Skip to main content

Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας για την επόμενη 4ετία

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδης, στη Βουλή

Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας παρουσίασε από το Βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το μεγάλο εθνικό εγχείρημα κατά τον ίδιο είναι να αποκτήσει η χώρα ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των αναγκών των Ελλήνων πολιτών.

Όπως είπε το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά μας, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. Με βάση όλα αυτά δεν υπάρχει ούτε λεπτό χρόνος για καθυστέρηση.

Όπως είπε, στόχος είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ τη νέα τετραετία και προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, με προσωπικό και μέσα. Η ενίσχυση των κέντρων υγείας, οι μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία, η ψυχική υγεία, ο νέος υγειονομικός χάρτης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, οι προληπτικοί έλεγχοι που σώζουν ζωές των πολιτών, αλλά και η κεντρικοποίηση των προμηθειών.

Ο προϋπολογισμός είναι 5,2 δισ. στην υγεία για το 2023, ενώ, θα γίνει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων, αύξηση των κλινικών δομικών και άμεση απορρόφηση 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα έργα περιλαμβάνουν την ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Της ψυχικής, υγείας, την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία, την επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών και ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Θα καθιερωθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού με νέες ιατρικές ειδικότητες στο θεσμό, θα δοθεί δυνατότητα ένταξης γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε δομές δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης, θα ενισχυθούν τα κέντρα υγείας και θα αναβαθμιστεί η λειτουργία των κινητών μονάδων υγείας.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι πάνω από 4,8 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εγγραφεί ήδη στον προσωπικό γιατρό, δηλαδή το 55% περίπου των δικαιούχων πολιτών, στην ηλικιακή ομάδα 55-69 περίπου το 65% έχει εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, ενώ στην ομάδα άνω των 70 ετών ξεπερνά το 73%.

Ενίσχυση των κέντρων υγείας με ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας, αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε 312 κέντρα υγείας, αναβάθμιση δεξιοτήτων του προσωπικού των κέντρων υγείας και παροχή και εξειδικευμένων θεραπειών στα κέντρα υγείας και βέβαια επέκταση της τηλεϊατρικής και φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αναβάθμιση της λειτουργίας των κινητών μονάδων, οι γνωστές ΚΟΜΥ, στελέχωση των ΚΟΜΥ με διεπιστημονική ομάδα υγείας, διάθεση νέων υπηρεσιών από κινητές μονάδες που υπάγονται στα κέντρα υγείας και παροχή επίσης ιατρικής βοήθειας και φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες κατοίκων.

Ψυχική Υγεία

Θα υλοποιηθούν δράσεις για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού αλλά και των ευάλωτων ομάδων με στόχο την ανάπτυξη νέων δομών ψυχικής υγείας, δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων, δημιουργία 106 νέων μονάδων ψυχικής υγείας και ίδρυση νέων κοινωνικών συνεταιρισμών περιορισμένης ευθύνης με στόχο την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση μέσω της παροχής απασχόλησης σε άτομα με χρόνια προβλήματα.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία. Και μια σειρά άλλες δράσεις όπως είναι ο εξανθρωπισμός της μεταφοράς των ψυχικά πασχόντων κατά την διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας.

Υπηρεσίες Υγείας

Ανασχεδιάζεται ο Χάρτης Υγείας με αποτύπωση των αναγκών του πληθυσμού ανά περιφέρεια και περιοχή με προσδιορισμό του είδους της φροντίδας κάθε νοσοκομείου, διασύνδεση των δομών και υπηρεσιών υγείας, αξιοποίηση της τηλεϊατρικής, έλεγχο δεικτών ποιότητας και καθορισμό του απαιτούμενου αριθμού ιατρών και αλλαγή ένταξης στις ειδικότητες.

Αναβάθμιση των νοσοκομείων

Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός 96 νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα με κάποιες πολύ εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως είναι η επέκταση της ογκολογικής κλινικής και το νέο κέντρο ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και η προσθήκη νέας ογκολογικής πτέρυγας στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου., η ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο νοσοκομεία Σωτηρία, η ανέγερση κτιρίου στη Θεσσαλονίκη στο Παπανικολάου για γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες και εργαστήρια αιματολογικής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο.

Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα κατασκευαστούν τρία νέα νοσοκομεία: το Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Θα γίνει ανάπτυξη δομών μετανοσοκομειακής και μακροχρόνιας φροντίδας υγείας.

Και ανάπτυξη δομών για ανακουφιστική φροντίδα ξενώνων ασθενών τελικού σταδίου και γηριατρικές μονάδες.

Επίσης, θα δημιουργηθούν Κέντρα Αποκατάστασης και ανάπτυξη υπηρεσιών κατ΄ οίκον με φροντίδα με βάση το εθνικό πρόγραμμα της κατ΄ οίκον νοσηλείας που ξεκίνησε ήδη το 2023 προσφέροντας υπηρεσίες στο σπίτι σε ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Το νέο πλαίσιο αφορά ένα μεγάλο εύρος ασθενών και παιδιά.

Αναβάθμιση των υπηρεσιών των τμημάτων επειγόντων περιστατικών

Εκσυγχρονισμός λοιπόν των ΤΕΠ. Ανακαίνιση 58 ΤΕΠ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του ΕΚΑΒ με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

ΕΚΑΒ

Με τη, πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, 191 πληρώματα για τα ασθενοφόρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα, τοποθετούνται σε 61 νησιωτικές περιοχές, τουριστικές περιοχές όπως και δυσπρόσιτες περιοχές για να καλύψουν ανάγκες των κέντρων υγείας για έκτακτα περιστατικά για διακομιδή.

Επίσης ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη περίπου 20 συμπληρωματικά ατόμων για τα ασθενοφόρα της Αττικής, επικουρικών από μια πλατφόρμα που υπήρχε από το παρελθόν, ψηφιακή πλατφόρμα υποψηφίων.

Ενώ, εντός των επομένων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα του λοιπού επικουρικού προσωπικού για πρόσληψη 250 ατόμων, κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων με διετή θητεία για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην Αττική.

Σε αυτούς τους 250 περιλαμβάνονται και 40 μοτοσικλετιστές που θα στελεχώσουν τα δίκυκλα προκειμένου αυτά, κατάλληλα εξοπλισμένα, να προστρέχουν στα περιστατικά ακόμα ταχύτερα.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τις υποψηφιότητες διότι, τα 4 τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλοί διαγωνισμοί για 330 άτομα και έχουν παρουσιαστεί μόλις 188.

Φάρμακο

Όσον αφορά τη φαρμακευτική πολιτική θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν σε επιστημονικά ενδεδειγμένη χρήση για ασφαλή και καλής ποιότητας αποτελεσματικά φάρμακα. Θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις πιο σύγχρονες θεραπείες για όλους τους ασθενείς, θα ενισχυθούν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση της εγχώριας παραγωγής έρευνας και ανάπτυξης.

Όπως είπε, οι στόχοι της εθνικής πολιτικής για το φάρμακο θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους του συστήματος υγείας και να προάγουν την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και ισότητα στην πρόσβαση φαρμάκων για την βελτίωση της υγείας όλου του πληθυσμού. Αυτό χρειάζεται από την άλλη πλευρά, εξισορρόπηση των προϋπολογισμών της υγειονομικής περίθαλψης όσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών, το κόστος των φαρμάκων για την αποδοτικότητα του συστήματος και την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα. Παράλληλα θα χρειαστούν βιομηχανικοί στόχοι για τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

Διακυβέρνηση & διοίκηση του συστήματος

Επιλογή Διοικήσεων στα νοσοκομεία με αξιοκρατικά κριτήρια. Θα προχωρήσουν επίσης, στην επαναχάραξη της γεωγραφικής αρμοδιότητας των Υγειονομικών Περιφερειών και θα

προάγουν τη συνεργασία μεταξύ των ΥΠΕ στα περιφερειακά νοσοκομεία, ούτως ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Προσλήψεις

Στο ανθρώπινο δυναμικό είναι γνωστή όπως είπε, η δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για 10 χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες θα είναι στοχευμένες για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού κάθε περιοχής. Οι προσλήψεις στην υγεία αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα ξεκινήσουν άμεσα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Κλείνοντας ο υπουργός Υγείας τόνισε «Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά δεσμευόμαστε να εργαστούμε με αφοσίωση για την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και της πρόσβασής των πολιτών στις δομές της δημόσιας υγείας. Η πρόσκληση είναι ιστορική και συνεπώς το καθήκον μας για ανταπόκριση είναι εθνική κοινωνική ανάγκη. Αυτή θα είναι η τετραετία της υγείας με μια ολιστική προσέγγιση, με επίκεντρο τον πολίτη, με κύριους άξονες την πρόληψη και την ορθή, ολοκληρωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη».