Skip to main content

Τα F-35 στην Ελλάδα και το νέο δόγμα των ΗΠΑ

F-35

Σ. Καλεντερίδης στο Naftemporiki TV: Πώς από τη θεωρία αρχίζει και γίνεται πράξη

Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία ήταν ένα από τα βασικά θέματα στην εκπομπή Geopolitics με τον στρατιωτικό αναλυτή και συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη, στο Naftemporiki TV.

Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα στην Αμερική, όταν κορυφώθηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εφαρμόσουν το δόγμα που εφάρμοσαν, από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, στο Ισραήλ: Του έδωσαν, δηλαδή, οπλικά συστήματα που ήταν ένα επίπεδο πιο πάνω από αυτά που έδωσαν στην Αίγυπτο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ, έχοντας την ποιοτική υπεροπλία, κατόρθωσε να επιβιώσει, να μη δεχθεί καμία επίθεση όλα αυτά τα χρόνια κι έτσι να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή.

«Με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι ένας απείθαρχος και ανυπότακτος σύμμαχος, και για το ΝΑΤΟ και για τις ΗΠΑ, διανοούμενοι στις ΗΠΑ πρότειναν στη διοίκηση της χώρας να δώσει στην Ελλάδα οπλικά συστήματα μιας γενιάς νεότερα και ανώτερα από αυτά που οι ΗΠΑ δίνουν στην Τουρκία ή αυτή διαθέτει» εξήγησε ο κ. Καλεντερίδης.

Όπως σημείωσε, η πρόταση αυτή διατυπώθηκε πριν από έναν χρόνο υπό τη μορφή θεωρίας και ήδη διαφαίνεται από πρώτα δείγματα πως οι ΗΠΑ άρχισαν να υιοθετούν αυτό το δόγμα, για παράδειγμα με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16 σε Viper. Επίσης, πρόσφατα οι ΗΠΑ δέχθηκαν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα με ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους τα F-35. «Σε περίπτωση, λοιπόν, που η Ελλάδα αποκτήσει – που θα τα αποκτήσει – τα Viper και τα F-35 και θα έχει υπεροπλία στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, υπάρχει η διαδικασία του βέτο από την αμερικανική Βουλή που δεν μπορεί να ξεπεράσει η Τουρκία για τα δικά της Viper. Επομένως, και στην πράξη το δόγμα, που πέρυσι θεωρητικά προτάθηκε, πλέον υλοποιείται» υπογράμμισε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Στην ίδια εκπομπή αναφέρθηκε, μεταξύ, άλλων, και στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στην Τουρκία και την οικονομία της μετά και τις εκλογές.