Skip to main content

Αλ. Πατέλης στο Naftemporiki TV: Δεν είναι η αύξηση της φορολογίας η λύση στα προβλήματα της χώρας

«Η φορολογική δικαιοσύνη επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της φοροδιαφυγής» ανέφερε ο Αλ. Πατέλης, μιλώντας στο Naftemporiki TV.

«Πρώτη φορά βλέπουμε κόμματα της αντιπολίτευσης να λένε ψηφίστε μας γιατί θα αυξήσουμε τους φόρους, η Ν.Δ. έχει μειώσει 50 φόρους και εάν επανεκλεγεί θα συνεχίσει αυτή την πορεία», δήλωσε μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Πατέλης, σύμβουλος Οικονομικών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε, «πέρυσι είχαμε ρεκόρ επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε και σε αυτή τη χρονική στιγμή έρχεται η αντιπολίτευση και προτείνει υψηλότερους φόρους, εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και αυτό θα γίνει και με τις επενδύσεις που φέρνουν υψηλότερους μισθούς και δίνει και το δημοσιονομικό χώρο για ένα κοινωνικό κράτος, δεν είναι η αύξηση της φορολογίας η λύση στα προβλήματα της χώρας, αλλά η προσέλκυση και άλλων επενδύσεων».

Στη συνέχεια ο κ. Πατέλης σχολίασε πως «η φορολογική δικαιοσύνη επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της φοροδιαφυγής, το 2019 ξεκινήσαμε την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε, τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και αυτό δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για την στήριξη των πιο ευάλωτων, θέλουμε να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας, είναι στόχος μας».

Ο κ. Πατέλης υποστήριξε πως «στο πρόγραμμα της Ν.Δ. παραμένει η μείωση των έμμεσων φόρων μακροπρόθεσμα, ωστόσο πάντα υπάρχει ζήτημα προτεραιοποίησης». Όπως τόνισε, «η μείωση του ΦΠΑ δεν είχε την επίπτωση που περίμεναν εκεί που δοκιμάστηκε, τα στοχευμένα μέτρα αφορούν τους πιο ευάλωτους, η αντιπολίτευση προτείνει μια πολιτική που όπου εφαρμόστηκε δεν ήταν καλή για την μεσαία τάξη, η στήριξη των νοικοκυριών πρέπει να γίνεται πιο στοχευμένα».

«Εμείς πιστεύουμε στην μείωση των φόρων, πιστεύουμε στο μεγάλωμα της πίτας, πολλά νοικοκυριά έχουν δουλέψει σκληρά στη ζωή τους και θέλουν να περάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους, η περιουσία τους έχει ήδη φορολογηθεί όταν δημιουργήθηκε».

Τέλος ο κ. Πατέλης ανέφερε πως «υπάρχει και ένα πολιτικό κριτήριο για την επενδυτική βαθμίδα εκτός από τα οικονομικά που πληρούνται όλα, η πολιτική σταθερότητα, είναι λογικό να προτιμήσει ένας οίκος αξιολόγηση να περιμένει, το φθινόπωρο εκτιμούμε ότι θα γίνει».

«Η επενδυτική βαθμίδα είναι μια σφραγίδα αξιοπιστίας, πολλοί ξένοι επενδυτές θα μπορούν να επενδύσουν στην χώρα μας που δεν μπορούσαν πιο πριν, αυτό σημαίνει περισσότερες δουλειές, υψηλότεροι μισθοί και το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πέφτει και αυτό, το spread μειώνεται και δημιουργείται ένας ενάρετος κύκλος που είναι προς όφελος όλων των πολιτών, δεν μπορώ να καταλάβω πώς η πρόταση της αντιπολίτευσης ξεκινάει από αύξηση της φορολογίας, χρειαζόμαστε πολλές ακόμα επενδύσεις, μείναμε Ευρώπη, τώρα γινόμαστε Ευρώπη», σημείωσε.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι «το έλλειμα των τρεχουσών συναλλαγών έχει αρχίσει και μειώνεται πάλι γρήγορα, η αύξηση του οφειλόταν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, τώρα που υπάρχει αποκλιμάκωση σημαντική των τιμών ενέργειας θα δούμε σημαντική αποκλιμάκωση του ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών». «Είναι σημαντικό να στηρίζουμε την παραγωγική βάση της χώρας, τα πάμε πολύ καλά στις εξαγωγές σε πολλούς κλάδους, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, το ταμείο ανάκαμψης βοηθάει το ισοζύγιο και όλα αυτά πρέπει να τα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια» ανέφερε.