Skip to main content

Δ. Μάντζος: Και ξεχασιάρης και μαρτυριάρης ο κ. Σκέρτσος

ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / EUROKINISSI

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει μία αξιόπιστη, γνήσια προοδευτική, ισχυρή αντιπολίτευση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Πυρά κατά της Ν.Δ. και του εκπροσώπου της Άκη Σκέρτσου, εξαπέλυσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, δίνοντας συνέχεια στην πολιτική διαμάχη με αιχμή του δόρατος τη φορολογία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ο κ. Μάντζος ζήτησε από τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, να τοποθετηθεί δημόσια «για την ολιγωρία της» ως προς τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας: «Έχετε εκδώσει την υπουργική απόφαση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας; Η απάντηση είναι όχι. Έχουμε μία εβδομάδα που, αντί να μιλάμε για τα προβλήματα των πολλών, μιλάμε για το συμφέρον 2.000 οικογενειών. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. Επί μία εβδομάδα, υπάρχει μία ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ορίζει την ατζέντα σε sites, εφημερίδες και όλη την ενημέρωση. Εμείς, λοιπόν, δεν μιλάμε για φόρους στην επιχειρηματικότητα, την κερδοφορία, την παραγωγική ανάπτυξη. Μιλάμε για τα υπερκέρδη, για τις γονικές παροχές που αφορούν στην ιδιωτική περιουσία ορισμένων πλούσιων οικογενειών και για τα μερίσματα που μπαίνουν στην τσέπη των μεγαλομερισματούχων», είπε.

Απευθυνόμενος στον κ. Σκέρτσο, συνέχισε: «Εσείς π.χ. μας ασκείτε κριτική για το επίδομα στα παιδιά. Ξέρετε πόσα παιδιά θα γεννηθούν; Κάνετε αβέβαιη δημογραφική πρόβλεψη πάνω στο δικό μας πρόγραμμα».

Σχολιάζοντας δε την αναφορά του κ. Σκέρτσου περί «μαρτυριάρηδων» σημείωσε: «Επειδή ψάχνετε μία εβδομάδα ολόκληρη “μαρτυριάρηδες” στο ΠΑΣΟΚ, εγώ έχω βρει και τον “ξεχασιάρη”. Γιατί εσείς ο ίδιος προσωπικά, όταν ήσασταν συνεργάτης σε βασικό επεξεργαστή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ το 2009, όταν τότε εμείς λέγαμε ακριβώς τα ίδια που λέει και η “Καθημερινή” σήμερα, για να ελέγξουμε τη φοροαποφυγή και για να πάμε σε φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη κατανομή των βαρών, εσείς τότε το υποστηρίζατε. Και τελικά είστε εσείς ο “μαρτυριάρης” που μας δείχνετε για ποιον δουλεύει, ποιον εκφράζει και για ποιον νοιάζεται η ΝΔ. Εσείς είστε ο “μαρτυριάρης” κ. Σκέρτσο».

Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα ο κ. Μάντζος εξήγησε: «Κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση μερισμάτων σημαίνει έως τις 50.000 ευρώ το 5% που ισχύει σήμερα και είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, ό,τι υπερβαίνει τις 50.000 -και μόνο αυτό- με 10%. Και ότι υπερβαίνει και τις 100.000 ευρώ με 15%. Και αναρωτιέμαι, πόσοι από εμάς περιμένουμε να πάρουμε μέρισμα πάνω από 100.000 ευρώ στο τέλος του έτους; Ξέρετε ποια είναι η διαφορά στη φορολογία του μερίσματος κάτω από 100.000 ευρώ; 1.000 ευρώ. Γι’ αυτό το χιλιάρικο θα πέσει έξω η οικονομία σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο.

«Μας ρωτά για όλα αυτά ένα κόμμα το οποίο επί τόσες μέρες περιφέρει ένα γαλάζιο βιβλιαράκι στην τηλεόραση και ο καθένας δίνει όποια κοστολόγηση του έρθει στο κεφάλι. Μας ρωτά για όλα αυτά ένα κόμμα το οποίο έχει κάνει δήθεν φιλανθρωπική πολιτική όλα αυτά τα χρόνια, εγκαταλείποντας το κοινωνικό κράτος, απλώς με pass τα οποία χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του ελληνικού λαού μέσω των έμμεσων φόρων. Γιατί δεν μείωσαν την έμμεση φορολογία στην πηγή και πήγαν μόνο σε προεκλογικά pass;» διερωτήθηκε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ωρών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι «το μήνυμα της κάλπης είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μία αξιόπιστη, γνήσια προοδευτική, ισχυρή αντιπολίτευση και μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου». «Είναι καλό ότι έχει ανοίξει ο προγραμματικός διάλογος. Εμείς το καλωσορίζουμε αυτό, το θέλαμε και πριν τις 21 Μαΐου, δεν είχε συμβεί. Αρκεί η συζήτηση να γίνεται χωρίς fake news, χωρίς μεθόδους τραμπισμού. επί ίσοις όροις, με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αξιοπιστία από όλες και όλες» σημείωσε.