Skip to main content

Στο προσκήνιο η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και η προαναγγελία για διακρατικές συμφωνίες

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών στο πλαίσιο του άρθρου 28 - Το κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ και η απάντηση Ανδρουλάκη

Τη συζήτηση για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα επανέφερε στο προσκήνιο η χθεσινή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε «μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος» τονίζοντας ότι «σε αυτόν τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα». Έθεσε όμως τη συζήτηση σε νέα βάση, αναφερόμενος στην ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών – μέσω των προβλέψεων του άρθρου 28 του Συντάγματος – που, όπως είπε, προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ενώ θα προετοίμαζε το πλαίσιο για την μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16.

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «σπουδαία ανακοίνωση» εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, μια ανακοίνωση, η οποία «σε ένα πρώτο επίπεδο έρχεται να αθροιστεί στην προσπάθεια που κάνουν η χώρα και η κυβέρνησή μας να ξεπεράσει τη φοβερή αυτή αγκύλωση, η οποία έχει δημιουργηθεί με το άρθρο 16 και η οποία μας έχει αφήσει ως τη μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια».

«Αυτός ο αφόρητος παραλογισμός είναι κάτι που εξοργίζει το σύνολο της κοινωνίας, ελπίζω να τελειώσει με τη συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης. Εξηγώντας δε, ότι «η συνταγματική αναθεώρηση θα πάρει αρκετά χρόνια», επέμεινε ότι «μέχρι τότε θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα προκειμένου οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα να μην αναγκάζονται να ξενιτεύονται για να σπουδάσουν, αν θέλουν να πάνε σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

Όπως διευκρίνισε, «αυτό το οποίο σκεφτόμαστε, είναι να ενεργοποιήσουμε τις διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες στο πλαίσιο του άρθρου 28 του Συντάγματος μας επιτρέπουν να φέρουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, κάνοντας μια διακρατική συμφωνία με κάποια ευρωπαϊκή χώρα κατ’ αρχήν». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αποσαφήνισε ότι γίνεται λόγος για ευρωπαϊκή χώρα γιατί «οι διακρατικές συμφωνίες θα γίνονται εις εκτέλεση της ευρωπαϊκής Συνθήκης». Αυτό, εξήγησε, έχει «υπερσυνταγματικό χαρακτήρα και μπορεί να κάμψει κάποιες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις».

Δήλωσε ακόμη πως «προσωπικά θα δοκίμαζα να πάω τη διακρατική και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δούμε και εκεί τη σχέση των διεθνών συνθηκών σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος». «Είναι ακόμη μία προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης, να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις αυτές μέσω αυτού του τρόπου» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Το κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ και η απάντηση Ανδρουλάκη

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα σύμπλευσης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με το άρθρο 16. «Εμείς που είμαστε παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα θυμόμαστε τη συζήτηση για το άρθρο 16, θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου όταν είχαμε ευκαιρία να αλλάξουμε το άρθρο 16- εύχομαι πραγματικά, κ. Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά. Και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι «προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα» σημειώνοντας πάντως πως «δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα: Την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό «μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».