Skip to main content

Αλ. Τσίπρας στο Σύνταγμα: Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη αποτρέπεται μόνο με ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

«Εξαγγέλλουν δεσμεύσεις που δε θα υλοποιήσουν, ενώ κρύβουν άλλες που θα υλοποιήσουν»

«Δύο μόνο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας και διακυβέρνησης που αναμετρώνται», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Συντάγματος. Εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ για «μια Ελλάδα με δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους», μια χώρα, μια κοινωνία και μια οικονομία, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, με λιγότερες ανισότητες, δίκαιου διαμοιρασμού του παραγόμενου πλούτου, πρόσβασης όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισχυρού κοινωνικού κράτους, ισχυρών θεσμών, καλύτερων αμοιβών, «όπου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία», στεγαστικής πολιτικής, στήριξης των αγροτών.

Από την άλλη είναι το σχέδιο της ΝΔ που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, βάζει σε προτεραιότητα τα κέρδη και αποθεώνει την αγορά, συρρικνώνει το ρόλο το κράτους, υπολογίζει περισσότερο κέρδη και ζημιές, αλλά όχι τις ανθρώπινες ζωές. Μίλησε για σχέδιο που θέλει να φέρει ανάπτυξη μέσω φοροαπαλλαγών στους ισχυρούς και μείωσης του εργασιακού κόστους, απόσυρσης του Δημοσίου από κρίσιμους τομείς ώστε να δοθεί χώρος στα κερδοσκοπικά fund, μια ανάπτυξη μη βιώσιμη καταδικασμένη να αναπαράγει κρίσεις και διεύρυνση ανισοτήτων.

Μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπαθούν να κρύψουν αυτές τις πτυχές του σχεδίου τους», ότι «εξαγγέλλουν δεσμεύσεις που δε θα υλοποιήσουν, ενώ κρύβουν άλλες που θα υλοποιήσουν», διότι «το αληθινό κυβερνητικό πρόγραμμα της είναι αυτό που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ως Πρόγραμμα Σταθερότητας», στο οποίο «δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες» -«είναι μια απάτη, αέρας κοπανιστός οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη». Είπε ότι αντίθετα προβλέπει μειώσεις δαπανών του δημοσίου για νοσοκομεία, σχολεία, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δεν προβλέπει πραγματική αύξηση του μέσου μισθού, ούτε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στο Δημόσιο, παρά μονάχα αντικαταστάσεις όσων αποχωρούν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν θα κρίνουν απλώς τον νικητή και τον ηττημένο, αλλά «ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πώς και με ποια δύναμη θα οργανωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις, τα επόμενα τέσσερα χρόνια», «θα κρίνουν σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η θεμελιώδης διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι ότι «αυτοί μιλάνε για κόστη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, εμείς στο δίλημμα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα, έχουμε διαλέξει πλευρά, είμαστε με την ανθρωπιά». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λογαριάζει χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα, οικονομική δυνατότητα – «είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι» – και «γι’ αυτό και δε λογαριάζουμε το κόστος όταν είναι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και την ανθρώπινη ζωή». «Αυτό κάναμε και με το τραγικό ναυάγιο της Πύλου. Όπου μας είπανε «μη μιλάτε, μη ρωτάτε, μην αναπνέετε» και τους απαντήσαμε: «Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις αξίες και στον πολιτισμό μας, και να μιλάμε, και να ρωτάμε»».

Σημείωσε ότι οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με «τον πολιτικό μας αντίπαλο», τη ΝΔ, είναι αξιακές αλλά αποτυπώνονται και σε κάθε όψη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής: Στις εργασιακές σχέσεις, το οκτάωρο, τα εργασιακά δικαιώματα, την υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, το νερό, την πρώτη κατοικία. «Εμείς θέλουμε υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό, δημόσια αγαθά. Αυτοί θέλουν 180 βουλευτές για να αλλάξουν το Σύνταγμα και να τα κατοχυρώσουν ως πεδία κερδοσκοπίας», τόνισε. «Θα είμαστε εδώ πιο δυνατοί από ποτέ να τους εμποδίσουμε», υπογράμμισε. «Εμείς θεωρούμε την προστασία της εργασίας ως προϋπόθεση, όχι μόνο της δικαιοσύνης, αλλά και της συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Αυτοί τη βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειωθεί κι άλλο», πρόσθεσε. «Εμείς θέτουμε ως εθνικό στόχο την επόμενη τετραετία, η Ελλάδα να σταματήσει την πορεία απόκλισης από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα», γιατί από το ξεκίνημα της κρίσης «έπεσε 18 ποσοστιαίες μονάδες».

Ανέφερε ότι για να αντιστραφεί η πορεία απόκλισης της Ελλάδας, απαιτείται νέο εθνικό σχέδιο στήριξης των κοινωνικών υποδομών και ισχυρών στρατηγικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, και «αυτό το σχέδιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Μίλησε για πρόγραμμα που «προτάσσει ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους», που δίνει χώρο στην καινοτομία, τη δίκαιη κατανομή των πόρων, «στηρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας, της μισθωτής εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των νέων ανθρώπων και κλείνοντας την πόρτα στην λογική της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας».

Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την αντιμετώπιση της ακρίβειας με την ενίσχυση των εισοδημάτων: αύξηση κατώτατου στα 880 ευρώ άμεσα, με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αύξηση κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, επιστροφή της 13ης σύνταξης, καταβολή των αναδρομικών, απόδοση της αύξησης του 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους και σε όσους έχουν τη προσωπική διαφορά, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων. Σημείωσε την προτεραιότητα της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, της ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, της ύπαρξης ενός ισχυρού πλέγματος κοινωνικής προστασίας, της προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, «για να αποτραπεί η μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας στην ιστορία της χώρας, υπέρ λίγων και ξένων συμφερόντων». Ενός κράτους ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού όχι «κομματικού λάφυρου».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε προεκλογικά να αντιπαρατεθούν προγράμματα για να συγκρίνουν οι πολίτες, όμως η ΝΔ «υλοποίησε μια τοξική στρατηγική, επενδύοντας στα fake news», για να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση «από τα πραγματικά επίδικα». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν δίστασε» να ρίξει στην εκλογική αρένα και ευαίσθητα εθνικά θέματα «όπως αυτό της Θράκης και της μειονότητας, με εργαλείο το θράσος, το ψέμα και την ΕΥΠ, που την μετέτρεψαν σε εργαλείο εξυπηρέτησης κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων». Την κατηγόρησε ότι χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ εθνική εξαίρεση, όμως «πήρε μάθημα εθνικής ευθύνης, πατριωτισμού, αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εμάς και τους μειονοτικούς βουλευτές μας ήθελε να διασύρει ο κ. Μητσοτάκης και διέσυρε τελικά τον δικό του μειονοτικό υποψήφιο, αποδιοπομπαίο τράγο τον έκανε, όπως το συνηθίζει». Μίλησε για «απειλή» της Ντόρας Μπακογιάννη που «δεν ήταν μήνυμα μόνο για τη μειονότητα, αλλά για κάθε πολίτη που θα διανοηθεί να σταθεί απέναντι στη κομματική και οικογενειακή τους εξουσία».
«Εμείς με τη πατρίδα δεν παίζουμε, δεν είναι αναλώσιμη για μας η Ελλάδα, ούτε τη βγάζουμε στο παζάρι για λίγες χιλιάδες ψήφους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί δίπλα «σε κάθε κοινωνική ομάδα που απειλείται από τη καθεστωτική νοοτροπία μιας ασύδοτης εξουσίας».