Skip to main content

Φουντώνει ο «πόλεμος» των κομμάτων για τη φορολογία

Dimitris Kapantais / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Οι αντίπαλοί μας έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια - ΠΑΣΟΚ: Πουθενά στο πρόγραμμά μας δεν μιλάμε για αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Μαίνεται η πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των κομμάτων με αιχμή του δόρατος τη φορολογική πολιτική. Οι αλληλοδιαξιφισμοί για τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων στο σκέλος της φορολογίας δίνουν τον τόνο στη νέα κόντρα που κυριαρχεί στην εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου, ενώ νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης ήρθαν να ρίξουν νέες δηλώσεις.

Κ. Μητσοτάκης: Έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια

Από το Ρέθυμνο, όπου περιοδεύει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους της Ν.Δ. ότι έχουν «χάσει τα αυγά και τα πασχάλια». «Τη μία μέρα μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό» σχολίασε.

Ανέδειξε παράλληλα «τη μεγάλη διαφορά» μεταξύ του προγράμματος της Ν.Δ. και του προγράμματος των αντιπάλων της: «Εμείς έχουμε εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια τι θέλουμε να κάνουμε και από πού θα βρούμε τα λεφτά. Γιατί έχουμε μια υποχρέωση να το κάνουμε, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ξερουμε ότι έχουμε δεσμευτικούς στόχους και κάθε ευρώ είναι μετρημένο» είπε.

Οι δηλώσεις Παραστατίδη για τον ΕΝΦΙΑ και η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδη στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ απάντησε: «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο, άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν, τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα». Σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει ή αν θα διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ τον ΕΝΦΙΑ, είπε: «Βεβαίως αυτοί πρέπει να ενισχυθούν, για να γίνει η αναδιανομή και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

Οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αφορούν στον φόρο γονικής κληρονομιάς, στον φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΈΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες και τους πολλούς,  αυτοί είναι φόροι, οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι» πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με φόντο τις παραπάνω δηλώσεις η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάρισε πως «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

Όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ, θέση του κόμματος είναι η προοδευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ, με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης. «Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά» προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Σημειώνεται πως μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο κ. Παραστατίδης επανήλθε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας λόγο για «μονταζιέρα» και διευκρινίζοντας πως «πουθενά δεν έκανε συγκεκριμένη διατύπωση ‘ενίσχυσης του ΕΝΦΙΑ’».

Εκατέρωθεν βολές

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος χαρακτήρισε «μαρτυριάρηδες νο2», τόσο την Ελένη Χρονοπούλου όσο και τον Παναγιώτη Δουδωνή, που «αποκάλυψαν» όπως είπε τρία μέτρα: την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές. Ο κ. Σκερτσος καταλόγισε ακόμη, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, ότι «δεν πήραν το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων στελεχών τους».

Στην αντεπίθεση κατά της Ν.Δ. πέρασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος μιλώντας χθες στη Χίο απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε το Κίνημα με αιχμή τις προτάσεις του κόμματος για τη αναμόρφωση της φορολογίας. «Το 2022 όταν οι τιμές στο γάλα και το ψωμί κάλπαζαν, 150 εισηγμένες επιχειρήσεις τριπλασίασαν τα κέρδη τους, κ. Μητσοτάκη, σε βάρος του ελληνικού λαού και όχι προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τι κάνατε για αυτό; Τίποτα» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. και συνέχισε λέγοντας: «Τα 2/3 των εσόδων του κράτους είναι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν πρωτίστως τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους. Οι ανισότητες συνεχίζονται. 50 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω χρέος φόρτωσε στην πλάτη του ελληνικού λαού ο κ. Μητσοτάκης. Οι Έλληνες είναι τρίτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αγοραστική δύναμη και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας είναι το μεγαλύτερο μετά το 2010».

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζος αντέτεινε πως «ο κ. Σκέρτσος ενοχλείται όταν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μιλά για φορολογική δικαιοσύνη, προφανώς επειδή θίγει τους ισχυρούς φίλους της προηγούμενης κυβέρνησης».

Πόπη Τσαπανίδου: Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη ελάχιστων εταιρειών

Για έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα επιχειρήσεων έκανε λόγο με τη σειρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ενώ επανήλθε στο θέμα λίγες ώρες αργότερα κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι παρείχε «ασυλία» στους φίλους της.

«Το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια. Το μέσο νοικοκυριό όμως δεν μπορούσε να βγάλει το μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη» σχολίασε η κ. Τσαπανίδου.

Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας» ενώ «η Ν.Δ. υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιουνίου».

ΚΚΕ: Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έγδαραν με τη φοροληστεία μισθωτούς και επαγγελματίες

Με βολές κατά της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σχολίασε το ΚΚΕ την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη φορολογία. «Αφού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έγδαραν με τη φοροληστεία και τους μνημονιακούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ, μισθωτούς, επαγγελματίες και συνταξιούχους, τώρα τσακώνονται για τη δοσολογία μιας δηλητηριώδους για το λαό πολιτικής» ανέφερε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Άλλωστε, κανένας τους δεν αμφισβητεί την αναλογία των φόρων στον κρατικό προϋπολογισμό, όπου περίπου το 95% κάθε χρόνο πληρώνεται απ’ τα λαϊκά στρώματα και μόνο το 5% από το μεγάλο κεφάλαιο. Κανένας τους δεν αμφισβητεί τη νόμιμη φοροαπαλλαγή και φοροασυλία των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζών και των εφοπλιστών. Κανένας τους, επίσης, δεν αμφισβητεί τα ματωμένα πλεονάσματα, που θα ενταθούν με βάση τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. και του Συμφώνου Σταθερότητας» επισήμανε το ΚΚΕ προσθέτοντας πως «η όποια αλλαγή στο μείγμα των φόρων δεν αναιρεί ότι τα βάρη θα φορτωθούν πάλι στην εργατική – λαϊκή πλειοψηφία».

naftemporiki.gr