Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ συρρίκνωσε το ΕΣΥ- Το 2019 υπηρετούσαν 108.000 άνθρωποι

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Κάναμε επανατοποθέτηση προϊόντος», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι επρόκειτο για ένα «συνολικό έλλειμμα» καθώς δεν έγινε επαρκής «συζήτηση για τα προγράμματα, έγινε κυρίως για το χτες».

«Στόχος και όραμά μας είναι το 2027 η χώρα να είναι μια χώρα ευημερίας δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα που παρουσίασε χτες δεν έχει αλλάξει και περιλαμβάνει τους ίδιους «κοστολογημένους στόχους», ωστόσο, επέλεξε να το επαναπαρουσιάσει γιατί, όπως ανέφερε, την προηγούμενη προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να επικοινωνήσει τις «θέσεις και τις προτάσεις» του. «Κάναμε επανατοποθέτηση προϊόντος», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι επρόκειτο για ένα «συνολικό έλλειμμα» καθώς δεν έγινε επαρκής «συζήτηση για τα προγράμματα, έγινε κυρίως για το χτες».

«Πήραμε το μήνυμα, το λάβαμε και κάνουμε αλλαγές» συμπλήρωσε, θέτοντας ως προτεραιότητα να συγκριθούν τα προεκλογικά προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέρος αυτού του προβλήματος οφείλεται στην απλή αναλογική, η οποία «στοίχισε» εκλογικά και μάλιστα πήρε την ευθύνη γι’ αυτό, δηλώνοντας «mea culpa».

«Λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα «όραμα που δεν περπάτησε».

Όσον αφορά τις προοπτικές της επόμενης κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα συμπληρωματικό των κομματικών αντιπάλων του, όπως το ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε, δε, ότι για ένα κόμμα εξουσίας πάντα στόχος είναι η «νίκη», ωστόσο, παραδέχτηκε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολη η αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων». «Θα δώσουμε τη μάχη με το τελευταίο δευτερόλεπτο», είπε και τόνισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση είναι να μην αφεθεί «ανεξέλεγκτη» και «παντοδύναμη» μια κυβέρνηση της ΝΔ, κάτι που όπως σημείωσε, δεν είναι μόνο κρίσιμο για την κοινωνία, αλλά και για την δημοκρατία». Μιλώντας για τα σενάρια περί τρίτου γύρου βουλευτικών εκλογών σε περίπτωση που η ΝΔ δεν συγκεντρώσει αυτοδυναμία, μίλησε για «εκβιαστικά» διλήμματα που θέτουν τα στελέχη της ΝΔ ώστε «να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους»

Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 300 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων ΕΚΑΒ

Ενδεικτικά, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπό σκληρή δημοσιονομική εποπτεία, την τριετία 2016-2019 είχαν γίνει 300 προσλήψεις μόνιμων εργαζόμενων στην ΕΚΑΒ, ενώ το 2019-2023 έχουν αποχωρήσει 560 εργαζόμενοι χωρίς να έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη.

Προσέθεσε επίσης πως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, υπήρχαν 84 ασθενοφόρα, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 52. Στην Κω, όπου μια γυναίκα 63χρονών «έχασε τη ζωή σαν το σκυλί πάνω σε μια καρότσα», υπήρχαν 15 διασώστες ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 8.

«Υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές», τόνισε και πρόσθεσε: «Επειδή με «προκαλέσατε» για το τι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και τι γίνεται τώρα, να σας πω και κάτι ακόμα: Τον Δεκέμβρη του 2019 στο ΕΣΥ υπηρετούσαν ως γιατροί, επικουρικοί και μόνιμοι, νοσηλευτές, μόνιμοι και συμβασιούχοι, προσωπικό διοικητικό, μόνιμοι και συμβασιούχοι, 108.000 άνθρωποι. Τον Δεκέμβρη του 2022, 6 μήνες πριν, υπηρετούσαν 84.000 και έχουμε περάσει μια πανδημία».

«Δεν είναι θέμα δημοσιονομικών περιορισμών, είναι θέμα προτεραιοτήτων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε την ευχέρεια να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να προχωρήσει σε προσλήψεις. Αντίθετα, επισήμανε πως ο πρώην πρωθυπουργός  επέλεξε να προσλάβει 1.000 άτομα για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που «πια δεν τους χρειάζονται και τους στέλνουν πίσω στα αστυνομικά τμήματα». «Δεν μπορούσε να προσλάβει 700 εργαζόμενους;» διερωτήθηκε.