Skip to main content

Σε ποιο ακροατήριο εστιάζει ο Κ. Μητσοτάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε εξέλιξη νέος κύκλος περιοδειών-Αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες τον Αύγουστο είναι το δίλημμα που μπαίνει από την Πειραιώς.

Την ανάγκη να προκύψει ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου τονίζουν από την Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως την Κυριακή των εκλογών οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου με «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Αυτό που υπογραμμίζεται από την Πειραιώς είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο, καθώς όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο ανεβαίνει ο πήχης  της αυτοδυναμίας. Επομένως από το γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν ένα ποσοστό πάνω από 40%, ώστε να εξασφαλιστεί μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμα και αν η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική.

Ένας νέος κύκλος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε εξέλιξη, όπου τονίζεται το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες τον Αύγουστο είναι το δίλημμα που μπαίνει από την Πειραιώς και επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει καθαρή εντολή.

Από την Νέα Δημοκρατία εστιάζουν σε συγκεκριμένα κοινά – στο δρόμο προς τις κάλπες – και θέλουν να «μιλήσουν»:

1. Σε ένα δεξιό ακροατήριο, που κοιτά και προς μικρότερα κόμματα. Για την προσέγγιση αυτού του κοινού δίνεται έμφαση στα όσα έχουν γίνει την τελευταία τετραετία, κυρίως στο πεδίο των  εθνικών θεμάτων (ενίσχυση συμμαχιών, αμυντική θωράκιση κ.α.) Με το βάρος να πέφτει στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το κόμμα Νίκη είχαν αυξημένα ποσοστά στις τελευταίες εκλογές

2. Στη μεσαία τάξη, με έμφαση να δίνεται σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία. «Είμαστε το μόνο κόμμα, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία μας μπορεί να παραμείνει σε μία σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ότι οι φόροι θα εξακολουθούν να μειώνονται, αλλά και ότι το πλεόνασμα της συλλογικής ευημερίας θα μοιράζεται τελικά δίκαια σε όλες και σε όλους» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την Πειραιώς ασκούν κριτική τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ πως έχουν κρυφή ατζέντα στο φορολογικό αλλά και πως οι προτάσεις τους δεν είναι κοστολογημένες.

3. Σε ένα κεντρώο κοινό που θέλει σταθερότητα την επόμενη ημέρα. Σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες υπογραμμίζεται από την Πειραιώς  και επισημαίνεται πως χρειάζεται μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσουν τολμηρές αλλαγές. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει μήνυμα πως τα «ανοίγματα» θα συνεχιστούν, μιλώντας για μία κυβέρνηση που θα είναι μονοκομματική αλλά όχι κατ´ ανάγκη μονοχρωματική.

Τα «γαλάζια» σποτ και το Tik Tok

Ένα ακόμα σποτ της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε χθες και  δίνεται βαρύτητα στο θέμα των μισθών. Στο «γαλάζιο» πρόγραμμα προβλέπεται κατώτατος μισθός 950 ευρώ το 2027 και μέσος μισθός 1500 ευρώ, με την αύξηση την τετραετία να φτάνει το 25% σωρευτικά. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η προβολή των βασικών θέσεων του κόμματος μέσα από σποτ, με το βασικό σύνθημα να είναι «σταθερά, τολμηρά, μπροστά».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει μέσω του Tik Tok να παρουσιάζει και πιο χαλαρές στιγμές της προεκλογικής περιόδου, όπως  έκανε πρόσφατα από την περιοδεία του στην Κρήτη. Στόχος είναι να απευθυνθεί σε ένα πιο νεανικό κοινό, το οποίο ενημερώνεται κυρίως από το internet και χρησιμοποιεί όλο και  περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.