Skip to main content

Ποια πρόσωπα «επιστρατεύουν» οι πολιτικοί αρχηγοί

ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Πώς προσαρμόζονται τα κόμματα στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τα δυνατά ονόματα των κομμάτων αλλά και «φρέσκα» πρόσωπα αξιοποιούν στην προεκλογική μάχη οι πολιτικοί αρχηγοί, με στόχο το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές τα κόμματα ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, που έχουν δημιουργηθεί μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Από την Νέα Δημοκρατία το μήνυμα είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και υπογραμμίζεται εμφατικά πως την Κυριακή των εκλογών οι κάλπες θα είναι άδειες και πρέπει να γεμίσουν εκ νέου με γαλάζια ψηφοδέλτια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει έναν κύκλο περιοδειών (σήμερα θα επισκεφθεί το Λουτράκι και την Κόρινθο), ενώ γνωστά ονόματα του κόμματος έχουν πάρει.. φύλλα πορείας και ξεκινάνε επισκέψεις σε συγκεκριμένους νόμους.

Κομβικό ρόλο στην παρουσίαση των γαλάζιων θέσεων έχει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ακης Σκέρτσος (εκ των στενότερων συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη), καθώς από την Πειραιώς εστιάζουν στην μάχη των προγραμμάτων. Το βάρος πέφτει στην σύγκριση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως σε θέματα οικονομίας (τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση έχει ως επίκεντρο τα φορολογικά). Δυναμικά μπροστά έχει βγει και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, που έχει επίσης ριχθεί στη μάχη για την παρουσίαση του γαλάζιου προγράμματος.

Στελέχη πρώτης γραμμής ξεκινάνε μπαράζ περιοδειών και ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Βόρεια Ελλάδα θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Δένδιας, Ν. Παναγιώτοπουλος, Χ. Σταϊκούρας, Ν. Μπακογιάννη κ.α., στα νησιά θα περιοδεύσει ο Β.Κικίλιας, στην Κρήτη θα πάει ο Κ. Πιερρακάκης κ.α. Επίσης θα κάνουν περιοδείες και πρόσωπα από την νεότερη γενιά που τα πήγαν εξαιρετικά καλά στις πρόσφατες εκλογές όπως η Σοφία Ζαχαράκη που ήρθε πρώτη στην Ανατολική Αττική και η Δόμνα Μιχαηλίδου που ήρθε δεύτερη στην Α Πειραιά.

Στο ΣΥΡΙΖΑ – που είδαν τα ποσοστά του κόμματος να υποχωρούν στο 20.07% στις πρόσφατες εκλογές – στόχος όπως τονίζεται  είναι «η ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων που καταγράφηκαν στις κάλπες της 21ης Μαΐου». Στο πλαίσιο αυτό επιστρατεύονται και «φρέσκα» πρόσωπα , προκειμένου να μιλήσουν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η συγκρότηση εκλογικής επιτροπής με συντονιστή ένα πρόσωπο απο την νεότερη γενιά, τον Διονύση Τεμπονέρα. Όπως είναι φυσικό μπροστά βγαίνουν γνωστά ονόματα του κόμματος (για παράδειγμα η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης), ενώ στην επιτροπή συμμετέχουν και πρόσωπα με έντονο τεχνοκρατικό προφίλ (όπως ο Γιώργος Χουλιαράκης).

Επίσης αξιοποιούνται πρόσωπα που  αν και κατέβηκαν για πρώτη φορά στις εκλογές κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις (όπως η Αθηνά Λινού στον Βόρειο Τομέα και η Ράνια Θρασκιά στη Α Θεσσαλονίκη) αλλά και γνωστά ονόματα  από το think tank του Αλέξη Τσίπρα, όπως η Διάνα Βουτυράκου, ο Νίκος Φαραντούρης και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αέρας… ανανέωσης πνέει και στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, όπου είναι έκδηλη η ικανοποίηση για την αύξηση των ποσοστών στις πρόσφατες εκλογές. Στην προεκλογική μάχη έχουν ριχθεί  ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Δημήτρης Μάντζος,  που έχουν εκλεγεί με το Επικρατείας του κόμματος και συγκεκριμένα. Επίσης είναι εμφανή τα μηνύματα ανανέωσης που εκπέμπονται, καθώς στις πρόσφατες εκλογές δύο πρόσωπα από την νεότερη γενιά πήραν την πρωτιά στις περιφέρειες τους: ο Π.  Χρηστίδης στο Νότιο Τομέα και ο Μ. Χριστοδουλάκης  στην Ανατολική Αττική.

Μάχη ενάντια στην χαλαρή ψήφο

Σε όλα τα κομματικά επιτελεία οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, προκειμένου στις δεύτερες εκλογές να μην επικρατήσει χαλαρή ψήφος. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να φτάσουν οι πολίτες μέχρι τις κάλπες και να μην επιλέξουν την… παραλία, θεωρώντας πως έχει κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί εδώ πως στις εκλογές του Μαΐου η συμμετοχή έφτασε στο 60.94%. Ήταν δηλαδή υψηλότερη από τις εκλογές του 2019 που ήταν  57,78% αλλά  και από τις τελευταίες ευρωεκλογές που ήταν στο 58.69%.

Στόχος τώρα των κομματικών επιτελείων είναι να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση, θέτοντας εκ νέου τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης. Με την Νέα Δημοκρατία να βάζει το ερώτημα «αυτοδυναμία ή περιπέτειες», το ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιεί το σύνθημα «ξεκινάμε πάλι μαζί» και το ΠΑΣΟΚ να μιλά για «αξιόπιστη αντιπολίτευση».