Skip to main content

Η εκλογική μάχη της Αττικής: Πού στοχεύουν τα κόμματα 

Menelaos Michalatos / InSitu.Photos / SOOC

Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να διατηρήσουν το μεγάλο  προβάδισμα στο λεκανοπέδιο. O ΣΥΡΙΖΑ «κοιτά» ιδιαιτέρως προς τις λαϊκές γειτονιές, όπου σε αντίθεση με το 2019, έχασε την πρωτιά. Έμφαση στην Αττική θέλει να δώσει και το ΠΑΣΟΚ.

Ακριβώς 20 ημέρες απομένουν μέχρι την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και τα κομματικά επιτελεία δουλεύουν με φουλ ρυθμούς για να αποφύγουν μία χαλαρή ψήφο. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής το ενδιαφέρον των κομμάτων σε μεγάλο βαθμό είναι στραμμένο στην Αττική, όπου στην πρόσφατη αναμέτρηση  δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις.

Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να διατηρήσουν το μεγάλο  προβάδισμα στο λεκανοπέδιο, εκπέμποντας το μήνυμα πως την Κυριακή των εκλογών οι κάλπες είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου με γαλάζια ψηφοδέλτια. Να σημειωθεί εδώ πως τα υψηλότερα «γαλάζια» ποσοστά  ήταν στις τελευταίες εκλογές στην Α Πειραιά (48.56%) και στο  Βόρειο Τομέα της Αθήνας ( 46.02%).  Στην Α’  Αθηνών τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν 42.18%, ενώ λίγο πιο πάνω από το ποσοστό που πήρε στην επικράτεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 22.55%.

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου «κοιτά» ιδιαιτέρως προς τις λαϊκές γειτονιές, όπου σε αντίθεση με τις εκλογές του 2019 αυτή την φορά έχασε την πρωτιά. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας η Νέα Δημοκρατία κατάφερε μέσα σε μία τετραετία να δει το ποσοστό της να πηγαίνει από το 29.69% στο 34.46%, με το ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί από το 38,6% στο 22.71%. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Β Πειραιά, όπου στις εκλογές του Μαΐου το «γαλάζιο» ποσοστό άγγιξε  στο 37.44% και  ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 20.75%. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις ομιλίες του την περασμένη  εβδομάδα από την  Νίκαια (Β Πειραιά). Επίσης σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε στις 25 Ιουνίου να είναι υποψήφιος πέρα από την Α’ Πειραιώς, στο Ρέθυμνο, αλλά και στον Δυτικό τομέα της Αθήνας. Και οι 3 περιοχές έχουν ισχυρό συμβολισμό.

Έμφαση στην Αττική θέλει να δώσει και το ΠΑΣΟΚ, καθώς στην Α Αθηνών, στο Βόρειο, Νότιο και Δυτικό Τομέα της Αθήνας αλλά και στη Α και Β Πειραιά ήταν τέταρτο κόμμα (τρίτο ήταν το ΚΚΕ). Καλύτερα για την Χαριλάου Τρικούπη ήταν τα μηνύματα από την  Ανατολική Αττική, όπου το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 8.15% κατέκτησε την τρίτη θέση (ποσοστό πάντως που είναι χαμηλότερο από αυτό που πήρε στην επικράτεια).  Να σημειωθεί πως στις τελευταίες εκλογές τις χαμηλότερες επιδόσεις  στην Αττική κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στην Α Πειραιά  με 5.93%, στην Α Αθηνών με  6,7% και στην Β Πειραιά με 7,41%.

Οι νέες υποψηφιότητες που … έκλεψαν τις εντυπώσεις

«Φρέσκα» πρόσωπα  που έδωσαν στην εκλογική μάχη τον Μάιο κατάφεραν να σαρώσουν σε ψήφους. Από την Νέα Δημοκρατία πρωτιά υπήρξε στην Α Αθηνών για τον Κυριάκο Πιερρακάκη αλλά και στην Ανατολική Αττική για την Σοφία Ζαχαράκη, ενώ δεύτερη ήταν στην Α Πειραιά η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στην Α’ Αθηνών ήρθε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως εξαιρετικά καλά τα πήγαν στην Ανατολική Αττική ο Γιώργος Καραμέρος και στον Βόρειο Τομέα η Αθηνά Λινού.

Στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δύο στελέχη από την νεότερη γενιά ξεχώρισαν, με τον Παύλο Χρηστίδη να έρχεται πρώτος στο Νότιο Τομέα και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη στην Ανατολική Αττική. Δύο ακόμα περιφέρειες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τον Παύλο Γερουλάνο να εκλέγεται στην Α Αθηνών (αφήνοντας εκτός τον Κώστα Σκανδαλιδη) και την Μιλένα Αποστολάκη να έρχεται πρώτη στο Βόρειο Τομέα (με τον Ανδρέα Λοβέρδο να μένει εκτός Βουλής).