠΕ σε ιδιώτες και πουλούσε το 100% φυσικών μονοπωλίων όπως είναι το δίκτυο φυσικού αερίου».

Επιστρέφοντας στο κεντρικό ερώτημα είπε: «Είναι άραγε εκσυγχρονισμός όμως η αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών εδώ και τόσα χρόνια; Γιατί όσο και αν επικοινωνιακά εστιάζετε στη Μύκονο, επί της δικής σας διακυβέρνησης σταμάτησε η κατεδάφιση αυθαιρέτων σε παραλίες, αιγιαλό, κοίτη και όχθες ποταμών και λιμνών. Και μάλιστα των τελεσίδικα κριθέντων ως κατεδαφιστέα. Ούτε είναι εκσυγχρονισμός ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει προκηρυχθεί από το 2019 και πάει για το 2024! και βλέπουμε. ‘Αρα χωρίς σχεδιασμό η πράσινη ενέργεια. Το ίδιο συμβαίνει με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που τα παγώσατε 4 χρόνια ενώ είχατε παραλάβει έτοιμο πρόγραμμα αναθέσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Μα γιατί δεν σας νοιάζει το περιβάλλον παρά μόνο επικοινωνιακά γιατί ευαισθητοποιεί τους πολίτες και τη νεολαία. Όπως δεν είναι και εκσυγχρονισμός η αξιολόγηση στο δημόσιο με συνεντεύξεις και μη αντικειμενικά εργαλεία από γαλάζια παιδιά. Αυτό είναι το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων του Δημοσίου της κας Κεραμέως με τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Δηλαδή το κατάλληλο στέλεχος της ΝΔ;».

Συμπυκνώνοντας ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «επί 4 χρόνια υπήρξατε ο ορισμός του κομματικού κράτους». Πάντα στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι δεν είναι εκσυγχρονισμός «ο πολλαπλασιασμός των ανισοτήτων με την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τη συνταγματική αλλαγή, με τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από τα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να ενισχυθεί, μια νέα αγορά ιδιωτικών κολλεγίων, όπως και η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της κοινωνιολογίας».

Αναφέρθηκε και στην πρόθεση για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ρώτησε για την στάση του ΠΑΣΟΚ: «Τώρα, θα επιχειρήσετε να αναθεωρήσετε το Σύνταγμα, να καταργήσετε το άρθρο 16 και να διευκολύνετε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ποια θα είναι άραγε και η στάση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ; Θα πάει χέρι-χέρι με τη Νέα Δημοκρατία στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για να στρώσει το έδαφος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Είναι σαφές ότι εμείς θα είμαστε απέναντι». Ρώτησε δε: «θα ψάξετε για συναινέσεις στα δεξιά σας για την ευρύτερη αναθεώρηση του συντάγματος που θέλετε να προχωρήσετε;».

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι δεν θα τηρήσει όσα υποκριτικά λέει σήμερα στις προγραμματικές του δηλώσεις. Αλλά και ότι η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε η πατρίδα μας, με αυτή την ιστορία, με αυτούς τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, με αυτό το πανέμορφο περιβάλλον, με αυτούς τους ανθρώπους να είναι στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών. Και να παίζει ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά της και ευρύτερα. Γιατί, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας, τα ρουσφέτια και ο αυταρχισμός μιας δεξιάς 70 χρόνια πριν. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σχέδιο που δεν είναι η αποθέωση της ανεξέλεγκτης αγοράς και της κερδοσκοπίας που δημιουργεί φτώχεια, ανισότητες, εργαζόμενους που «κολυμπούν» και κρύβονται σε ψυγεία και ΕΚΑΒ με πυροσβέστες. Στο δικό σας σύστημα, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις είναι μη προνομιούχοι, αν δεν συνομιλούν με βουλευτές και υπουργούς σας».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την άλλη πολιτική πρόταση. Αυτή η εναλλακτική πρόταση έχει στο επίκεντρο την εργασία, την καινοτομία, την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Τέλος καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν τα αποτελέσματά της δεν διαχέονται σε όλη την κοινωνία. Αν δεν διασφαλίζει την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Για όλα τα παραπάνω δεν θα δώσουμε στηρίξουμε μία κυβέρνηση που μεγαλώνει τις ανισότητες και αμφισβητεί και απαξιώνει και απομειώνει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο στην κοινωνία και στους πολίτες που αυτούς θα στηρίξουμε. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπηρετεί συμφέροντα, παρά μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ